Ποιοι θα πάρουν φέτος το επίδομα θέρμανσης – Όλες οι κατηγορίες

Για πρώτη φορά, θα επιδοτηθούν όμως και όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο ή και υγραέριο.

Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί και φέτος σε όσους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Για πρώτη φορά, θα επιδοτηθούν όμως και όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο ή και υγραέριο. Για τη θέρμανση με ξύλα και πέλετ, θα υπάρχει “ρήτρα μη επιβάρυνσης του περιβάλλοντος”. 

Δηλαδή, δεν επιδοτούνται όσοι καταναλώνουν ξύλα στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ) αλλά θα ενισχύονται κανονικά όσοι καταλήγουν στην καύση ξύλων στις αγροτικές και ορεινές περιοχές εκτός πόλεων. Όσο για τη θέρμανση με το ηλεκτρικό ρεύμα (ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί, καυστήρες ρεύματος κλπ) μένουν, εκτός απροόπτου εκτός επιδόματος καθώς ισχύει ούτως ή άλλως το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.

Μέσω του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες του περί διάθεσης και φέτος επιδόματος θέρμανσης. Μάλιστα, το κονδύλι θα είναι αυξημένο σε σχέση με το περυσινό (84 εκατ. ευρώ έναντι 67 εκατ. ευρώ) καθώς η κυβέρνηση θέλει να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων εν μέσω ενός δύσκολου –όπως διαφαίνεται- χειμώνα λόγω των οικονομικών επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία. Το συγκεκριμένο ποσό, αναμένεται να πέσει στην αγορά λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων υπό μορφή προκαταβολής ενώ ο στόχος είναι να μοιραστούν τα χρήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά (σ.σ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για πάνω από 600.000 νοικοκυριά).

Οι μαθηματικές φόρμουλες υπολογισμού του νέου επιδόματος θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες καθώς λόγω της πρόθεσης για ριζική αλλαγή στο επίδομα θέρμανσης, θα χρειαστεί και αρκετός χρόνος για να προετοιμαστούν οι απαιτούμενες υποδομές. Όλη η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά. Για το πετρέλαιο θέρμανσης, θα ακολουθείται η γνώριμη οδός. Δηλαδή, ο καταναλωτής θα χρειάζεται το τιμολόγιο προμήθειας του πετρελαίου και τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ. Για τα ξύλα ή το φυσικό αέριο, θα ζητείται η ηλεκτρονική υποβολή του παραστατικού και φυσικά το να έχει γίνει ηλεκτρονικά η πληρωμή του καυσίμου.Το νέο επίδομα θέρμανσης θα στηρίζεται και πάλι σε γεωγραφικά κριτήρια  ώστε το κάθε νοικοκυριό να επιδοτείται όχι μόνο με βάση το εισόδημά του αλλά και με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Είναι πιθανό να προχωρήσουμε και σε αλλαγή του συγκεκριμένου συστήματος καθώς η κατάτμηση της χώρας σε ζώνες που ισχύει σήμερα, δημιουργεί πολλές αδικίες (για παράδειγμα, στις ορεινές περιοχές νησιών, επικρατούν τον χειμώνα δύσκολες καιρικές συνθήκες αλλά επειδή ακριβώς πρόκειται για νησί, το επίδομα περιορίζεται σε χαμηλά επίπεδα).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ