Η Διοίκηση του Δήμου Ηλιούπολης με πλήρη συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης με τον κορωνοϊό και σε συνεχή διαδικασία αλληλοενημέρωσης με όλους τους Επιστημονικούς και Διοικητικούς Φορείς του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης τονίζει για άλλη μια φορά, ότι το κρίσιμο σημείο αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του ιού, είναι η σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής υγιεινής και προφύλαξης, που επανειλημμένα έχουν ανακοινωθεί.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, με υπομονή και επιμονή να συμβάλλουν συστηματικά στην εμπέδωση και στην εφαρμογή των μέτρων αυτών από όλους στην σχολική κοινότητα και όχι να προτείνουν με ευκολία την προληπτική απολύμανση.

Κατά σύμπτωση(!) σε όλα τα σχολεία, που έκλεισαν από σήμερα με την απόφαση του Υπουργείου, είχε γίνει προληπτική απολύμανση.

Με επιστολή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημ. Παπαστεργίου στις 7/3/2020 τονίζει «πως σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ επίσημα η απολύμανση των σχολείων δεν είναι απαραίτητη και δεν προβλέπεται, αν δεν έχει παρατηρηθεί κρούσμα σε μαθητές ή ανθρώπους του περιβάλλοντός τους».

Η απολύμανση δεν προσφέρει προληπτική προστασία, δεν εμποδίζει την μεταφορά των ιών μέσω του αέρα, δεν αποτελεί ριζική αποστείρωση και δεν προστατεύει από μεταγενέστερη επιμόλυνση.
Και κάθε μέρα να γίνεται, την επόμενη μέρα πάλι θα υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

Η συνεχής χρήση απολυμαντικών δημιουργεί συνθήκες ανθεκτικότητας του ιού και εγκυμονεί κινδύνους ιδιαίτερα για τα παιδιά, κυρίως αν δεν παρέλθει ο προβλεπόμενος χρόνος από την εφαρμογή τους.
Οι «προληπτικές» απολυμάνσεις, με την «αιτιολογία» ότι τις κάνουν άλλοι Δήμοι, μπορεί να δημιουργήσουν μια ψευδαίσθηση ασφάλειας και ασυναίσθητα να τεθούν σε δεύτερη προτεραιότητα τα αναγκαία μέτρα ατομικής υγιεινής και καθαρισμού.

Άραγε όσοι «από μόνοι τους» προτείνουν τόσο εύκολα την απολύμανση ως πανάκεια, γνωρίζουν κάτι που δεν γνωρίζουν οι υγειονομικές και πανεπιστημιακές αρχές και τα διαγνωστικά εργαστήρια;

Τελευταία καθημερινά ακούγεται η έκκληση προς τον Δήμαρχο να «προστατέψει τα παιδιά» από τον κίνδυνο, κλείνοντας τα σχολεία.

Τονίζεται ότι για την εποχική γρίπη ο Δήμαρχος έχει από τον νόμο το δικαίωμα να αποφασίσει τη διακοπή μαθημάτων, στην περίπτωση απουσίας μεγάλου αριθμού μαθητών και μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης του σχολείου.

Στην περίπτωση του κορωνοϊού, η διακοπή των μαθημάτων γίνεται αποκλειστικά και μόνο με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας μετά από εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Προφανώς η θέση του Δήμου Ηλιούπολης είναι ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι το ισχυρότερο προληπτικό μέτρο αποφυγής της εξάπλωσης του ιού, όμως λόγω της πολλαπλής κοινωνικής, διδακτικής αλλά και οικονομικής επίπτωσης, η λήψη της απόφασης ανήκει στην κυβέρνηση.

Ο Δήμος Ηλιούπολης ήταν από τους πρώτους Δήμους, αν όχι ο πρώτος πανελλαδικά, που αποφάσισε την διακοπή λειτουργίας των ΚΑΠΗ, πριν την κυβερνητική απόφαση για το κλείσιμό τους.
Ακόμη από την πρώτη στιγμή προμηθεύτηκε και τοποθέτησε σε όλα τα σχολεία αντισηπτικά, μάσκες, γάντια και σιρόπι παρακεταμόλης και θα συνεχίσει να φροντίζει την προμήθειά τους, παρά τα προβλήματα επάρκειάς τους στην αγορά. Με σύνεση και ψυχραιμία χωρίς υπερβολές και λαϊκισμούς, ο Δήμος Ηλιούπολης ενημέρωσε έγκαιρα για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό υπεύθυνα, με γνώμονα την επιστήμη και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ