Στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με αφορμή την συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο : « Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη » συμμετείχε και τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος εκφράζοντας την γνώμη του επί των προτεινόμενων ρυθμίσεων και περιγράφοντας το όραμα του για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου.

Στην ακρόαση των εμπλεκομένων φορέων που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου μετέφερε και την θετική ανταπόκριση στις προτεινόμενες ρυθμίσεις της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΑ εκφράζοντας τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Δήμαρχο Γαλατσίου Γιώργο Μαρκόπουλο ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κύρια θέματα του Σχεδίου Νόμου ( Καταδυτικός τουρισμός, διαχείριση της παραλίας και του αιγιαλού, ειδικές ρυθμίσεις για θέματα τουριστικών επιχειρήσεων) είναι στο επίκεντρο της προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση Φωστηρόπουλου:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής,

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Αξιότιμε Υπουργέ Τουρισμού,

Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές,          

Κυρίες και Κύριοι,

Με μεγάλη μου χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του Υπουργού Τουρισμού να παρουσιάσω τις απόψεις και τις σκέψεις του δήμου Παλαιού Φαλήρου στην σημερινή συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου «Ανάπτυξη καταδυτικού τουρισμού, ρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, ρυθμίσεις για κολυμβητικές δεξαμενές εντός τουριστικών καταλυμάτων, σήμα πιστοποίησης glamping και λοιπές διατάξεις».

Επιτρέψτε μου να πω πόσο πολύ σημαντικό είναι αυτό το Σ/Ν για την Εθνική Οικονομία και την βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα αυτών που αναπτύσσονται σε συνάφεια με το υδάτινο στοιχείο όπως ο δήμος μας.

Με το νομοσχέδιο αυτό καταργούνται πολλά εμπόδια, κυρίως στην πρόσβαση των τουριστών σε καταδυτικές δραστηριότητες, και αποσαφηνίζεται κατά τη γνώμη μας πλήρως το πεδίο εφαρμογής του καταδυτικού τουρισμού στην χώρα μας που αποκτά ένα σύγχρονο και ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Θα προσπαθήσω να περιγράψω την δική μας εμπειρία και να τοποθετηθώ δομικά στο συνολικό πλαίσιο αναφοράς περιγράφοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του δήμου μας που σχετίζονται με τον καταδυτικό τουρισμό.

Το Παλαιό Φάληρο είναι δήμος της Περιφερειακής Ενότητας του Νότιου Τομέα των Αθηνών με πληθυσμό περίπου 100.000. Είναι ένας δήμος, που η πορεία του στο χρόνο είναι άρρηκτα διασυνδεδεμένη με το νερό. Δεν είναι τυχαίο ότι το λογότυπο του δήμου μας είναι ο θεός Ποσειδώνας και ότι στην μυθολογία αναφέρεται ότι η παραλία του Παλαιού Φάληρο αποτέλεσε το σημείο από όπου απέπλευσε ο μυθικός Θησέας για την Μινωική Κρήτη. Συνορεύει με τον Σαρωνικό κόλπο στα Νότια, και με τους δήμους Αλίμου, Νέας Σμύρνης, Αγίου Δημητρίου  και Καλλιθέας. Χαρακτηριστικό του είναι οι μεγάλες εκτάσεις εξαιρετικής ποιότητας αμμώδους παραλίας που έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο μας  (ΕΔΕΜ, Παραλία του Φλοίσβου, ΜΠΑΤΗΣ) οι οποίες είναι ελεύθερες στην πρόσβαση και προσελκύουν πλήθος λουόμενων όλο τον χρόνο, Ελλήνων και μη λόγω της απαράμιλλης ομορφιάς και των ζεστών νερών. Αυτό το χαρακτηριστικό αποτελεί και το ισχυρό BrandName του δήμου. Ο δήμος μας διαθέτει ένα πλήθος αξιοθέατων όπως το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του ΦΛΟΙΣΒΟΥ, το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ» και η Τριήρης,  Το  Μουσείο Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη και πολλά άλλα. Επίσης στην περιοχή μας δραστηριοποιούνται ξενοδοχειακές μονάδες μεσαίας και μεγάλης δυναμικότητας ενώ αναμένονται και νέες επενδύσεις στον τομέα αυτό με την ανέγερση μιας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας μεγάλης δυναμικότητας τα επόμενα χρόνια.

Ο δήμος μας μαζί με τον δήμο Καλλιθέας και Αλίμου, στο πλαίσιο του ΣΥΔΝΑ, εντάσσονται στον Αναπτυξιακό Άξονα μητροπολιτικής ακτινοβολίας του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας «για το άνοιγμα του μητροπολιτικού συγκροτήματος της Αθήνας προς το παραλιακό μέτωπο και της λειτουργικής διασύνδεσης με αυτό, με την ανάπτυξη χρήσεων πολιτισμού, τουρισμού, αναψυχής και αθλητισμού μητροπολιτικής εμβέλειας, καθώς και στη διασφάλιση της συνέχειας και της προσπελασιμότητας της παράκτιας ζώνης για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης».

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας σαν δημοτική αρχή έχουμε βάλει σαν προτεραιότητες την υλοποίηση του στρατηγικού και επιχειρησιακού μας σχεδίου σε συναφείς με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης τομείς όπως ο στόχος 8 (Βιώσιμη εργασία και οικονομική ανάπτυξη), ο στόχος 11 (Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες) και ο στόχος 14 (Ζωή στο Νερό).

Η αξιοποίηση επομένως του υδάτινου στοιχείου, του αιγιαλού, της παραλίας με σεβασμό στο περιβάλλον και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών  αποτελούν μέγιστη προτεραιότητα για εμάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φιλοσοφία του Σ/Ν μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους γιατί ταυτίζεται με τη δική μας φιλοσοφία και με το δικό μας όραμα για την βιώσιμη ανάπτυξη του δήμου μας στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται με τις μεγάλες χωροταξικές αλλαγές που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στην περιφερειακή μας ενότητα.

Ο καταδυτικός τουρισμός όπως ορίζεται στο άρθρο 1 του Σ/Ν δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών στην περιφερειακή μας ενότητα και στην εκπλήρωση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2030.

Ο δήμος μας δίνει έμφαση ιδιαίτερα στα άρθρα 9 και 11 του Σ/Νκαι ειδικότερα στα ελεύθερα τεχνικά καταδυτικά αξιοθέατα εντός ή εκτός καταδυτικών πάρκων, καθώς δημιουργεί ένα προϊόν προστιθέμενης αξίας το οποίο μπορεί να ενταχθεί σε ένα συνολικό σχέδιο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε. Να σημειωθεί ότι αυτή η ανάπτυξη θα είναι σύμφωνα με το Νόμο 3409/2005 δηλαδή, θα πρέπει να υπάρχει συμβατότητα με υφιστάμενες ή εγκεκριμένες χρήσεις της ευρύτερης περιοχής, η ενδεχόμενη συμπληρωματικότητά της με άλλες χρήσεις και δραστηριότητες, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής ανάπτυξης και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και με την ύπαρξη των αναγκαίων για την εξυπηρέτηση έργων υποδομής στην ευρύτερη περιοχής ενώ θα πρέπει να εξεταστούν συνολικά άμεσα ή έμμεσα αναμενόμενα οφέλη για το περιβάλλον, τον τουρισμό, την εθνική και τοπική οικονομία και τον πληθυσμό, την απασχόληση ειδικότερα και γενικότερα, για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Σημαντική είναι η πρόβλεψη στο άρθρο 11 για την επιδότηση τους από εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα.

Επιπλέον μας προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση το περιεχόμενο του άρθρου 44 του Σ/Ν καθώς διευρύνεται το πλαίσιο δράσεων τον ΟΤΑ προκειμένου να έχουν την δυνατότητα να εκτελούν έργα για την εξασφάλιση πρόσβασης ΑμΕΑ στις παραλίες και δίνεται η δυνατότητα τοποθέτησης κατασκευών για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών/ενημερωτικών εκδηλώσεων με στόχο την πρόληψη των ατυχημάτων και την ενίσχυση της ασφάλειας.

Συνολικά, θεωρούμε σαν δημοτική αρχή, εκφράζοντας επιπλέον σε αυτή τη συζήτηση και τις απόψεις και το σκεπτικό της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΑ και των προέδρων τους κ.κ. Δημάρχων Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και Γαλατσίου Γιώργου Μαρκόπουλου, ότι το παρόν Σ/Ν κάνει σημαντικά άλματα μπροστά και δίνει πνοή στην καταδυτική αγορά με τη εισαγωγή της έννοιας του snorkelingκαι την λειτουργία των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων που σύντομα θα είναι υπαρκτά και επισκέψιμα.

Η  Ελλάδα στο άμεσο μέλλον με αυτή την ρύθμιση θα μπορέσει να διαφοροποιηθεί και να έχει το δικό της unique selling proposition (USP) για να προβληθεί στην παγκόσμια αγορά και να προσελκύσει το παγκόσμιο καταδυτικό ενδιαφέρον.

Ευχαριστώ πολύ.».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ