Mε γοργούς ρυθμούς προχωρά η προετοιμασία για τη λειτουργία των τεσσάρων μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων, τριών στην Αθήνα και ενός στη Θεσσαλονίκη τα oποία θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζουν έως και 20.000 πολίτες ημερησίως. Το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα project που έχουν αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και τον Στρατό, απαιτεί έναν άνευ προηγουμένου συντονισμό.Αυτός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, από τη σωστή στελέχωση των mega εμβολιαστικών κέντρων -όπως τα λένε χαρακτηριστικά οι αρμόδιοι- και την κατασκευή ειδικών χώρων αναμονής σε αυτά μέχρι τη μέριμνα για παροχή τάμπλετ στους γιατρούς, την κατασκευή γραμμών εμβολιασμού κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιοι έχουν ήδη καταλήξει στον Νότιο Τομέα και έχει επιλεγεί το γήπεδο Tae Kwon Do στο Φάληρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πολιτική εφαρμόζεται ήδη σε πόλεις της Ευρώπης, όπως στο Μόναχο όπου το εκθεσιακό κέντρο έχει μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα δύο πρώτα mega εμβολιαστικά κέντρα αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους -ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα- περί τα μέσα Φεβρουαρίου και σταδιακά το project θα ξεδιπλώνει έτσι ώστε έως τα μέσα Μαρτίου και τα τέσσερα να μπορούν να αγγίξουν το maximum των δυνατοτήτων τους.

Γραμμές εμβολιασμού, βάρδιες και χώροι αναμονής

Τα mega εμβολιαστικά κέντρα αναμένεται να έχουν όλες τις απαραίτητες υποδομές και ανέσεις. Ετσι, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, οι γραμμές εμβολιασμού σε αυτά θα είναι δεκάδες, για την ακρίβεια υπολογίζονται σε πάνω από πενήντα. Παράλληλα θα υπάρχουν χώροι αναμονής αλλά και αποθεραπείας, έτσι ώστε να μην προκαλείται συνωστισμός αλλά και να μπορούν αμέσως μετά το εμβόλιο οι πολίτες να περιμένουν 10-15 λεπτά προτού αποχωρήσουν. Η λειτουργία των χώρων αυτών, δε, θα ξεκινά στις 8 το πρωί και θα λήγει στις 8 το βράδυ, με τους γιατρούς να εμβολιάζουν σε δύο βάρδιες.

Στελέχωση και εμπλοκή του Στρατού Η υλοποίηση, ωστόσο, ενός τέτοιου σχεδίου απαιτεί και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο λόγω της πανδημίας δεν υπάρχει εν αφθονία. Ετσι, στο πλαίσιο αυτό, εκτός από την εφοδιαστική αλυσίδα στην οποία συμμετέχει έως τώρα, αναμένεται να συνδράμει και ο Ελληνικός Στρατός στον εμβολιασμό, με τους γιατρούς των Ενόπλων Δυνάμεων να δίνουν το «παρών».

Τα τάμπλετ

Με δεδομένο ότι η χώρα μας εκδίδει πλέον τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού για προσωπική χρήση από τους πολίτες, οι γιατροί που θα βρίσκονται στα mega εμβολιαστικά κέντρα θα έχουν εφοδιαστεί και με ικανοποιητικό αριθμό τάμπλετ προκειμένου να ενημερώνουν την ψηφιακή πλατφόρμα για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των πολιτών. Υπολογίζεται πως κάθε εμβολιαστική γραμμή θα εξυπηρετείται τουλάχιστον από ένα τάμπλετ.

Εκκίνηση με Pfizer και Moderna

Προκειμένου, όμως, τα mega εμβολιαστικά κέντρα να πιάσουν τον στόχο των 20.000 εμβολιασμών ημερησίως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εγκριθούν από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και τα σκευάσματα άλλων εταιρειών έτσι ώστε να αυξηθεί και ο αριθμός των εισαγόμενων δόσεων στη χώρα μας. Προς το παρόν οι εμπλεκόμενες αρχές ετοιμάζονται να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό τους με τα σκευάσματα της Pfizer  και της Moderna. Πηγές του υπουργείου Υγείας διαμηνύουν δε πως μόλις καταστεί διαθέσιμο το αντίστοιχο της AstraZeneca  θα λύσει και τα χέρια των αρμοδίων τόσο στην εφοδιαστική αλυσίδα -καθώς είναι λιγότερο απαιτητικά στη φύλαξη και τη μεταφορά τους- όσο και στον εμβολιασμό, αφού αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ και ο ημερήσιος αριθμός εμβολιασμών.

πηγη: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ