Ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμουγια την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία και την στάση που τήρησε ο κορυφαίος Ελληνας διπλωμάτης απέναντι στον Τούρκο ομόλογό του. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής το Μέγαρο Μαξίμου και ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τα πεπραγμένα της παρουσίας του στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ο κ. Δένδιας μετέφερε αναλυτικά στον πρωθυπουργό το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε στην Αγκυρακαι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης 
εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίο ο Νίκος Δένδιας χειρίστηκε το «μπρα ντε φερ» με τον Τσαβούσογλου.

Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αντιμετώπισε με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα την πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Νίκο Δένδια. Όλοι στο Μέγαρο Μαξίμου και κυρίως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υποψιασμένοι. Στο ραντεβού, μάλιστα, που είχαν οι Δένδιας και Μητσοτάκης συζητήθηκε εκτενώς τι οφείλει να πράξει ο υπουργός Εξωτερικών σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση από τους γείτονες, όπως κι έγινε εν τέλει.

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ αναφορικά με προτάσεις για θετική ατζέντα με την Τουρκία

 «Η Ελλάδα, προσηλωμένη πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις Ευρωπαϊκές αξίες έχει συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές. Αναφορικά με το σύνολο των σχέσεων με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας είναι αναμενόμενο να μην υπάρχει σύγκληση απόψεων σε αρκετά ζητήματα. Διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν.

Όμως, ταυτόχρονα, όπως τονίστηκε κατά τις χθεσινές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, υπάρχει σαφής βούληση (της κυβέρνησης Μητσοτάκη) για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας.

Ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η θετική ατζέντα μπορεί να συνεισφέρει στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων. (Παράλληλα εξετάσθηκε από τις δύο πλευρές η ενίσχυση των επαφών μεταξύ των δύο λαών, και στο πλαίσιο αυτό αντιλάγησαν απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά το πέρας της πανδημίας).

Η ελληνική πλευρά δια του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Παράλληλα η τουρκική πλευρά πρότεινε επίσης από την πλευρά της συγκεκριμένα σημεία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτό τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ