3Β: Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός του Δήμου για την αντιπυρική περίοδο

Ξεκίνησε από την 1η Μαΐου η αντιπυρική περίοδος και μέχρι τη λήξη της στις 31 Οκτωβρίου, σηματοδοτεί μία περίοδο αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας για τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με βασικό μέλημα την ασφάλεια των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος, της δημοτικής και ιδιωτικής περιουσίας και τη διατήρηση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της πόλης. 

Προσβλέποντας στην πρόληψη και τη συνεργασία των πολιτών, ο Δήμος έχει προβεί στις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες με σκοπό την άμβλυνση των κινδύνων και την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών. Την Τετάρτη προγραμματίζεται να γίνει η πρώτη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί οι παρακάτω ενέργειες:

  1. 1. Έχουν ξεκινήσει οι αποψιλώσεις στους κοινόχρηστους χώρους
  2. 2. Έχουν γίνει οι συντηρήσεις όλων των αντλιοστασίων
  3. 3. Είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος δεξαμενών και πυροσβεστικών φωλιών
  4. 4. Έχει ολοκληρωθεί η αποστολή επιστολών προς τους υπόχρεους για τις αποψιλώσεις οικοπέδων
  5. 5. Έχει πραγματοποιηθεί η τακτική συντήρηση όλων των δημοτικών πυροσβεστικών και διασωστικών οχημάτων
  6. 6. Όπως κάθε χρόνο, προσλαμβάνονται 33 άτομα με σύμβαση τετράμηνης διάρκειας ως πυροφύλακες, οδηγοί μηχανημάτων και πυροσβεστικών οχημάτων, για να ενισχύσουν την πυροπροστασία του Δήμου.

Ο δημοτικός μηχανισμός, ο οποίος αποτελείται από 20 και πλέον άρτια εξοπλισμένα πυροσβεστικά και διασωστικά οχήματα, περισσότερους από 100 μόνιμους και εποχικούς υπαλλήλους του Δήμου, πυροφύλακες και εθελοντές δασοπυροσβέστες, από πλήθος λειτουργούντων πυροσβεστικών εγκαταστάσεων και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, θερμικές ψηφιακές κάμερες, βρίσκεται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα για κάθε έκτακτο περιστατικό καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Από την πλευρά τους, παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλης και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, να προβαίνουν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, στην αποψίλωση και απομάκρυνση ξερών χόρτων και φύλλων και άλλων υλικών που είναι δυνατό να αποτελέσουν καύσιμη ύλη, καθ΄ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και στην άμεση αποκομιδή τους με ίδια μέσα, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του αρ. 433 του Ποινικού κώδικα, ενώ δύναται να επιβληθεί και διοικητικό πρόστιμο 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Κατόπιν των ανωτέρω, σας καλούμε να προβείτε στην αποψίλωση των ιδιοκτησιών σας και παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων, επικοινωνώντας με την Υπηρεσία Καθαριότητας στο 15888 και 213-2020152 για την όσο το δυνατόν πιο άμεση απομάκρυνσή τους. 

Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήλωσε σχετικά:

«Τα δάση αποτελούν φυσικό αγαθό, με ιδιαίτερα μεγάλη αξία για τη ζωή, την υγεία και τον άνθρωπο. Κάθε χρόνο, οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν τον σημαντικότερο εχθρό του δάσους, καθώς μπορούν να καταστρέψουν μεγάλες εκτάσεις δασικής βλάστησης σε ελάχιστο χρόνο και είναι δυνατόν να προκληθούν από φυσικά είτε ανθρωπογενή αίτια. Η ετοιμότητα και η επιχειρησιακή επάρκεια του Δήμου μας έχει ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να μην έχει χαθεί ούτε ένα μέτρο πράσινου από φωτιά. Η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου φέτος βρίσκει και πάλι τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας και τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σε πλήρη ετοιμότητα, παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την επιδημία του κορωνοϊού και στόχος μας παραμένει και φέτος, ούτε ένα δέντρο καμένο στον Δήμο μας.

Σημαντικοί αρωγοί της προσπάθειας μας, πάντα υπό την καθοδήγηση των  πολύπειρων πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος, είναι οι υπάλληλοι του Δήμου και της Πολιτικής Προστασίας, ο ΣΠΑΥ και φυσικά οι εθελοντές δασοπυροσβέστες. Ο επαγγελματισμός, η υπευθυνότητα, η συνέπεια και η αυταπάρνηση που επιδεικνύουν, έχουν ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχουν κατασβεστεί πάνω από 400 εστίες πυρκαγιάς πριν αυτές γίνουν απειλητικές. Όλοι μαζί, με σωστή συνεργασία και ενημέρωση, θα τα καταφέρουμε και φέτος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ