Όταν η πρώτη φάση της κατασκευής ολοκληρωθεί το 2026, ο χώρος του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας θα είναι αγνώριστος. Ενώ ο σχεδιασμένος από τον ‘Εεερο Σαάρινεν Ανατολικός Αεροσταθμός θα παραμείνει στη θέση του, τα εγκαταλελειμμένα υπόστεγα και οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης θα αντικατασταθούν από μια ανάπτυξη πολλαπλών χρήσεων – που θα διαφημίζεται ως έξυπνη πόλη – διπλάσιου μεγέθους από το Central Park της Νέας Υόρκης.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μέσα σε τρία χρόνια, η έκταση 650 στρεμμάτων κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής της Αθήνας θα περιλαμβάνει περίπου 10.000 πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες και διαμερίσματα, ένα ξενοδοχείο Mandarin Oriental, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Νότιας Ευρώπης, μια μαρίνα για μεγαλοπρεπή σκάφη, ένα καζίνο με την επωνυμία Hard Rock, ένα υπερσύγχρονο αθλητικό συγκρότημα, ένα ιδιωτικό σχολείο, πολιτιστικά και ψυχαγωγικά κέντρα, μια απέραντη παραλία και έναν χώρο πρασίνου δύο εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων που προβλέπεται να είναι το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη, όλα με θέα τα καταγάλανα νερά του Σαρωνικού κόλπου.

Αυτό το ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο έργο, που ονομάζεται Ελληνικό, θα μεταμορφώσει, εν ολίγοις, την ελληνική πρωτεύουσα.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το Ελληνικό ως «τον πρόλογο μιας νέας εποχής για τo παραλιακό μέτωπο», σημειώνοντας ότι αναμένεται να αποφέρει πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ (15,2 δισεκατομμύρια δολάρια) σε φορολογικά έσοδα κατά τη διάρκεια του 25ετούς κύκλου ανάπτυξής του. Με τη χώρα να εξακολουθεί να στέκεται στα πόδια της μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους, το Ελληνικό υψώνεται ως σύμβολο της αναγέννησης της Αθήνας.

Ενώ τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα περιορίζονται σε πολλά μέρη του κόσμου λόγω της αύξησης του κόστους κατασκευής, της αύξησης των επιτοκίων και της έλλειψης εργατικού δυναμικού, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ασυνήθιστα ισχυρή οικονομική κατάσταση. Ωφελείται από την ανάκαμψη του τουρισμού, τις ισχυρές πωλήσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων και την αισιοδοξία των επενδυτών για την επιστροφή στην εξουσία του φιλικού προς τις επιχειρήσεις Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις επανεξελέγη σε γενικές εκλογές.

Αυτό έχει συμπέσει με μια έκρηξη σε έργα υποδομής και πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων των εγκαινίων του 2017 του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενός συγκροτήματος εκπαίδευσης, τεχνών και αναψυχής που τώρα στεγάζει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και την Εθνική Λυρική Σκηνή, και του ντεμπούτου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης το 2020 σε ένα πρώην εργοστάσιο μπύρας. Σχεδιάζεται η σημαντική ανακαίνιση του 150 ετών Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ η πόλη έχει επίσης ξεκινήσει τη δημιουργία μιας τέταρτης γραμμής του μετρό, με το πρώτο τμήμα να αναμένεται να λειτουργήσει το 2029, η οποία θα συνδέει πυκνοκατοικημένες γειτονιές όπως η Κυψέλη και το Γαλάτσι με το κέντρο.

Αυτή η ενέργεια γίνεται αισθητή στους δρόμους. Οι καφετέριες και οι ταβέρνες της Αθήνας σφύζουν από ζωή κάθε βράδυ και οι τουρίστες κυκλοφορούν στις πλατείες όπου κάποτε συγκρούονταν ταραξίες με την αστυνομία. Έχει επίσης φέρει ένα νέο επίπεδο ευμάρειας: η πόλη απέκτησε εννέα νέα ξενοδοχεία 5 αστέρων μεταξύ 2019 και 2022 – ανεβάζοντας τον σημερινό αριθμό σε 30 – και τα Conrad και Waldorf Astoria εργάζονται επί του παρόντος σε ένα πολυτελές συγκρότημα που θα συνδυάζει υπηρεσίες φιλοξενίας με πολυτελή διαμερίσματα.

Αυτή την αγορά προσπαθεί να αξιοποιήσει το Ελληνικό. Για να δημιουργηθεί μια πρώτη δυναμική, η κατασκευάστρια εταιρεία Lamda  άρχισε να πωλεί κατοικίες στον πύργο Riviera Tower των 200 μέτρων -που σύντομα θα είναι το ψηλότερο κτίριο της χώρας- με μέση τιμή 14.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αυτό είναι σημαντικά ακριβότερο από τον μέσο όρο του πρώτου τριμήνου, περίπου 1.809 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στο κέντρο της Αθήνας και 3.368 ευρώ στα γειτονικά νότια προάστια του Ελληνικού, με βάση τα στοιχεία της ελληνικής ιστοσελίδας ακινήτων Spitogratos, αλλά είναι επίσης ευκαιρία σε σύγκριση με τις τιμές των ακινήτων υψηλών προδιαγραφών αλλού στην Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί και οι 170 κατοικίες του πύργου, με τη συντριπτική πλειονότητα να πηγαίνει σε Έλληνες κατοίκους και μέλη της ελληνικής διασποράς. Οι πωλήσεις για μισθώσεις και ακίνητα στο Ελληνικό έχουν φθάσει μέχρι στιγμής το 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι τιμές για τα οικιστικά ακίνητα στα γειτονικά προάστια έχουν επίσης αρχίσει να ανεβαίνουν. Η Lamda θα ξεκινήσει την εμπορία εκτός Ελλάδας από το επόμενο έτος.

Η άνοδος των τιμών των ακινήτων αποτελεί ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα στην Αθήνα, καθώς οι κάτοικοι ανταγωνίζονται πλούσιους ξένους, ιδιοκτήτες Airbnb και επενδυτές για τις περιορισμένες κατοικίες και οι απρόβλεπτες αυξήσεις των ενοικίων έχουν αυξήσει τον φόβο των εξώσεων. Για να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης, η κυβέρνηση εισήγαγε νωρίτερα φέτος ένα πρόγραμμα για τη χορήγηση χαμηλών ή άτοκων δανείων σε άτομα ηλικίας κάτω των 39 ετών που επιθυμούν να αποκτήσουν το πρώτο τους ακίνητο. Από την 1η Ιουλίου θα τεθούν επίσης σε ισχύ κανόνες που θα αυξήσουν την ελάχιστη επένδυση σε ακίνητα που απαιτείται για την απόκτηση χρυσής βίζας από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ σε διάφορα μέρη της χώρας, συμπεριλαμβανομένων περιοχών της Αθήνας.

Ενώ η ελληνική πρωτεύουσα έχει μόλις πρόσφατα γίνει προορισμός για τους παραθεριστές του Σαββατοκύριακου, ο Κωνσταντίνος Ζούζουλας, διευθύνων σύμβουλος της Axia Ventures Group Ltd, του επενδυτικού τραπεζικού ομίλου που επικεντρώνεται στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία, αναμένει ότι το Ελληνικό θα εκτοξεύσει αυτή την τάση και θα μπορούσε ακόμη και να επεκτείνει την τουριστική περίοδο ολόκληρο το έτος.

«Οι συντηρητικές μας εκτιμήσεις είναι ότι το Ελληνικό θα προσθέσει 2,5% στο ελληνικό ΑΕΠ με την ολοκλήρωσή του και θα προσελκύσει 1,5 εκατ. τουρίστες» ετησίως, δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda  Οδυσσέας Αθανασίου.

Το Ελληνικό είναι ένα «έργο ορόσημο που θα αλλάξει τα δεδομένα για την Αθήνα, την ευρύτερη περιοχή της Αττικής και την Ελλάδα συνολικά», δήλωσε ο κ. Ζούζουλας, προσθέτοντας ότι αυτή η πόλη μέσα στην πόλη θα προσελκύσει επίσης νέους κατοίκους στην περιοχή.

Καθώς η παράκτια ανάπτυξη βρίσκεται εντός του αστικού πλέγματος της Αθήνας, μόλις 11 χιλιόμετρα (6,8 μίλια) από το κέντρο, το νέο τοπίο θα αλλάξει επίσης την αίσθηση της πρωτεύουσας και των παρακείμενων δήμων της. Το πάρκο, ειδικότερα, «είναι μια πρόταση που χρειάζεται πολύ σε μια πόλη που στερείται χώρων πρασίνου», δήλωσε ο κ. Ζούζουλας.

Η Αθήνα αντιμετωπίζει τώρα την πρόκληση της ενσωμάτωσης του Ελληνικού και της σύνδεσης των υφιστάμενων υπηρεσιών της πόλης με την περιοχή, καθώς και της κατασκευής νέων δρόμων και γραμμών του μετρό. Αυτό “θα απαιτήσει σημαντικές δαπάνες για υποδομές”, δήλωσε ο Ζούζουλας. Όμως, αν και το κόστος θα είναι υψηλό, τόσο σε οικονομικό όσο και σε χρονικό επίπεδο, ήταν θετικός για το τελικό αποτέλεσμα.

Καθώς θα γίνεται σταδιακά μέρος της καθημερινής ροής της Αθήνας, είπε, το Ελληνικό «θα βελτιώσει περαιτέρω το αστικό τοπίο και τον τρόπο ζωής των πολιτών».

πηγή:protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ