Φωστηρόπουλος: Μάθαμε να λύνουμε τα προβλήματα, να μην τα μεταθέτουμε

Η συνέντευξη Φωστηρόπουλου στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και στην δημοσιογράφο Χρύσα Σαραντιοπούλου

Με «αυτοδιοικητικό δάσκαλο» τον Διονύση Χατζηδάκη, ο νέος Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, και εκλεγμένος σε αυτοδιοικητικές θέσεις από το 1994, διαθέτει μακρά εμπειρία και γνώση.

Ήδη από τις πρώτες μέρες της θητείας του έδωσε δείγματα γραφής και έργου. Είναι προσιτός, κοινωνικός, ευγενικός  και αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα του τον κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό στους συνδημότες του. Μας αποκαλύπτει ότι το βλέμμα του είναι συνεχώς στραμμένο σε δύο κατευθύνσεις: στον άνθρωπο και στη θάλασσα, και αυτοί είναι και οι βασικοί άξονες του προγράμματός του.

Τι έχετε αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στο Διονύση Χατζηδάκη;

H παρακαταθήκη Χατζηδάκη στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου αλλά και στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα  σημαντική. Το έργο του, αναγνωρίζεται από όλους. Κοντά του, από τις θέσεις ευθύνης που συμμετείχαμε όλα αυτά τα χρόνια βάλαμε πλάτη, στηρίξαμε και κυρίως μάθαμε. Μάθαμε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, να λύνουμε τα προβλήματα, να μην τα μεταθέτουμε. Όλα αυτά τα χρόνια, χρόνια δύσκολα με την οικονομική κρίση να περιορίζει τις δυνατότητες και τα μέσα άσκησης ουσιαστικής πολιτικής αλλά και με την όξυνση των προβλημάτων και των αναγκών, εμείς στο Παλαιό Φάληρο καταφέραμε όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά προχωρήσαμε και σε μεγάλα έργα και το κυριότερο στην στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Αυτή ακριβώς η διάσταση της πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο, θα έλεγα ότι χαρακτηρίζει την άσκηση του Δημοτικού μας έργου.

Είδαμε ότι στη μεγάλη απεργία του τομέα της καθαριότητας, ο Δήμος σας παρέμεινε καθαρός. Πως το καταφέρατε;

Ο Δήμος μας κατάφερε στη τελευταία πανελλήνια κινητοποίηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ να κρατήσει την Πόλη καθαρή, διασφαλίζοντας το αυτονόητο, μια καθημερινότητα χωρίς προβλήματα για τον κάτοικο και τον δημότη. Αυτό κατέστη δυνατό με την στήριξη και την υποστήριξη των εργαζομένων μας αλλά και με τον σωστό προγραμματισμό στην συγκέντρωση και την αποκομιδή των απορριμμάτων. Σημαντικό ρόλο σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα έπαιξε και ο σύγχρονος εξοπλισμός και o νέος στόλος αυτοκινήτων που διαθέτουμε, που μας δίνουν  την δυνατότητα να κινούμαστε ευέλικτα όταν αυτό απαιτηθεί.Ειδική αναφορά θα ήθελα να κάνω επίσης και στους επαγγελματίες της πόλης μας που ανταποκρίθηκαν στις οδηγίες μας καθώς και σε όλους τους Δημότες που λειτούργησαν θετικά.Το αποτέλεσμα πιστώνεται σε όλους και πραγματικά νιώθω πολύ ικανοποιημένος που σε μια έκτακτη κατάσταση επιδείξαμε ταχύτατα αντανακλαστικά.

Με το βλέμμα σας στραμμένο στη θάλασσα αναμένετε αναπτυξιακές ροές από εκεί;

Η συζήτηση για την ανάπτυξη της Νότιας Αθήνας και την αξιοποίηση του παραθαλάσσιου μετώπου της είναι και μεγάλη και διαρκεί χρόνια. Προσωπικά πιστεύω πως καινοτόμες ιδέες, καλές πρακτικές και δυνατότητες που εφαρμόζονται σε πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης μπορούν και πρέπει να βρουν πεδίο εφαρμογής, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αξιοποίηση του παραθαλάσσιου μετώπου της πόλης και συνεισφέροντας ουσιαστικά  στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου. Μιλάμε για μια καθαρά ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη που θα διαχέεται σιγά σιγά σε όλη την πόλη και την τοπική οικονομία με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στόχο οι Δημότες να απολαμβάνουν καθημερινά μιας ξεχωριστής ποιότητας ζωή. Οι δυνατότητες είναι άπειρες. Από την δημιουργία ενός συνολικού προϊόντος για προσέλκυση επενδύσεων στον χώρο της εστίασης, των ξενοδοχειακών υποδομών και των αθλητικών εγκαταστάσεων μέχρι την προσέλκυση τουριστών από όλον τον κόσμο με ιδιαίτερη στόχευση στα ταξίδια citybreak, την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού, την λειτουργία θαλάσσιας συγκοινωνίας   και πολιτιστικές δράσεις όλο τον χρόνο. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. Ο θεσμός των Φαληρικών, του μεγάλου πολιτιστικού Φεστιβάλ μας, φέτος σημείωσε μεγάλη επιτυχία ενώ σημαντικά αθλητικά και πολιτιστικά events πανελλαδικής εμβέλειας ήδη πραγματοποιήθηκαν. Προχωράμε σεβόμενοι πάντα και προστατεύοντας το μοναδικό παραλιακό μέτωπο μας.

Αθλητικές υποδομές, χώροι πρασίνου με ένα από τα καλύτερα πάρκα των Βαλκανίων δίπλα στη θάλασσα, αναπτυγμένες κοινωνικές υπηρεσίες. Τι θα κάνετε για να συνεχίσουν να χαμογελούν οι συνδημότες σας;

Η προσπάθεια δεν σταματάει ποτέ στην ζωή και ιδιαίτερα στην Αυτοδιοίκηση, τον θεσμό που είναι πιο κοντά από όλους τους άλλους στον πολίτη. Όλες αυτές οι υποδομές πρέπει να συντηρηθούν, να καθαρισθούν, να φωτισθούν και κυρίως να περιφρουρηθούν από βανδαλισμούς, ζημιές και κακή χρήση. Παράλληλα έχουμε και την ματιά μας στραμμένη στο μέλλον προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνονται για αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των ευκαιριών χρηματοδότησης πολιτικών και δράσεων προς όφελος των πολιτών. Και φυσικά υπάρχει η καθημερινότητα με τις ανελαστικότητες στην καθαριότητα, την πρόνοια, τα σχολεία, το πράσινο, τομείς που δεν πρέπει να μείνουν πίσω επ΄ουδενί. Γιατί το έργο για την πόλη και την κοινωνία δεν τελειώνει ποτέ.

Πείτε μας έναν λόγο που ως άνθρωπος νιώθετε περήφανος και έναν ακόμη ως πατέρας;

Για εμάς που ασχολούμαστε με την πολιτική και ειδικά με την αυτοδιοίκηση, το να έχεις την ευθύνη της ζωής μιας Πόλης είναι μια δοκιμασία, η οποία όμως είναι εξαιρετικά γοητευτική. Η πόλη είναι ένας ολόκληρος κόσμος με αντιπαλότητες, συμφέροντα, νοοτροπίες και πολλές φορές αδράνειες. Μέσα απόν την ενασχόληση μου με την αυτοδιοίκηση επιδιώκω να είμαι χρήσιμος, ουσιαστικός αποτελεσματικός. Αν για κάτι πραγματικά νιώθω ικανοποίηση είναι οι κοινωνικές δομές του Δήμου μας που δημιουργήθηκαν και οργανώθηκαν με την δική μου προτροπή και που σήμερα προσφέρουν πραγματικά, μέσα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό συσσίτιο στους πιο αδύναμους. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, ευχαριστώ τον Θεό που μου χάρισε μια αγαπημένη και δεμένη οικογένεια που με στηρίζει σε κάθε προσπάθεια μου και μου δίνει δύναμη να συνεχίζω. Εκτός λοιπόν από τα ίδια μου τα παιδιά, την Δανάη και τον Στάθη μου, για τα οποία είμαι υπερήφανος θέλω να πιστεύω το μεγάλωμα τους έγινε με τέτοιο τρόπο που τους επέτρεψε να ανοίξουν τα φτερά τους, την δική τους περπατησιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ