«Υπατία» Νέο podcast από το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Συνεχίζεται η επιτυχημένη σειρά των αφηγηματικών podcastsτης σειράς «Επιστήμονες που εύρηκαν για την ανθρωπότητα»που παρουσιάζουν η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου και η Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το «Παραμυθόφωνο» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.

Το έκτο επεισόδιο της σειράς αφορά στην Υπατία,την Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφο, μαθηματικό και αστρονόμο, η οποία γεννήθηκε, δίδαξε και πέθανε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (~355-415 μ.Χ.). Η Υπατία ήταν μια σπουδαία γυναίκα, με ισχυρή και έντονη προσωπικότητα, με ηθικές αρχές και υψηλό επίπεδο μόρφωσης, σε μια εποχή που ήταν πιο συνηθισμένο να μορφώνονται τα αγόρια παρά τα κορίτσια. Ήταν αγαπητή και αξιοσέβαστη στον κόσμο, είχε πιστούς και αφοσιωμένους μαθητές. Συμβούλευε, μάλιστα, και καθοδηγούσε ισχυρά πρόσωπα για θέματα διακυβέρνησης και δημοσίων υποθέσεων. Την περίοδο που η Αλεξάνδρεια φλεγόταν από πολιτικές και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις, η Υπατία κατηγορήθηκε άδικα και θανατώθηκε με φρικτό τρόπο.

Σήμερα δεν έχουμε στα χέρια μας συγγράμματα της Υπατίας. Υπάρχουν όμως πολλές αναφορές για τα γραπτά της και διασώζονται έργα άλλων συγγραφέων και ιστορικών σχετικά με τη ζωή της, τη δράση της και τον θάνατό της.Η Υπατία υπήρξε μια χαρισματική μορφή, που με την προσφορά της και το ήθος της σημάδεψε την ανθρώπινη ιστορία και την επιστήμη.

Το νέο αυτό επεισόδιο προσφέρεται στους φίλους των Φυσικών Επιστημών και έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα podcasts της σειράς, που έχουν ξεπεράσει πλέον τις 20.000 ακροάσεις. Στόχος των ηχογραφημένων αφηγήσεων είναι η ενίσχυση της εκπαίδευσης με την αξιοποίηση της δυναμικής της αφήγησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μικροί και μεγάλοι έχουν πρόσβαση σε μοναδικές ιστορίες ανθρώπων που άλλαξαν ή όρισαν τον δρόμο της Επιστήμης, όπου και όποτε επιθυμούν, από τον υπολογιστή ή από κινητή συσκευή, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Απολαύστε τη μοναδική αφηγηματική εμπειρία των επεισοδίων στις παρακάτω ιστοσελίδες, με δωρεάν ακρόαση:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ