Π.Φάληρο – Μαρία Ζάγκα: Η Ελληνίδα «Θάτσερ» των βενζινάδικων

Έχει και το Παλαιό Φάληρο τη “σιδηρά του κυρία” ή άλλως πως “Θάτσερ”. Μετά τη σιδηρά κυρία της Βάρης, τη Δήμητρα Σουτόγλου, και το Παλαιό Φάληρο έχει τη Μαρία Ζάγκα

Οι δύο κυρίες πήραν αυτό το χαρακτηριστικό τίτλο για διαφορετικούς μεν λόγους η κάθε μία, έχουν όμως έναν κοινό παρανομαστή. Είναι και οι δύο δημοτικές σύμβουλοι. 

Η μεν κυρία Σουτόγλου κέρδισε τον τίτλο της “σιδηράς κυρίας” ως αντιδήμαρχος στον δήμο Βάρης – πριν αυτός εννοποιηθεί και αποτελέσει τον ενιαίο δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης στον οποίο σήμερα είναι αντιδήμαρχος – για τη στιβαρή εκτέλεση των καθηκόντων της, η δε Μαρία Ζάγκα εκτός του ότι είναι επί σειρά ετών δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Παλαιού Φαλήρου είναι και Πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Αττικής. 

Με την ιδιότητα αυτή έχει φιλοξενηθεί στα ΜΜΕ πολλές φορές προωθώντας τα αιτήματα του κλάδου της αλλά και αναδεικνύοντας  τα “κακώς κείμενα”. 

Αφορμή για τα παραπάνω υπήρξε η συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα espresso ως πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών, την οποία και αναδημοσιεύουμε αυτούσια, και στην οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως “αριστερή της Ν.Δ.”.  

Η συνέντευξη στην espresso

H «εκρηκτική» πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα «ξεσπαθώνει» κατά των απατεώνων στον κλάδο και ζητά κάθαρση

Η έκρηξη στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου έβγαλε στην επιφάνεια την «εκρηκτική» πρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής (ΕΒΝΑ) Μαρία Ζάγκα.

Μια γυναίκα που τα λέει έξω από τα δόντια, που τα βάζει με τη Ν.Δ., αν και είναι «σαρξ εκ της σαρκός της», που καταγγέλλει τους συναδέλφους της όταν «νοθεύουν και κλέβουν», και που ζητά να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τις εταιρίες πετρελαιοειδών και την κυβέρνηση για να βρεθεί λύση.

Η Μαρία Ζάγκα σπούδασε Νομικά και Ψυχολογία, ενώ εργάζεται -παράλληλα με το βενζινάδικο- ως ψυχοθεραπεύτρια. Ήταν δημοτική σύμβουλος στο Παλαιό Φάληρο, γεννήθηκε στον Πειραιά από Μικρασιάτες γονείς, είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Ζάγκα και έχει δύο παιδιά.

Η επιχειρηματίας πρατηριούχος υγρών καυσίμων, ψυχοθεραπεύτρια και πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής ισότητας των φύλων στον δήμο της μιλά σήμερα στην «Espresso» και απευθύνει μήνυμα αγωνίας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Μειώστε τώρα τον Ειδικό Φόρο ή τον ΦΠΑ, για να πέσει η τιμή των καυσίμων»!

Πώς ασχοληθήκατε με αυτόν τον δύσκολο χώρο για μια γυναίκα;

Αυτός ο χώρος δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή. Ξεκίνησα να σπουδάζω στη Νομική Θεσσαλονίκης, κι ύστερα ερωτεύτηκα, παντρεύτηκα, έκανα παιδιά και άλλαξα ρότα. Αρχισα να βαριέμαι στην πορεία να είμαι μόνο στο σπίτι και αναζήτησα νέα διέξοδο, σπουδάζοντας αυτή τη φορά Ψυχολογία και Ψυχοθεραπεία. Κάποια στιγμή λοιπόν ο σύζυγός μου ήθελε να πάρει το πρατήριο και δεν του το έδινε η BP, η εταιρία με την οποία συνεργαζόμαστε. Πηγαινοέρχονταν στη διοίκηση της εταιρίας παρέα με τον φίλο μας Στράτο Παραδιά, χωρίς να κάνουν τίποτε. Τότε ήταν που μου πρότεινε ο Στράτος, ως δυναμική που με ήξερε, να πάω μαζί τους, μπας και βρεθεί λύση. Πήγα και με έντονο ύφος τούς λέω: «Μπορείτε να μου πείτε γιατί δεν μας δίνετε το πρατήριο; Ο άντρας μου είναι πρώτος μηχανικός κι ένας μορφωμένος άνθρωπος. Γιατί;» Με κοιτάει ο υπεύθυνος και μου λέει: «Θα σου κάνω μια πρόταση. Εάν το πάρεις εσύ πάνω σου, εγώ σ’ το έδωσα». Όπως και έγινε. Έτσι το πήρα εγώ, και ενώ δεν είχα διάθεση να ασχοληθώ, ο κόσμος με λάτρεψε, οι πελάτες, η εταιρία, όλοι. Έλεγαν ότι «σερβίρω» βενζίνη ντυμένη και βαμμένη στην πένα! Έτσι όμως άνοιξα την πόρτα για να μπουν και άλλες γυναίκες σε τέτοια πόστα. Πριν από 17 χρόνια μου έκαναν πρόταση εδώ στο Φάληρο να κατέβω υποψήφια δημοτική σύμβουλος και εξελέγην. Ύστερα από αυτό με πρότειναν επίσης για την προεδρία της Ένωσης Βενζινοπωλών και έτσι βρέθηκα εδώ.

Πώς ισορροπείτε τις διαφορετικές τάσεις;

Στο διοικητικό μας συμβούλιο φυσικά έχει αριστερούς και δεξιούς. Εγώ είμαι η αριστερή της Ν.Δ. Έτσι δηλώνω κι αυτό είμαι, η αριστερή της Νέας Δημοκρατίας. Είμαι τίμια, δεν καλύπτω κανέναν, δεν χαϊδεύω κανέναν, είμαι με τον καταναλωτή και με τον κλάδο μου.

Πώς γίνεται να είστε και με τον καταναλωτή και με τον κλάδο; Ο κλάδος πολλές φορές δεν φέρεται καλά στον καταναλωτή…

Εγώ ξέρω ότι είμαι καταναλώτρια. Έχω επίγνωση αυτού. Όταν λοιπόν πάω σε έναν χώρο, δεν θέλω να με εξαπατήσουν, αλλά θέλω να με εξυπηρετήσουν. Αφού το θέλω αυτό για μένα, γιατί να μην το παρέχω κι εγώ στον πελάτη μου; Εγώ σκέφτομαι έτσι. Είμαι αυτής της ιδέας. Σκεφθείτε ότι βρίσκομαι με ένα μεγάλο πρατήριο πάνω στην Αμφιθέας, έναν κεντρικό δρόμο της πόλης, κι όμως οικονομικά δεν βγαίνω. Γιατί; Είμαι κακή επιχειρηματίας; Όχι φυσικά. Έχω όμως ένα μειονέκτημα… Δεν κλέβω και δεν νοθεύω. Έχω καθαρά χέρια. Άρα εγώ που δρω και σκέφτομαι με αυτόν τον τρόπο δεν μπορώ να καλύπτω όλους αυτούς τους απατεώνες του χώρου μας.

Πώς το διασφαλίζετε αυτό; Πώς τους κυνηγάτε; Πόσους έχετε πιάσει τα τελευταία χρόνια που κλέβουν τον κόσμο;

Ως πρόεδρος έχω την ευθύνη να μιλάω τίμια. Να λέω τα πράγματα όπως είναι. Καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα, ούτε αριστερή ούτε δεξιά, δεν έχει κάνει τίποτε γι’ αυτόν τον κλάδο. Γιατί; Μα γιατί διακινούνται τεράστια κέρδη κάτω από το τραπέζι. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει αληθινή κάθαρση, θα πιάσει πολλά δισ. ευρώ κι έτσι θα δώσει περισσότερα επιδόματα σε χαμηλών εισοδημάτων ανθρώπους.

Οι κυβερνήσεις καλύπτουν τα μεγάλα συμφέροντα;

Βέβαια και τα καλύπτουν. Δεν θέλουν να σπάσουν αβγά. Έρχονται σε εμάς καταγγελίες από πελάτες για το χ ή ψ μαγαζί, το ελέγχουν και το βρίσκουν καθαρό. Κι όταν τους ρωτώ πώς γίνεται να είναι καθαρό και οι πελάτες να το καταγγέλλουν, μου απαντούν: «Εσωθεν η πληροφορία»! Τους ειδοποιούσαν δηλαδή και τακτοποιούσαν τα πάντα. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει μόνος του ένας απλός βενζινάς. Είναι ολόκληρο κύκλωμα. Μα και να κλείσει ένα τέτοιο μαγαζί δυστυχώς λίγο αργότερα ανοίγει, ίσως με νέα επωνυμία και ξαναλειτουργεί. Έπιασες μαγαζί να νοθεύει, να έχει πειραγμένες αντλίες κ.λπ.; Μην του επιτρέψεις να λειτουργήσει ξανά ως πρατήριο. Κάν’ το κομμωτήριο, φούρνο, αλλά όχι πρατήριο. Βρήκες μαγαζί σκάρτο, πες το και κλείσ’ το. Θέλει να σπάσεις αβγά, σπάσ’ τα και τελείωνε.

Πώς τους ανέχεστε αυτούς;

Αυτοί που κλέβουν δεν είναι γραμμένοι σε εμάς. Πώς γίνεται να πουλάνε κάποιοι σε τιμές πιο κάτω από τα διυλιστήρια; Πώς γίνεται αυτό; Γιατί δεν χτυπάνε στην καρδιά του προβλήματος, που είναι το λαθρεμπόριο; Γιατί δεν βγαίνουν τα ονόματα; Αυτό έχω ρωτήσει πολλές φορές τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη… Του το είπα ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Να ψηφιστεί νόμος που να επιτρέπει τη δημοσίευση όλων αυτών που πιάνονται να κλέβουν. Για να μπορεί ο κόσμος να ξέρει ποιοι νοθεύουν και ποιοι κλέβουν. Υπάρχει όμως νομοθεσία που τους προστατεύει. Δεν είναι δική μας υποχρέωση να τους ελέγξουμε. Θέλουμε όμως κάθαρση. Εγώ είμαι ξεκάθαρη.

Τι μπορεί να γίνει για να φθάσει σε εμάς τους καταναλωτές φθηνή βενζίνη;

Θα σας εξηγήσω: Τα τρία τέταρτα των χρημάτων που πληρώνει αυτός που αγοράζει βενζίνη είναι ο Ειδικός Φόρος. Ήμαρτον, Παναγία μου! Τα τρία τέταρτα, δηλαδή, πηγαίνουν στην τσέπη του κράτους! Για παράδειγμα, εάν πούμε ότι κοστίζει 1,90 ευρώ το λίτρο, το 1,30 πάει αυτομάτως ως φόρος στο κράτος. Μένει το υπόλοιπο 0,60. Από αυτό, το μισό και λίγο παραπάνω το παίρνουν τα διυλιστήρια. Μένει κάτι λιγότερο από το 0,30 που το μοιραζόμαστε τρεις: Οι εταιρίες μεταφορών, οι εταιρίες πετρελαιοειδών και τα πρατήρια. Τι μας μένει; Τίποτε. Άρα, πώς να μην είναι πανάκριβη η βενζίνη; Οσο είναι ακριβή ούτε ο κόσμος αγοράζει ούτε εγώ πουλάω. Ποιος γλεντάει; Το παραεμπόριο. Αυτοί που δεν πληρώνουν φόρο. Μιλάμε για υπέρογκα ποσά… Ζητάμε να μας καλέσει η κυβέρνηση να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τον ΣΕΕΠΕ (Σύλλογος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών) και να βρούμε λύσεις. Εμείς που είμαστε οι άνθρωποι της αγοράς ξέρουμε πού «πονάει» η δουλειά. Μιλάμε με τον κόσμο και ακούμε τα παράπονά του. Αυτήν τη στιγμή πουλάμε από 2,10 έως 2,22 ευρώ την απλή αμόλυβδη. Εάν μειωθεί ο Ειδικός Φόρος λοιπόν, θα φθηνύνει η βενζίνη.

Άρα δεν φταίνε η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία για την αύξηση στα καύσιμα…

Από την οικονομική κρίση και μετά ο φόρος αυτός αυξάνεται. Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας κ.λπ., όλοι τον αύξαναν. Κορύφωσε η κυβέρνηση Τσίπρα, που τώρα διαμαρτύρεται. Τον ΦΠΑ από το 23% τον πήγε στο 24%. Είχε ξεκινήσει με 19%. Επομένως, λέμε, ή θα μειώσετε τον Ειδικό Φόρο ή τον ΦΠΑ. Να πάει δηλαδή από το 24% στο 19%. Δεν μπορεί τη βενζίνη, που είναι κοινωνικό αγαθό, να τη βλέπει ο άλλος και να τρέμει η ψυχή του. Κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός, που έχει αυτιά και ακούει, θα πρέπει να το σκεφτεί ξανά. Η Κύπρος το τόλμησε και μείωσε τον Ειδικό Φόρο και τον ΦΠΑ από 24% σε 19%, και πουλάει 1,40 ευρώ. Εμείς είμαστε τρία πουλάκια κάθονται. Δεν γίνεται να δίνεις μόνο επιδόματα για να κλείσεις τα στόματα. Δεν είναι λύση η Ελλάδα να είναι η χώρα των επιδομάτων. Και το λέω εγώ που είμαι της Ν.Δ. Αλλά το προφανές το βλέπω. Να κάνω πως δεν βλέπω; Μάλιστα, εάν μειώσει τον Ειδικό Φόρο, το παραεμπόριο θα τα βρει σκούρα.

Θα ανέβουν κι άλλο τα καύσιμα το καλοκαίρι;

Ποιος το ξέρει; Από τη μια είναι ο πόλεμος και από την άλλη οι αλλαγές που φέρνει η «πράσινη» ενέργεια. Ο πρωθυπουργός βιάστηκε να καταργήσει τον λιγνίτη και τώρα το ξανασκέφτεται. Πρέπει να γίνονται πιο συντονισμένες κινήσεις.

Οι εταιρίες δεν φέρουν ευθύνη για ό,τι συμβαίνει;

Οι εταιρίες όλες είναι σκληροπυρηνικές. Κάποιος μου είπε κάποτε «Δεν είμαστε φιλόπτωχο ταμείο»! Όμως ξέρουν ότι τα καθαρά μαγαζιά που φωνάζουν έχουν δίκιο. Οι εταιρίες πετρελαιοειδών έχουν φθορά από το λαθρεμπόριο. Τους λέμε, όταν δίνετε τα σήματά σας, ψάξτε το, να τα δίνετε σε καθαρά μαγαζιά. Είναι ευθύνη της εταιρίας να έχει καθαρούς συνεργάτες.

Στην επιχείρησή σας μπήκαν και τα παιδιά σας. Πώς αυτό;

Όντως είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση. Έχω δύο παιδιά. Η κόρη μου Μαρίνα και ο γιος μου Γιώργος θέλησαν να εργαστούν στο βενζινάδικο μαζί με εμένα και τον σύζυγό μου τον Γιάννη. Είμαι επίσης γιαγιά ενός εγγονού 10 ετών, του Γιαννάκη μας.

Η προσωπική σας «βενζίνη», η κινητήριος δύναμή σας, δηλαδή, ποια είναι;

Είναι η ελευθερία μου. Να μπορώ να εκφράζομαι, να κινούμαι. Κανείς δεν μπορεί να μου βάλει όρια – και ο σύζυγός μου το σέβεται αυτό. Χαίρομαι να μου φωνάζουν στους δρόμους του Παλαιού Φαλήρου «γεια σου, προεδρίνα»! Μέχρι και ταξιτζής που με γνώρισε από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις μού ζήτησε αυτόγραφο… «Να μου υπογράψεις» μου είπε! Επιπλέον αγωνίζομαι πολύ για τη λεγόμενη ισότητα των φύλων. Συνηθίζω να λέω ότι προσπαθώ να ανοίξω την ορθάνοιχτη πόρτα. Γιατί έτσι νομίζουμε, ότι είναι ορθάνοιχτη. Και τότε γιατί εγώ δεν μπορώ να την περάσω; Γιατί υπάρχουν στερεότυπα σε αυτήν την κοινωνία; Αγωνίζομαι για τη διεκδίκηση του αυτονόητου, που είναι το δικαίωμά μου να στέκομαι δίπλα στον άντρα ισότιμα. Θέλω να με λένε σουφραζέτα και όχι φεμινίστρια. Γιατί είμαι αγωνίστρια.

Η «Ματίνα Παγώνη» των βενζινάδικων;

Μόνο που εγώ δεν είμαι τόσο κραυγαλέα ως εμφάνιση. Αρκετές φορές, πάντως, έχει τύχει να μας βγάζουν μαζί σε παράθυρα πρωινάδικων εμένα και τη Ματίνα Παγώνη. Μια φορά μάλιστα μας σύστησαν ως εξής: «Η μία κυρία είναι για τη σωματική υγεία και η άλλη για την ψυχική», αφού εγώ είμαι ψυχοθεραπεύτρια.

Η πολιτική σάς ενδιαφέρει;

Με ενδιαφέρει η Βουλή, αλλά πολύ φοβάμαι ότι εκεί πηγαίνουν όσοι έχουν πλάτες. Πάντως παλαιότερα μού έγινε πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι καλό σας έχει συμβεί όσο βάζετε βενζίνη;

Βάζω βενζίνη με τη μάνικα πολλά χρόνια. Έχω δει χαρακτήρες και χαρακτήρες. Θα κρατήσω τους ευγενείς. Έρχεται συχνά ένας γιατρός καρδιολόγος από τον Ευαγγελισμό και δεν με αφήνει ποτέ να του ανοίγω το ρεζερβουάρ. «Εσείς, μια κυρία, θα μου ανοίξετε εμένα το ρεζερβουάρ;» μου λέει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ