Υπάρχουν 5-6 εταιρείες στην Ελλάδα που διοργανώνουν θεματολογικές ημερίδες. Μερικές από αυτές αφορούν προμήθειες της Αυτοδιοίκησης. Μηχανήματα έργου, εφαρμογές έξυπνης πόλης, προμήθειες με περιβαλλοντικό αντικείμενο κλπ. Αυτές οι εταιρείες κερδίζουν από τις χορηγίες και τα περίπτερα που στήνουν καθώς προωθούν προϊόντα σχετικά με το αντικείμενο της εκάστοτε ημερίδας.


Το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι σ΄αυτές τις ημερίδες δεν πατούσε ψυχή οπότε και οι εταιρείες προμηθευτές δεν έβρισκαν κανένα ενδιαφέρον στο να πληρώσουν.
Έτσι οι διοργανώτριες εταιρείες βρήκαν το κόλπο. Καλούν τους δημάρχους να μιλήσουν και τους βραβεύουν. Έτσι οι δήμαρχοι προσέρχονται αναγκαστικά και συνήθως κουβαλάνε μαζί τους και καμιά δεκαριά εργαζομένους και συμβούλους. Ένα αμφιθέατρο με είκοσι ομιλητές δημάρχους με καμιά δεκαριά παρατρεχάμενους ο καθένας γεμίζουν το αμφιθέατρο. Ανάμεσα στους ομιλητές δημάρχους μπαίνουν και οι ομιλητές των εταιρειών που πληρώνουν για να τους ακούσουν και πάλι υποχρεωτικά οι δήμαρχοι που περιμένουν την σειρά τους να βραβευτούν.


Σ΄αυτές τις ημερίδες για να δοθεί και το απαραίτητο κύρος, ομιλητές συνήθως είναι ο Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής και ο Δημήτρης Παπαστεργίου Δήμαρχος Τρικαίων που διαθέτει την απαραίτητη φήμη του πρωτοπόρου δημάρχου. Αυτοί βραβεύονται στάνταρ.


Δεν έχει καμία σημασία αν ο δήμος εφαρμόζει κάποια καινοτόμο πρωτοποριακή πολιτική. Αρκεί να βγάλει μια φωτογραφία στο βήμα της Ημερίδας και μια φωτογραφία με το βραβείο. Και αρκεί βέβαια να κάτσει στο αμφιθέατρο να ακούσει τους ομιλητές των εταιρειών που χρηματοδοτούν την διοργάνωση.
Τις περισσότερες φορές τα βραβεία που θεσμοθετούνται αφορούν προϊόντα και πρακτικές εταιρειών που πληρώνουν και απαιτούν την παρουσία συγκεκριμένων δημάρχων που τα έχουν ήδη αγοράσει για να τα δουν και οι υπόλοιποι και να ζηλέψουν.


Έτσι τις περισσότερες φορές τα βραβεία που απονέμονται είναι για γέλια για όσους γνωρίζουν και παρακολουθούν τον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Φτάσαμε σε σημείο να βραβεύεται δήμος της Βορείου Ελλάδος στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, επειδή είχε βάλει μια φωτεινή ταμπέλα στην είσοδο της πόλης και  δήμος που βραβεύτηκε γιατί τοποθέτησε ένα ταρτάν σε γήπεδο. Επίσης έχουν  βραβευθεί εφαρμογές έξυπνης πόλης εντελώς αποτυχημένες που δεν λειτουργούν. Σε μια περίπτωση μάλιστα ένας δήμαρχος απαίτησε πρώτα να βραβευτεί και μετά να αγοράσει την εφαρμογή.

Αυτή είναι η αλήθεια και προκαλούμε  όποιον “ειδικό” να μας διαψεύσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ