Ενόψει της 24ης πανελλαδικής εκστρατείας εθελοντικών καθαρισμών των ακτών, του βυθού και άλλων φυσικών περιοχών, «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2019» που θα πραγματοποιηθεί 1η Μαΐου με 30 Ιουνίου 2019,  το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργάνωσε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 17 Απριλίου στις 12:00, στο Δημαρχείο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης καθώς ο συγκεκριμένος Δήμος επιλέχθηκε φέτος ως ο Δήμος της χώρας από τον οποίο θα ξεκινήσει η πανελλαδική εκστρατεία. 

Η εκστρατεία «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ» κινητοποιεί εδώ και 23 χρόνια μαθητές και εκπαιδευτικούς, δήμους, περιβαλλοντικούς και άλλους κοινωνικούς φορείς, επιχειρήσεις και εθελοντές κάθε ηλικίας, ώστε να πάρουν μέρος στη λύση του προβλήματος και να δηλώσουν με τον δικό τους έμπρακτο τρόπο τη βούλησή τους για καθαρότερες θάλασσες και ακτές.

Η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλου όπου τόνισε την σημαντικότητα της προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού που αποτελεί τη βάση για την αλλαγή της περιβαλλοντικής συνείδησης και κουλτούρας. Αναφέρθηκε στις επιμέρους δράσεις του Δήμου σε ό,τι αφορά τα τοπικά περιβαλλοντικά ζητήματα και την συμμετοχή τους σε προγράμματα και δράσεις που αφορούν σε λύσεις των θεμάτων αυτών.

Η κ. Κλειώ Μονοκρούσου – Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS αναφέρθηκε στους στόχους, την αποστολή αλλά και την τοπική, εθνική και ευρωμεσογειακή δράση της Οργάνωσης από το 1990 έως σήμερα σε θέματα περιβαλλοντικής σημασίας. Με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, που για δεύτερη χρονιά στοχεύει τα πλαστικά μιας χρήσης, αλλά και την πρόσφατη ψήφιση της Ευρωπαϊκής οδηγίας πλαίσιο που βάζει χρονικά όρια στην απόσυρση των 10 πιο συχνών πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021 για πολλά από αυτά (πλαστικά κουτάλια, πιρούνια, πιάτα, αναδευτήρες, μπατονέτες κτλ) τόνισε το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα που προκύπτει από την ευρεία χρήσης τους και την περιβαλλοντική επιφόρτιση στα παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα. Η συγκεκριμένη εκστρατεία αποτελεί μια ολοκληρωμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και τοπικών φορέων αλλά και καταγραφής και επεξεργασίας των αποτελεσμάτων της δράσης, γεγονός που αποτελεί βασικό εργαλείο για τη χάραξη πολιτικών αποφάσεων σε θέματα περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Τέλος η κ. Νικολοπούλου Αθανασία-Υπεύθυνη για θέματα Παράκτιας και Θαλάσσιας Διαχείρισης του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Οργάνωσης στο Ευρωπαϊκό Έργο Horizon 2020 Plastic Twist, που στόχο έχει στην επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού και στην απόδοση αξίας σε αυτό. Η συμμετοχή όλων των φορέων αλλά και του ευρύτερου κοινού σε δράσεις άμεσης παρέμβασης που αφορούν την προστασία των φυσικών περιοχών όπως είναι η εκστρατεία για το ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, με συμμετοχή περισσότερων από 200.000 εθελοντές στην περίοδο 2006- 2018, έχει μεγάλη βαρύτητα και αποτελεί καταλυτικό παράγοντα στις αποφάσεις που αφορούν τα περιβαλλοντικά θέματα.

Ο κεντρικός καθαρισμός του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 05 Μαΐου και ώρα 11:00π.μ., σε τρεις ακτές του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: στην παραλία Δημαρχείου, την Ανατολική παραλία Βάρκιζας και το Μεγάλο Καβούρι.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον κεντρικό καθαρισμό και για τις δηλώσεις συμμετοχής θα ανακοινωθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου και την επίσημη ιστοσελίδα του ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ του Δικτύου Μεσόγειος SOS.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ