Καλλιάνος: Μικρός παρουσίαζα τον καιρό με την φαντασία μου

Ο γνωστός μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ σε μια διαφορετική συνέντευξη στο Νίκο Αρμένη για το the president.gr

Δεν χρειάστηκε να περάσει αρκετή ώρα για να καταλάβω ότι το ίδιο πάθος που έχει για τη μετεωρολογία έχει και για την πολιτική!

Και αν κάτι λατρεύει πέρα από αυτά τα δύο είναι το τραγούδι!

Ο λόγος για τον μετεωρολόγο και βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Καλλιάνο ο οποίος, αν και πρωτάρης στο κοινοβούλιο, μπλέχτηκε με την πολιτική από πολύ νωρίς. «Μικρός έλεγα ότι θα γίνω ή μετεωρολόγος ή πολιτικός μηχανικός», μου είπε και του απάντησα πως τελικά έγινε μετεωρολόγος και πολιτικός σκέτο..

«Προέρχομαι από κεντροδεξιά οικογένεια. Ο πατέρας μου ήταν για χρόνια πρόεδρος των Μηχανικών της Ολυμπιακής Αεροπορίας με τη ΔΑΚΕ. Ήθελε να τον κατεβάσει βουλευτή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αλλά δεν τον άφησε η μητέρα μου. Είχε ήδη έντονη συνδικαλιστική δράση και του είπε ‘αν γίνεις και βουλευτής δεν θα σε βλέπουμε ποτέ στο σπίτι’. Ο πατέρας μου ήταν και στην ΟΣΠΑ, και στην ΟΚΕ Μεταφορών αλλά και Πρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνικών της Ολυμπιακής Αεροπορίας».

Το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά λοιπόν! Και να που ήρθε η στιγμή που ο μικρός γιος Καλλιάνος στα 41 του εξελέγη βουλευτής με δράση στην κεντροδεξιά παράταξη από πολύ νωρίς ως ΔΑΠίτης και ΟΝΝΕΔίτης. Όσο για την μετεωρολογία, ένα θα πω. Από τα παιδικά του χρόνια φανταζόταν τον εαυτό του μετεωρολόγο..!

«Εννοείται παρακολουθούσα σαν παιδί τον καιρό στην τηλεόραση, τους παλιούς μετεωρολόγους, το Ζιακόπουλο, τον Καντερέ. Μου άρεσε ο τρόπος που παρουσίαζαν τον καιρό και προσπαθούσα κι εγώ να κάνω μαθήματα μόνος μου, δηλαδή παρουσίαζα τον καιρό με τη φαντασία μου. Με έβαζαν σε κόσμο μπροστά ή το έκανα μόνος μου στον καθρέφτη. Ήμουν στο δημοτικό, 8..9..10 ετών»

Όλα αυτά στην Άνω Ηλιούπολη όπου γεννήθηκε και έζησε μέχρι τα 12 γιατί μετά μετακόμισαν στην Γλυφάδα όπου μένει μέχρι σήμερα.

«Στην αρχή στεναχωρήθηκα πάρα πολύ γιατί έχασα τους φίλους μου και ήρθα σε ένα ξένο τόπο. Με είχε πειράξει πολύ. Έκανα ένα εξάμηνο να συνηθίσω και να συνειδητοποιήσω πού βρίσκομαι»

Αγαπημένο μάθημα στο σχολείο τα μαθηματικά που τελικά σπούδασε και τον οδήγησαν στη μετεωρολογία..

«Είδα ως 4ετής φοιτητής του μαθηματικού τότε ότι υπάρχει μια σπουδαία επιστήμη που σου δίνει τη δυνατότητα να μπορείς να προβλέψεις το μέλλον. Κάπως έτσι το είδα τότε, υπό την έννοια ότι μπορείς να δεις τι καιρός έρχεται, κάτι που δεν το ξέρει άλλος. Οι τρόποι πρόγνωσης του καιρού ήταν πολύ όμορφοι, με ωραίες μαθηματικές μεθόδους και εξισώσεις. Στο μεταπτυχιακό αργότερα, μου έγινε ιδιαίτερα αγαπητή επιστήμη. Ήταν σαν στοίχημα για μένα να μπορώ να είμαι ένας καλός προγνώστης καιρού».

Και έγινε από τους καλύτερους! Ακόμα και στη στρατιωτική του θητεία με αυτό ασχολήθηκε.

«Στην Πολεμική Αεροπορία είχα ειδικότητα μετεωρολόγου. Εκπαιδεύτηκα ως παρατηρητής μετεωρολόγος και στην Ελευσίνα δίναμε κάθε μισή ώρα τις συνθήκες που επικρατούσαν. Πίεση, υγρασία, θερμοκρασία, σημείο δρόσου, νεφοκάλυψη,  όλα αυτά… Και τα στέλναμε στον πύργο ελέγχου ώστε να δώσει στίγμα στα αεροπλάνα που ήταν να προσγειωθούν ή να απογειωθούν. Εκεί αγάπησα ακόμη περισσότερο την πρόγνωση του καιρού»

Τώρα με τη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζει ότι ο …καιρός της Ελλάδας βελτιώνεται.

«Φάνηκε ότι ήταν ιδιαιτέρως προετοιμασμένος. Ως βουλευτής της ΝΔ δεν έχει τύχει να ψηφίσω κάτι αρνητικό. Γενικά μελετάω τα νομοσχέδια άρθρο άρθρο. Είμαι άνθρωπος που διαβάζει πολύ. Εναρμονίζομαι στη γραμμή του κόμματος αλλά θέλω να ξέρω τι ψηφίζω. Δεν έχω δει λοιπόν κάτι αρνητικό και είμαι περήφανος γι’αυτό»

Αντικρούει και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το προσφυγικό.

«Δείχνουμε σοβαρή χώρα, κάτι που δεν συνέβαινε επί Τσίπρα-Καμμένου. Οι δουλέμποροι θα ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με σοβαρό κράτος. Είμαστε σε εντελώς διαφορετικό δρόμο από αυτό που έκανε ο Τσίπρας. Πιστεύουμε ότι και η Ευρώπη είναι πάρα πολύ χαλαρή και δεν έχει βοηθήσει, δεν είναι αλληλέγγυα»

Επανέφερα τη συζήτηση στα καιρικά και μάλιστα στην κυριολεξία. Ρώτησα αν το κλίμα της Ελλάδας τείνει να γίνει τροπικό.

«Η κλιματική αλλαγή έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Έχει ανέβει η θερμοκρασία σε παγκόσμιο επίπεδο κατά ένα βαθμό κελσίου τα τελευταία 10-15 χρόνια. Οι πάγοι λιώνουν, τα ύδατα αρχίζουν να ανεβαίνουν σε περιοχές της Β. Ευρώπης. Δημιουργείται ντόμινο καιρικό εξελίξεων το οποίο θα μας απασχολεί τα επόμενα χρόνια. Ήδη φαίνεται η διαφορά του κλίματος και ολοένα και πιο συχνά ακραία φαινόμενα θα μας επηρεάζουν. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι»

Οι μεσημεριανές βροχές πάντως του καλοκαιριού, είναι αναμενόμενες λέει..

«Αυτό συμβαίνει κυρίως το Μάιο αλλά πολλές φορές φτάνει και μέχρι τον Ιούνιο αλλά και τα τέλη Αυγούστου. Είναι οι λεγόμενες καταιγίδες αστάθειας που λαμβάνουν χώρα τις θερμές ώρες της ημέρας. Ίσως τώρα να είναι πιο έντονο ή πιο συχνό το φαινόμενο αλλά δεν πρέπει να μας τρομοκρατεί»

Προγνώστης καιρού ναι, μάντης όχι. Του είπα τη λέξη «ημερομήνια» και έβγαλε νύχια..

«Όποιος βγει στο δημόσιο λόγο και πει ότι γνωρίζει τον τρόπο να κάνει πρόγνωση του καιρού για πάνω από 10 ημέρες μετά, θα του δώσω συγχαρητήρια και θα του ζητήσω να με μάθει και μένα να το κάνω. Δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Επιστημονικά τα ημερομήνια δεν τα δέχομαι. Στη μετεωρολογία πρόγνωση μπορεί να γίνει για τις επόμενες 7-8 ημέρες γιατί από εκεί και μετά το φαινόμενο παρουσιάζει χαοτικό χαρακτήρα. Ούτε καν πως θα είναι τα Χριστούγεννα δεν ξέρουμε»

Δεν μάσησε τα λόγια του όμως και για ορισμένους συναδέλφους του που κατά καιρούς έχουν επιχειρήσει να υποβαθμίσουν τη δουλειά του.

«Επειδή ο κλάδος της μετεωρολογίας είναι πολύ κλειστός και συγκεκριμένα τα πρόσωπα που βγαίνουν στην τηλεόραση, πολλές φορές δέχθηκα αρνητικά σχόλια από συναδέλφους. Άλλοι είναι αξιοπρεπέστατοι και είμαστε πολύ αγαπημένοι και άλλοι όχι τόσο. Φαίνεται όμως τα τελευταία 12 χρόνια που ασκώ καθημερινά μετεωρολογία και είμαι στα κανάλια, πόσο με εμπιστεύεται ο κόσμος και αν είμαι καλός στη δουλειά μου ή όχι»

Και εκεί που μιλάγαμε για τον καιρό, τα μαθηματικά και την πολιτική, μου αποκάλυψε ότι αυτό που επίσης του αρέσει υπερβολικά είναι το τραγούδι!

«Το καλύτερό μου είναι να βρεθώ σε κάποιο σπίτι και να έχει κάποιος κιθάρα, εγώ δίπλα του να τραγουδάω, να είμαστε 5-6 άτομα παρέα και να περάσει η βραδιά έτσι. Μόνο ελληνικά τραγουδάω, έντεχνη και ελαφρολαϊκή μουσική. Περίδης, Τσαλιγοπούλου, Κότσιρας, Μάλαμας.. μέχρι Χατζηγιάννη, Ρέμο, Αντώνη Βαρδή.. Τέτοια τραγούδια, κυρίως μπαλάντες και ερωτικά».

Μπήκα στον πειρασμό και του ζήτησα να μου πει ποιο τραγούδι θα αφιέρωνε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ποιο στον Αλέξη Τσίπρα..

«Στον πρωθυπουργό ένα κομμάτι με στίχους που θα μιλούσαν για έναν άνθρωπο που έχει παράξει έργο από μικρό παιδί, έχει δουλέψει, έχει δει τι γίνεται ακριβώς έξω και προσπαθεί έτσι να δει τους Έλληνες. Α.. του Καζαντζίδη θα του αφιέρωνα «το ψωμί της ξενιτιάς». Είναι ένα τραγούδι που μιλά για τις δύσκολες στιγμές που περνούν τα παιδιά που φεύγουν στο εξωτερικό και επομένως θα πρέπει να κάνει αρκετά για τη χώρα ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Στον Αλέξη Τσίπρα θα αφιέρωνα ένα τραγούδι που θα είχε τη λέξη ‘ψέματα’. Υπάρχουν πολλά»

Και με τον αθλητισμό ασχολήθηκε ένα διάστημα. Έπαιζε μπάσκετ στον Άρη Γλυφάδας, στον ΑΓΟ Γλυφάδας και στην Ηλιούπολη μέχρι που πέρασε στο πανεπιστήμιο και το παράτησε. Δεν παράτησε όμως ποτέ τα ταξίδια με αγαπημένο μέρος εκτός συνόρων την αιώνια πόλη!

«Τη Ρώμη την γνωρίζω όπως την Αθήνα! Την αγαπώ ιδιαιτέρως! Είναι το μοναδικό μέρος στο εξωτερικό που αισθάνομαι ότι είμαι στην πατρίδα μου! Ίσως μου αρέσει η κουλτούρα των Ιταλών, το ντύσιμό τους, η συμπεριφορά τους, ο τρόπος που ερωτεύονται, τα πάντα!»

Εντός συνόρων επιλέγει χειμερινούς προορισμούς καθώς δηλώνει λάτρης του χειμώνα..

«Μου αρέσει το χιόνι και το κρύο. Έτσι επιλέγω τα Χριστούγεννα κάθε χρόνο τέτοιους προορισμούς. Βυτίνα Αρκαδίας, Παρνασσός, Καρπενήσι, Λουτρά Ποζάρ, Τρίκαλα Κορινθίας, Ελάτη, Περτούλι.. Είναι φανταστικοί προορισμοί!»

Και για το μέλλον ένα από τα μεγάλα του όνειρα είναι να γίνει πατέρας..

«Δεν έχω παιδιά, δεν είμαι παντρεμένος. Ελπίζω και εύχομαι κάποια στιγμή ο Θεός να μου δώσει τη δυνατότητα να γίνω πατέρας. Το έχω καθυστερήσει να παντρευτώ γιατί το να βρεις άνθρωπο που να σε αγαπάει, να τον αγαπάς, να επικοινωνείτε, να σέβεται το επάγγελμά σου, να κάνει υποχωρήσεις, να είναι έντιμος και ηθικός όπως εσύ απέναντί του, να σέβεται την οικογένειά σου και εσύ τη δική του, να είναι φιλόδοξος, να έχει σχέδια για το μέλλον, να του αρέσει η οικογένεια και η αγάπη, δεν είναι πάρα πολύ εύκολο να βρεθεί. Είναι συνδυασμός ίσως πάνω από 50 χαρακτηριστικών..»

Του ευχήθηκα ολόθερμα ο …καιρός στην προσωπική του ζωή να είναι πάντα όπως το επιθυμεί και πριν ανανεώσουμε το ραντεβού μας για μια επόμενη συνάντηση, με αποχαιρέτησε με δυο κουβέντες για το thepresident.gr

«Συγχαρητήρια για όλη την προσπάθεια που κάνετε στο site. Το διαβάζω και εκφράζει με απόλυτη αντικειμενικότητα το πολιτικό γίγνεσθαι στη χώρα μας»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ