Είναι νέος, συγκροτημένος, δυναμικός. Έχει τεράστια εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποτέλεσε επί χρόνια τον πιο στενό συνεργάτη του Διονύση Χατζηδάκη ο οποίος του εμπιστεύτηκε κρίσιμα πόστα και τις πιο σημαντικές αντιδημαρχίες. Με ένα πλούσιο βιογραφικό και έχοντας περάσει από την διοίκηση οργανισμών και  εταιρειών αποτέλεσε δικαιολογημένα την μόνη ουσιαστική επιλογή των Φαληριωτών οι οποίοι και του εμπιστεύτηκαν την διοίκηση του Δήμου. Ως Δήμαρχος πλέον Παλαιού Φαλήρου απαντά  στις ερωτήσεις μας και μας αναπτύσσει τα σχέδια του για το μέλλον.

Οι Φαληριώτες, σας εμπιστεύτηκαν εκλέγοντάς σας με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Η γνώμη σας για τις μετεκλογικές συνεργασίες;

Είναι γεγονός ότι οι Δημότες του Παλαιού Φαλήρου μας τίμησαν με τρόπο ξεχωριστό και τις δύο Κυριακές και εμένα προσωπικά αλλά και τον συνδυασμό μας. Το 75,6 %  είναι ένα ποσοστό που βάζει ψηλά τον πήχη και θέλω να τους ευχαριστήσω από την καρδιά μου για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν. Ανεξάρτητα πάντως από το ποσοστό που πήραμε σαν συνδυασμός και ανεξάρτητα από το εκλογικό σύστημα, η συνεργασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι στόχος όλων μας. Πάντοτε θέλουμε και επιδιώκουμε να ενώνουμε δυνάμεις για το καλό της Πόλης μας. Η αυτοδιοικητική πορεία τόσο η δική μου όσο και των ανθρώπων του συνδυασμού μας  όχι μόνο το αποδεικνύει  αλλά θα έλεγα ότι και το εγγυάται. Όμως θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Για να μπορέσει η οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή να διοικήσει με ταχύτητα και   αποτελεσματικότητα  θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία. Με το εκλογικό σύστημα και την απλή αναλογική αυτό γίνεται πιο δύσκολο. Όμως με τα ποσοστά που μας έδωσε ο Φαληρικός λαός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν ήθελε περιπέτειες με μια προβληματική διοίκηση αλλά στήριξε μια Δημοτική Αρχή η οποία έλαβε ισχυρή και ξεκάθαρη εντολή να διοικήσει και να πάει την Πόλη ακόμα πιο μακριά.

Σημαντική η παρακαταθήκη Χατζηδάκη στο Δήμο. Ποιες πινελιές δικές σας θα δούμε για να αποκτήσει η Δημοτική Αρχή «χαρακτήρα» Φωστηρόπουλου;

Το Παλαιό Φάληρο δεν ξεκινά από το μηδέν. Υπάρχει ήδη ένα σημαντικό έργο για το οποίο όλοι από τις θέσεις ευθύνης που συμμετείχαμε όλα αυτά τα χρόνια βάλαμε πλάτη και στηρίξαμε τον Διονύση Χατζηδάκη. Και για αυτό το έργο οι συνεργάτες μου στον Δήμο και εγώ προσωπικά είμαστε περήφανοι. Το έργο αυτό θα συνεχιστεί. Το Παλαιό  Φάληρο αποτελεί  και αντιπροσωπεύει ένα στοίχημα, μια μεγάλη πρόκληση αλλά και μια σημαντική ευκαιρία για όλους εμάς . Και αν το Παλαιό Φάληρο μπήκε στην τροχιά της ανάπτυξης και της προόδου τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να συνεχίσουμε με όραμα, προοπτική και έργο που δεν θα πάψει ποτέ όσο αυτή η Πόλη ζει, υπάρχει, μεγαλώνει και ελπίζει. Αναζητούμε λύσεις απέναντι σε μια εχθρική γραφειοκρατία, σε μια Ελλάδα που γνωρίζει αυτά τα χρόνια τη μεγαλύτερη κρίση της σε όλα τα επίπεδα, στην έλλειψη οικονομικών πόρων, στην υπέρμετρη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και καθηκόντων από την κεντρική κυβέρνηση στους ΟΤΑ. Με όπλα μας την εμπειρία μας και την εμπιστοσύνη του κόσμου που τόσο μας περιέβαλε μέχρι σήμερα θα συνεχίσουμε και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Στόχος μας ένας Δήμος με λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερο αποδοτικός, με απλουστευμένες και λειτουργικές διαδικασίες τόσο για τον Δημότη όσο και για τα άλλα επίπεδα διοίκησης.

«Συμμετοχή, ισονομία και ποιότητα υπηρεσιών προς τους πολίτες». Σε αυτά αναφερθήκατε στην ορκωμοσία σας. Βάσει αυτών, πώς θα κινηθείτε για να βελτιωθεί περαιτέρω η καθημερινότητα των δημοτών;

Είναι αλήθεια ότι το παραπάνω τρίπτυχο αποτελεί το σύστημα αξιών που θα χαρακτηρίζει κάθε δράση μας, κάθε ενέργεια μας. Για να συμπεριφερθεί  υπεύθυνα η Φαληριώτισα και ο Φαληριώτης  απέναντι στην Πόλη πρέπει να είναι ενημερωμένοι, να έχουν τα μέσα έκφρασης της γνώμης τους, να αισθάνονται  ικανοί και να τους αφορά η Πόλη τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην περίπτωση μας ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου θα πρέπει να έλθουν όσο γίνεται πιο κοντά στον Δημότη εκεί που συνδέεται με την γειτονιά του και την Πόλη του. Άλλωστε όπως χαρακτηριστικά σημείωσα και κατά την ορκωμοσία μου η περίοδος των άγονων αντιπαραθέσεων έχει περάσει ανεπιστρεπτί και μόνο με τον διάλογο, την συνεργασία και κυρίως την συνεννόηση θα μπορέσουν να υλοποιηθούν πολιτικές και δράσεις προς όφελος του Δημότη. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Και φυσικά όπως ξεκαθάρισα επίσης, θα είμαι διεκδικητικός προς όφελος του Φαληρικού λαού απέναντι στην Κυβέρνηση αλλά και σε όλες τις εμπλεκόμενες Δημόσιες Αρχές. Με στόχο έναν και μόνο: Να αναδείξουμε το Παλαιό Φάληρο ως μια σύγχρονη  Ευρωπαϊκή Πόλη. Μια πόλη ασφαλή, καθαρή και πράσινη. Μια πόλη φωτεινή και φιλική. Μια πόλη δημοκρατική και δίκαιη. Μια πόλη στην οποία δεν θα δυσκολεύεσαι και θα προσπαθείς να επιζήσεις αλλά να θες να ζήσεις. Μια πόλη που να μας χωράει και να μας σέβεται όλους. Όσους ζουν. Όσους εργάζονται. Όσους την επισκέπτονται. Και κυρίως όσους την αγαπάνε.

Ποιος ο ρόλος του Παλαιού Φαλήρου στη γενικότερη ανάπλαση και ανάδειξη της Αττικής Ριβιέρας;

Είναι γεγονός ότι τα Νότια Προάστια, αυτό που ονομάζουμε Αθηναϊκή Ριβιέρα τα επόμενα χρόνια θα βρεθούν στο επίκεντρο της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης όχι μόνο του Λεκανοπεδίου αλλά όλης της χώρας. Μιλάμε για ένα μέρος ευλογημένο και μια περιοχή με τεράστια δυναμικήκι ενδιαφέρον κοινωνικό, πολιτιστικό και κυρίως οικονομικό. Αυτό σημαίνει ότι μέσα από την ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μια τεράστια δυναμική. Δεν πρέπει όμως να κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Δεν πρέπει να περιοριζόμαστε σε αποσπασματικές δράσεις αλλά θα πρέπει να έχουμε ως αφετηρία ένα γενικότερο πλάνο ανάπτυξης και παρέμβασης. Πρέπει να διαθέτουμε μια ολοκληρωμένη αστική στρατηγική για τις περιοχές μας και τους Δήμους της Νότιας Αθήνας  και αν αυτό ακούγεται αυτονόητο θα σημειώσω ότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει ήδη χρόνια πριν. Ακόμα και τώρα όμως, ποτέ δεν είναι αργά να κάνουμε το ορθό, ιδίως όταν αυτό αφορά τον τόπο που θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Συνεπώς, θεωρώ επιτακτική την ανάγκη συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ των Δήμων μας με στόχο δράσεις σημαντικές, δράσεις αποτελεσματικές , δράσεις ουσιαστικές.Και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει  οι δημοτικοί υπεύθυνοι να μάθουν ότι θα πρέπει σε κάθε σχεδιασμό τους να λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο την βιώσιμη ανάπτυξη αλλά κυρίως  τον κοινωνικό διάλογο, την διαβούλευση και την συμμετοχή,  με τεκμηριωμένες προσεγγίσεις και θέσεις. Ήδη σαν Δήμος και με δική μου εισήγηση συμμετέχουμε σε δύο σημαντικά διαδημοτικά δίκτυα που μας προσφέρουν ενημέρωση, εμπειρία, τεχνογνωσία και πόρους προκειμένου να συντονισθούμε και να προχωρήσουμε μαζί με τους όμορους Δήμους για την ανάπτυξη της Νότιας Αθήνας. Η πρώτη δράση είναι μια διαδημοτική συνεργασία , το πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, « ΟΧΕ – ΒΑΑ» όπως ονομάζονται  με τίτλο στην περίπτωση μας : Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ, στην οποία εκτός από το Παλαιό Φάληρο συμμετέχουν ο Άλιμος και η Καλλιθέα  και η οποία δράση περιλαμβάνει πρόγραμμα 35,5 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Αττικής. Και η δεύτερη δράση που συμμετέχουμε είναι αυτή του Δικτύου των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης της Λεωφόρου Συγγρού, μια ένωση δυνάμεων εκπαιδευτικών, πολιτιστικών φορέων και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης  που ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν ένα  δίκτυο από 16 φορείς όπως το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Ίδρυμα Ωνάση, το Ευγενίδειο Ίδρυμα, η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τα Ιδρύματα Αγγελικούση και Τσάκου, η Περιφέρεια Αττικής και οι Δήμοι της περιοχής(Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου και το Δίκτυο Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων). Αποτελεί ένα Δίκτυο φορέων που φιλοδοξεί να αναδείξει κοινές πρωτοβουλίες αλλά κυρίως να ενημερώσει και να προβάλει, μετατρέποντας τους κατοίκους από αμέτοχους παρατηρητές σε υπεύθυνους πολίτες με άποψη και όραμα.

Ποιο είναι το μήνυμα σας ως νέος Δήμαρχος Παλαιού  Φαλήρου;

Συνεχίζουμε όλοι μαζί για το Παλαιό Φάληρο της καρδιάς μας. Μπορούμε και θα πετύχουμε ο Δήμος μας να γίνει Δήμος πρότυπο για όλη την χώρα αναδεικνύοντας από την μία το ανθρώπινο πρόσωπο και από την άλλη το τεχνοκρατικό με ανάπτυξη και ευημερία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ