Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα διοργανώσατε, για πρώτη φορά στα νότια προάστια δημόσια, ανοικτή ημερίδα για την ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Ποια είναι τα συμπεράσματα από την εκδήλωση;

Πράγματι, με απόλυτη επιτυχία ο δήμος μας διοργάνωσε και υλοποίησε την πρώτη μεγάλη, ανοικτή στο κοινό ημερίδα για την ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας, εστιάζοντας στο σημαντικό θέμα της ανεργίας των νέων και στις θετικές επιδράσεις από την αξιοποίηση του νότιου παράλιου μετώπου της Αττικής.

Και λέω ότι πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία γιατί αφενός οι συμμετάσχοντες ομιλητές ήταν κορυφαία στελέχη της ναυτιλίας και του επιχειρείν, αφετέρου το κοινό είχε την ευκαιρία για πρώτη φορά όχι μόνο να ακούσει και να ενημερωθεί για το σημαντικό αυτό θέμα, αλλά και να διατυπώσει τα ερωτήματά του και τις απορίες του.

Εκείνο που με ξάφνιασε ευχάριστα ήταν το ενδιαφέρον για την εκδήλωση, το οποίο εκφράστηκε από τη μεγάλη προσέλευση και συμμετοχή, κάτι που δείχνει την αγωνία του κόσμου για ουσιαστικές και αποτελεσματικές δράσεις που θα συνεισφέρουν στην πολυπόθητη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

Προσωπικά, πιστεύω ακράδαντα ότι ως Αυτοδιοίκηση και ως δημοτική αρχή θα πρέπει να προσερχόμαστε στον δημόσιο διάλογο για όλα τα μεγάλα θέματα με διάθεση ειλικρίνειας, συναίνεσης και συνεργασίας, με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την οικοδόμηση ευρύτερων συνεργασιών, συνεργειών και συμμαχιών μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις αλλά και στα προβλήματα.

Ήταν σημαντικό λοιπόν αυτό που έγινε για πρώτη φορά και ως δημοτική αρχή δεσμευόμαστε ότι στο μέλλον θα θέτουμε στον δημόσιο διάλογο όλα τα μεγάλα θέματα της τοπικής μας κοινωνίας.

Ιδιαίτερα θετικά σχόλια είχατε για τη δράση σας να μαζέψετε σκουπίδια στις παραλίες Εδέμ και Μπάτη. Αντιμετωπίζετε μεγάλο πρόβλημα στο ζήτημα των σκουπιδιών στις παραλίες του δήμου;

Ο δήμος μας προχώρησε σε μια πρωτοπόρα, καινοτόμα και κυρίως στοχευμένη δράση καθαρισμού της παραλίας του, προκειμένου να εκτιμηθούν η κατάσταση και το επίπεδο της μόλυνσης και κυρίως να καθαριστούν αποτελεσματικά ο βυθός και η ακτογραμμή της πόλης.

Το εντυπωσιακό και καινοτόμο στοιχείο στη συγκεκριμένη δράση είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σύγχρονες τεχνολογίες, drones και τηλεκατευθυνόμενα σκάφη με ειδικές κάμερες και αισθητήρες, τα οποία διέτρεξαν όλο το μήκος της παραλίας και εντόπισαν όλες τις εστίες απορριμμάτων και αποβλήτων που υπήρχαν στον βυθό, διευκολύνοντας στη συνέχεια το έργο των εθελοντών και των αυτοδυτών, οι οποίοι πραγματοποίησαν τη συλλογή και την αποκομιδή τους.

Φυσικά και δεν είναι η πρώτη δράση καθαρισμού της παραλίας που πραγματοποιείται, αλλά είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο εγχείρημα, εκτός από τις νέες τεχνολογίες, πλαισιώνεται και υποστηρίζεται από πανεπιστημιακά ιδρύματα και εξειδικευμένους φορείς, οι οποίοι υποστηρίζονται από χορηγικά προγράμματα εταιρειών στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων.

Εμείς από πλευράς μας συντονίσαμε και υποστηρίξαμε την προσπάθεια ενεργοποιώντας τους μαθητές του δήμου, τους εθελοντές μας και συνδράμοντας με τα οχήματα και τον εξοπλισμό της Υπηρεσίας Καθαριότητας, καθιστώντας την όλη προσπάθεια μια ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση σε εστίες απορριμμάτων και αποβλήτων που επί χρόνια και συστηματικά επιβάρυναν το θαλάσσιο οικοσύστημα και την παραλία μας.

Άλλωστε, για τη δημοτική μας αρχή, η ακτή και το παραθαλάσσιο μέτωπο της πόλης μας είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε. Χωρίς τη θάλασσα το Παλαιό Φάληρο δεν θα είχε ούτε την ταυτότητα ούτε τον χαρακτήρα που κάτοικοι και επισκέπτες ξέρουμε και αγαπάμε. Γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε το θαλάσσιο μέτωπο, να το αναβαθμίσουμε και να το προσφέρουμε στους κατοίκους μας και στους επισκέπτες μας καθαρό, λειτουργικό και ασφαλές.

Προσωπικά, πιστεύω πως καινοτόμες ιδέες, καλές πρακτικές και δυνατότητες που εφαρμόζονται σε πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης μπορούν και πρέπει να βρουν πεδίο εφαρμογής, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αξιοποίηση του παραθαλάσσιου μετώπου της Αττικής και συνεισφέροντας ουσιαστικά στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου. Μιλάμε για μια καθαρά ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη που θα διαχέεται σιγά-σιγά σε όλη την περιοχή και στην τοπική οικονομία, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στόχο οι δημότες να απολαμβάνουν καθημερινά μια ξεχωριστής ποιότητας ζωή.

Οι δυνατότητες είναι άπειρες. Από τη δημιουργία ενός συνολικού προϊόντος για προσέλκυση επενδύσεων στον χώρο της εστίασης, των ξενοδοχειακών υποδομών και των αθλητικών εγκαταστάσεων, μέχρι την προσέλκυση τουριστών απ’ όλον τον κόσμο, με ιδιαίτερη στόχευση στα ταξίδια citybreak, την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού και των σπορ παραλίας, τη λειτουργία θαλάσσιας συγκοινωνίας, την τοποθέτηση και εγκατάσταση προβλητών που θα διευκολύνουν την πρόσβαση και την επισκεψιμότητα και πολιτιστικές δράσεις όλο τον χρόνο.

Και εδώ κατά τη γνώμη μου είναι ο κύριος στόχος που θα πρέπει να επιδιώκουμε όλοι: η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου όλον τον χρόνο – και τους 12 μήνες.

Τα πρώτα δείγματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετικά. Ο θεσμός των Φαληρικών, του μεγάλου πολιτιστικού φεστιβάλ μας, φέτος σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ενώ σημαντικά αθλητικά και πολιτιστικά events πανελλαδικής και διεθνούς εμβέλειας πραγματοποιούνται ήδη όλο τον χρόνο.

Τον άλλον μήνα διοργανώνεται το μεγάλο διεθνές κύπελλο ρυθμικής γυμναστικής Aphrodite Cup για έκτη συνεχή χρονιά, συγκεντρώνοντας την αφρόκρεμα του αθλήματος απ’ όλον τον κόσμο, και τον Απρίλιο προχωράμε με τον Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο, που διοργανώνεται για 11η χρονιά και συγκεντρώνει πλήθος αθλητών, δρομέων και επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι προφανές πως μιλάμε για άπειρες αναπτυξιακές και επενδυτικές δυνατότητες που θα εκτινάξουν την επιχειρηματικότητα με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, παρέχοντας απασχόληση σε πολλούς κλάδους και επαγγέλματα, θωρακίζοντας την τοπική οικονομία και ενισχύοντας το τουριστικό ρεύμα.

Τι συμβαίνει με την ημιτελή πεζογέφυρα στη λεωφόρο Ποσειδώνος κοντά στη Μαρίνα Φλοίσβου και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη τα έργα κατασκευής της; Τι σας απαντούν οι αρμόδιοι από το υπουργείο και η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο;

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ως δημοτική αρχή, ήλθαμε αντιμέτωποι με το «βαλτωμένο» αυτό θέμα, καθώς επί μακρόν τα έργα όχι μόνο στη συγκεκριμένη πεζογέφυρα αλλά και στις άλλες που κατασκευάζονταν στην Αττική είχαν σταματήσει αιφνιδιαστικά.

Αμέσως αντιδράσαμε και θέσαμε το ζήτημα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Είναι αλήθεια ότι από τον Σεπτέμβριο έως και σήμερα είχαμε δημόσιες δηλώσεις πως το έργο θα επανεκκινήσει, δηλώσεις όμως που αναιρούνταν και ακυρώνονταν, παρατείνοντας το πρόβλημα και δημιουργώντας τεράστιο θέμα ασφάλειας στη διέλευση των πεζών αλλά και των οχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο, το οποίο, σημειωτέον, αποτελεί την κεντρική είσοδο στη Μαρίνα Φλοίσβου και παράλληλα οδηγεί και σε άλλα σημεία μεγάλης επισκεψιμότητας, όπως το Πάρκο Φλοίσβου, το Μουσείο Παιχνιδιών και το Θωρηκτό «Αβέρωφ».

Ο πρόσφατος θάνατος ενός ηλικιωμένου συνανθρώπου μας, ο οποίος προσπάθησε να περάσει την Παραλιακή, λίγα μόλις μέτρα από το συγκεκριμένο σημείο, αποτέλεσε ένα ακόμα θλιβερό συμβάν που δικαιώνει την αγωνία μας για την άμεση ολοκλήρωση του έργου. Ως δημοτική αρχή και με τη διαπαραταξιακή υποστήριξη όλων των δημοτικών συνδυασμών ξεκινήσαμε νέο κύκλο πιέσεων, παρεμβάσεων, ενημερώσεων και συναντήσεων προκειμένου οι σχετικές εργασίες να ξεκινήσουν το γρηγορότερο δυνατόν.

Με στόχο μας την άμεση επανέναρξη των εργασιών και την όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση του έργου, αποστείλαμε σχετικό ομόφωνο ψήφισμα στον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Εκτός από το μεγάλο θέμα της παραλίας και της αξιοποίησής της, υπάρχει και η καθημερινότητα. Καθαριότητα και κοινωνική πολιτική είναι στις βασικές προτεραιότητές σας. Τα αποτελέσματα;

Η καθημερινότητα του δημότη είναι αυτή που κρίνει κάθε δημοτική αρχή και είναι το πεδίο στο οποίο δοκιμαζόμαστε κάθε μέρα. Καθαριότητα και κοινωνική πολιτική βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας.

Όσον αφορά την καθαριότητα, από την πρώτη στιγμή προχωρήσαμε στις απαραίτητες ενέργειες και δράσεις για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά μας. Νέος εξοπλισμός, αλλαγή δρομολογίων αποκομιδής, επανεξέταση της λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας και λειτουργία της σε νέες βάσεις, νέο σύστημα επόπτευσης και παρακολούθησης της κατάστασης στις γειτονιές, επέκταση του συστήματος ανακύκλωσης με νέες δυνατότητες και ευαισθητοποίηση του κόσμου για θέματα ανακύκλωσης.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τη Νομική μας Υπηρεσία διερευνήσαμε τις δυνατότητες που μας δίνει η σχετική νομοθεσία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το θέμα της παράνομης δημόσιας εναπόθεσης σκουπιδιών, μπαζών και απορριμμάτων που μετατρέπει τα πεζοδρόμια της πόλης σε προσωπικές χωματερές του κάθε κακόβουλου, αδιάφορου ή αμελούς κατοίκου.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση αλλά και τον παραδειγματισμό, ήδη η πρώτη σχετική περίπτωση, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής όπου σημειώθηκε, ακολούθησε τον δρόμο της Δικαιοσύνης με σχετική μήνυση που κατατέθηκε, κάτι που χαιρετίστηκε ιδιαίτερα θετικά από την κοινή γνώμη της πόλης, η οποία σε περιπτώσεις ιδιαίτερα προκλητικές απαιτεί άμεση και δυναμική αντίδραση.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες αποδίδουν και μας δίνουν τη δυνατότητα σε περιόδους κρίσεων και απεργιών όχι μόνο να λειτουργούμε, αλλά να διατηρούμε την πόλη μας καθαρή και λειτουργική. Σε αυτή την προσπάθεια βοηθούν όλοι: δημότες, επαγγελματίες και εργαζόμενοι στον δήμο και πρόκειται πραγματικά για μια πανστρατιά με έναν και μόνο κοινό στόχο: το Φάληρό μας μέρα με τη μέρα να γίνεται πιο καθαρό.

Αλλά και στα θέματα υγείας και πρόνοιας η δημοτική μας αρχή ανέδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στήριξε τους αδύναμους και τους άτυχους, όλους εκείνους τους οποίους οι δυσκολίες της ζωής τους έθεσαν προσωρινά στο περιθώριο. Τα κοινωνικά μας συσσίτια υποστηρίζουν τουλάχιστον 500 άπορους συμπολίτες μας, ενώ και το κοινωνικό μας παντοπωλείο λειτουργεί με ασφαλείς και διαφανείς μηχανισμούς συλλογής των διαφόρων ειδών ένδυσης, υπόδησης και τροφίμων που συγκεντρώνει ο δήμος. Παράλληλα, στους παιδικούς σταθμούς μας εξυπηρετούνται πάνω από 500 παιδάκια και νήπια, προσφέροντας σημαντικό έργο φροντίδας, προσχολικής αγωγής και παιδείας. Επίσης, μέσω των δημοτικών μας ιατρείων ασκείται οργανωμένη και πολυδιάστατη προληπτική ιατρική με κοινωνικό πρόσημο, καθώς περιλαμβάνει πλήθος δράσεων και εξετάσεων για ανασφάλιστους, ενώ εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα και οι ωφέλειες από τη συμμετοχή μας σε σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων πρόληψης και δημόσιας υγείας.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη προσφοράς και αλληλεγγύης και συνεχίζουμε με στόχο ο δήμος μας να γίνει δήμος-πρότυπο για όλη τη χώρα, αναδεικνύοντας από τη μία το ανθρώπινο πρόσωπο και από την άλλη το τεχνοκρατικό, με ανάπτυξη και ευημερία για όλη την κοινωνία, για όλους τους δημότες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ