Άλιμος: Αλλάζουν τα δεδομένα για το υπό ίδρυση Λιμενικό Ταμείο

Στον έλεγχο του υπουργείου Ναυτιλίας πλέον 75 Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχε επιλέξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (υπο-παραχωρήσεις) στην αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας πουλώντας ακόμα και μετοχές των Οργανισμών, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ανακοίνωσε ακόμα μία αλλαγή που ήδη προκαλεί αντιδράσεις.

Όπως σημειώνει σε άρθρο της η Εφημερίδα των Συντακτών και όπως έγινε  γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα, τα περίπου 75 Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία θα αλλάξουν χέρια και από τους δήμους και τις κοινότητες που τα διαχειρίζονται μέχρι σήμερα θα περάσουν στο κράτος και συγκεκριμένα στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο μοντέλο λιμενικής διακυβέρνησης, καθώς στη χώρα διαχρονικά υπάρχουν διάφορα επίπεδα λιμενικής διακυβέρνησης (Οργανισμοί Λιμένος, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, Κρατικά Λιμενικά Ταμεία κ.ά.), μοντέλο το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν είναι αποδεκτό. Για τον λόγο αυτό στο υπουργείο Ναυτιλίας μελετούν την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τους.

Ωστόσο ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις και οι προβληματισμοί τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στις τοπικές κοινωνίες, καθώς πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο με τα περιφερειακά λιμάνια, αυτόν της ιδιωτικοποίησης.

Ας σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία έχουν ιδιαίτερη σημασία για έναν τόπο και για έναν δήμο, αφού αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων, ειδικά για τους νησιωτικούς δήμους. Στο πλαίσιο ενδυνάμωσης των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, τον Φεβρουάριο του 2019, το υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτούσε με 20 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία με στόχο τη σύνταξη ή επικαιροποίηση σχεδίων και μελετών στο πλαίσιο της κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης λιμενικών υποδομών.

Οι δηλώσεις του Γ. Πλακιωτάκη δέχτηκαν τη σφοδρή επίθεση του τομεάρχη Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριου Σαντορινιού, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση «real estate» και τόνισε ότι κλέβουν από τους δήμους τη διαχείριση των λιμανιών με σκοπό την εκποίησή τους. «Ανίκανη να παρουσιάσει έστω και μια σοβαρή επενδυτική ρεαλιστική πολιτική, αυτή η κυβέρνηση έχει επιδοθεί στο στήσιμο μιας επιχείρησης real estate» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «με κυνικό τρόπο η Ν.Δ. προχωρά στην αποψίλωση των τοπικών κοινωνιών από τη λιμενική τους περιουσία και καταδικάζει σε ύφεση τις τοπικές οικονομίες στο όνομα μιας στρεβλής, χωρίς σχέδιο νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης».

Τα προβλήματα του Λιμενικού Συστήματος όπως και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων είναι διαπιστωμένα και καταγεγραμμένα εδώ και χρόνια σχεδόν από όλες τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας. Ποτέ όμως μέχρι σήμερα δεν επιλέχτηκε η λύση η διαχείρισή τους να φύγει από τους δήμους για τους λόγους που προαναφέραμε.

Τον Ιούνιο του 2019 η Γενική Γραμματεία Λιμένων, αναζητώντας λύσεις για τα προβλήματα αυτά, προχώρησε στην εκπόνηση μιας χρήσιμης μελέτης με στόχο την επιλογή της καλύτερης πρότασης για την αναδιοργάνωση του λιμενικού συστήματος. Η μελέτη προέκρινε ως την πλέον πρόσφορη λύση τη δημιουργία Περιφερειακών Λιμενικών Επιτελικών Δομών Υποστήριξης, οι οποίες θα μπορούν να συνδράμουν τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ