Με δεδομένο πλέον ότι οι εκλογές ανακοινώθηκαν για τις 21 Μαίου, σε όλες τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, και ειδικά στον Νότιο Τομέα – την μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας – οι προετοιμασίες και οι διεργασίες στα επιτελεία των κομμάτων και των υποψηφίων έχουν αρχίσει να επιταχύνονται σε όλα τα επίπεδα.
Στον Νότιο Τομέα, που βάσει της τελευταίας απογραφής θα έχει πλέον 19 έδρες αντί για 18 και με βάση την σίγουρη πρωτιά της ΝΔ, πηγές του κόμματος εκτιμούν ότι θα υπάρχει μικρή αλλά ελεγχόμενη πτώση των ποσοστών, καθώς στο τέλος, θα μπουν τα πραγματικά διλλήματα για την οικονομία και την κοινωνία, εξηγώντας στους πολίτες το διακύβευμα της κάλπης και καλώντας τους να επιλέξουν με τη ψήφο τους τη σταθερότητα και τη συνέχιση της προόδου για τη χώρα.
Να θυμίσουμε ότι στις εκλογές του 2019, η ΝΔ στον Νότιο Τομέα, είχε λάβει ποσοστό 39,49% με 144.645 ψήφους και είχε εκλέξει 9 βουλευτές ενώ η αύξηση των εδρών στην μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας έχει ανεβάσει το ενδιαφέρον για το γαλάζιο ψηφοδέλτιο.
Όπως υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές, στελέχη της αγοράς αλλά και άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης που γνωρίζουν άριστα την περιοχή «η ΝΔ μπορεί να διατηρήσει τα ποσοστά της ή τουλάχιστον να έχει μια πολύ μικρή πτώση στον Νότιο Τομέα επενδύοντας, σε ένα αξιόμαχο ψηφοδέλτιο αλλά και επικαλούμενη μία σειρά από σημαντικά έργα και παρεμβάσεις όπως το ξεμπλοκάρισμα του Ελληνικού, το Κυβερνητικό Πάρκο στην Δάφνη και η Υπόγεια Σύριγγα της Ηλιούπολης ή και τις επενδύσεις που έχουν έρθει στην περιοχή».
Τα φαβορί και οι σίγουροι
Σε ότι αφορά τους νυν βουλευτές, που εκ των πραγμάτων θα είναι και πάλι υποψήφιοι, ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος κρίνεται ιδιαίτερα πετυχημένος και κρίνεται θετικά από μεγάλο τμήμα το ψηφοφόρων.
Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιποι εννιά νυν βουλευτές, που θα δώσουν και πάλι, στις εκλογές του Μαΐου, τη μάχη του σταυρού στον Νότιο Τομέα, χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες.
Υπάρχει το «γκρουπ» της πεντάδας των βουλευτών, που σταθερά κινούνται στις πρώτες θέσεις, με σταυροδοσία που αναμένεται να ξεπεράσει τους 20.000 ψήφους και δύσκολα μπορούν να απειληθούν από κάποια άλλη υποψηφιότητα.
Οι Τάκης Θεοδωρικάκος, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Σοφία Βούλτεψη και Βασίλης Σπανάκης συγκροτούν αυτή την πρώτη ομάδα των ισχυρών βουλευτών της ΝΔ στα Νότια και θεωρούνται ως τα φαβορί, για να καταλάβουν τις πρώτες εκλόγιμες θέσεις.
Πιο κάτω και σε απόσταση από την πρώτη πεντάδα, κινείται το δεύτερο γκρουπ των βουλευτών της ΝΔ, που πλαισιώνεται από τους Διονύση Χατζηδάκη, Άννα Καραμανλή, Μπάμπη Παπαπδημητρίου, Χάρη Θεοχάρη και Γιάννη Καλλιάνο.
Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν
Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους βουλευτές από το ψηφοδέλτιο του 2019, αρκετοί εξ αυτών, έχει ήδη γίνει γνωστό ότι δεν θα συμμετέχουν σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση ενώ κάποιοι επιμένουν. Μεταξύ όσων επιμένουν και θεωρούνται ικανοί αυτή τη φορά να υπερβούν τον πήχη και να επωφεληθούν των ευνοϊκών δεδομένων, είναι ο «επιλαχόντας» Τάσος Γαιτάνης ενώ ιδιαίτερη δυναμική εμφανίζουν η δικηγόρος Άννα Γκελεστάθη, ο ηθοποιός Ποσειδώνας Γιαννόπουλος, ο ηθοποιός Σταύρος Νικολαΐδης και ο εκπαιδευτικός Τάσος Κορίλλης, του οποίου η υποψηφιότητα αν και ανακοινώθηκε μόλις πριν ένα μήνα, ήδη έχει αναπτύξει σημαντική αποδοχή, ειδικά στα κομματικά στελέχη.
Σε ετοιμότητα οι οργανώσεις της Ν.Δ.
Ανάλογη κινητικότητα πάντως από τις αρχές του έτους παρατηρείται και στην κομματική βάση της ΝΔ στα Νότια καθώς όλες οι Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις (ΔΗΜΤΟ) βρίσκονται σε εγρήγορση και έχουν θέσει τα μέλη τους σε ετοιμότητα ενώ ο Πρόεδρος ΔΕΕΠ Νοτίου Τομέα Αθηνών Μίλτος Μπαντής και οι συνεργάτες του έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία εξεύρεσης εκλογικών αντιπροσώπων. “Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και έχουμε βρει τουλάχιστον το 70% των 1150 περίπου εκλογικών αντιπροσώπων που πρέπει να διαθέτουμε για όλα τα εκλογικά κέντρα της περιοχής” τονίζουν οι κομματικοί επιτελείς, ενώ ήδη προγραμματίζονται οι πρώτες ανοιχτές εκδηλώσεις ώστε να παρουσιαστεί το έργο και οι θέσεις της ΝΔ.
Σε κάθε περίπτωση έμφαση θα δοθεί στις περιοχές της Καλλιθέας, του Αγίου Δημητρίου, της Καισαριανής, της Ηλιούπολης και της Νέας Σμύρνης όπου έμπειρα στελέχη καταγράφουν αρρυθμίες στην προσπάθεια για τις κάλπες.
Τα άλλα κόμματα
Στον ΣΥΡΙΖΑ που στις εκλογές του 2019 συγκέντρωσε 117.296 ψήφους και ποσοστό 32,03% εκλέγοντας 5 βουλευτές δεδομένη πρέπει να θεωρείται η πρωτιά του Νίκου Παππά, παρά τις τελευταίες περιπέτειες του, ενώ ανεβασμένος σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές είναι ο έμπειρος Γιάννης Μπαλάφας που κατά την διάρκεια της τετραετίας δούλεψε συστηματικά και ήταν παρών στους αγώνες αλλά και στην κοινωνία, με έναν ιδιαίτερα μετριοπαθή και σοβαρό εναλλακτικό λόγο. Ακολουθούν οι Θεανώ Φωτίου, ο Γιάννης Μουζάλας και η Ραλλία Χριστίδου ενώ η μη κάθοδος των Νίκου Ξυδάκη και της Κατερίνας Παπακώστα δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες εκλογής για τον υπεύθυνο στρατηγικού σχεδιασμού Στέφανο Τζουμάκα, τον γνωστό δικηγόρο Γιάννη Ματζουράνη και τον πρώην βουλευτή Θανάση Θεοχαρόπουλο.
Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, που το 2019 είχε πάρει 5,72% και 20.958 ψήφους, σκληρή είναι η μάχη για την πρωτιά ανάμεσα στην Τόνια Αντωνίου και τον επικοινωνιακό και συγκροτημένο Παύλο Χρηστίδη, ο οποίος έχει καταφέρει να διεκδικεί με αξιώσεις την βουλευτική έδρα του ΠΑΣΟΚ στα Νότια.
Στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ που στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει στα Νότια 10.956 παραταξιακούς ψήφους, περιμένουν διπλασιασμό των ψήφων ενώ η πρωτιά του Δημήτρη Βαγενά δεν απειλείται καθώς όλη την τετραετία δούλεψε κοινοβουλευτικά και πολιτικά στην κοινωνία, καθιστώντας τον κυρίαρχο στο εσωκομματικό πεδίο.