Το θέμα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο της 23ης Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” Κώστας Πασακυριάκος με σκοπό όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, να δοθεί χρόνος για την εκτενή παρουσίαση των σχετικών προβλημάτων αλλά και των προτάσεων από όλες τις παρατάξεις, σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις.
Αμφισβητώντας την τοποθέτηση του δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου ότι τα περισσότερα κτίρια είναι προσβάσιμα στα ΑμεΑ ο κ. Πασακυριάκος αναφέρει τα εξής:
“Ο κύριος Δήμαρχος στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ανάμεσα σε άλλα ανέφερε:
1ον: «..τα περισσότερα Δημοτικά κτίρια είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ.»
Πήγαμε ενδεικτικά σε κάποια δημοτικά κτίρια τις επόμενες μέρες μετά τη συνεδρίαση.
Ας δούμε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που δείχνουν πως δεν είναι έτσι τα πράγματα.
ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΒΑΡΗΣ
Εάν κάποιος προσεγγίσει το κτίριο του πρώην Δημαρχείου Βάρης όπου στεγάζονται οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, ακολουθώντας την επιγραφή «Είσοδος» θα καταλήξει σε ένα… παρτέρι. Εδώ σταματάει η πρόσβαση από αυτή την είσοδο. Σύμφωνα με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό προβλέπεται η ασφαλής πρόσβαση σε όλους τους χώρους των κτιρίων εσωτερικούς και εξωτερικούς σε ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα. Σε οποιοδήποτε αμαξίδιο για να μπορέσει να μπει στο κτίριο πρέπει να κάνει μια διαδρομή 200 μέτρων περιμετρικά του κτιρίου, ενώ τα πεζοδρόμια ΔΕΝ είναι προσβάσιμα, για να φτάσει στη δεύτερη είσοδο.
Όταν φτάσει εκεί τι θα συναντήσει;
Μια επικίνδυνη ράμπα καθώς δεν διαθέτει τον απαραίτητο χειρολισθήρα που διευκολύνει την άνοδο στους χρήστες ούτε καν σοβατεπί να εμποδίσει κάποια πιθανή πτώση όπως αυτά προβλέπονται υποχρεωτικά. Ακόμα και η κλίση που έχει είναι εκτός προδιαγραφών. Φυσικά δεν συζητάμε για ύπαρξη οποιασδήποτε σήμανσης και θέσης στάθμευσης ΑμεΑ ούτε ύπαρξης αναβατορίου για πρόσβαση στον πρώτο όροφο.
Πιστεύουμε πως μπορεί να διορθωθεί άμεσα, πόσο μάλλον που μιλάμε για μια τεχνική παρέμβαση σε κτίριο που στεγάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και για τέτοιες παρεμβάσεις…
ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
Η δεύτερη περίπτωση αφορά το πρώην «Δημαρχείο Βουλιαγμένης» όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του ΟΑΠΠΑ και το ΚΕΠ. Και σε αυτό το κτίριο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα. Η κύρια είσοδος είναι απροσπέλαστη, η ράμπα επικίνδυνη και μη λειτουργική, δεν υπάρχει σήμανση, δεν υπάρχει καμία ειδική θέση στάθμευσης ΑμεΑ. Και σε αυτή την περίπτωση θεωρούμε πως μπορεί άμεσα να διορθωθεί το πρόβλημα.
Σύμφωνα με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσαρμογές που απαιτούνται για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων μέχρι το 2020 τα κτίρια θα θεωρούνται αυθαίρετα.
2ον: Συμφώνησε ο κ. Δήμαρχος πως πράγματι είναι: «Μείζον το πρόβλημα της προσβασιμότητας στους Κοινόχρηστους Χώρους».
Ωστόσο, αφού το πρόβλημα είναι γνωστό και βέβαια το θεωρεί μείζον, γιατί δεν λαμβάνονται οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για να διορθωθεί; Ποιος είναι ο λόγος που ακόμα και σήμερα κατασκευάζονται υποδομές που ΔΕΝ είναι προσβάσιμες;
Τα προβλήματα προσβασιμότητας χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης με στοχευμένες παρεμβάσεις και δράσεις.
Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει να αναδεικνύει αυτά τα προβλήματα με στόχο να ξεκινήσει μία διαδικασία κρίσιμων παρεμβάσεων στην πόλη μας, ώστε να είναι προσβάσιμη η πόλη μας στα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα”.