Έντονη κινητικότητα στον κλάδο της οικοδομής – Εργοτάξια σε πολλές γειτονιές της πόλης

Μεγάλη ανάπτυξη σημειώνει ο κλάδος της οικοδομής τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και όπως είναι λογικό δε θα μπορούσε να λείπει ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου από τις περιοχές που «ανθίζει» το εν λόγω επάγγελμα, καθότι…Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Υπάρχει έντονη κινητικότητα στην περιοχή και σε κάθε γειτονιά παρατηρούνται κτίρια να κατεδαφίζονται, οικοδομές να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και καινούριες κατοικίες να είναι έτοιμες να υποδεχθούν κόσμο.

Σε όλες τις γειτονιές βλέπουμε μπουλντόζες και συνεργεία, δείγμα του ότι ο κλάδος της οικοδομής αναπτύσσεται με ιδιαίτερα αυξημένους  ρυθμούς στην περιοχή.

Υπολογίζεται ότι περισσότερες από είκοσι οικοδομές αναγείρονται αυτή την περίοδο μέσα στον αστικό ιστό και αρκετές ακόμη έχουν ολοκληρωθεί και έχουν παραδοθεί προς χρήση.

«Οι ανάγκες έχουν επιβάλλει την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας που παρατηρούμε», σχολιάζει η υπεύθυνη του Κτηματομεσιτικού Γραφείου New Age Real Estate, Ρία Σκούρτη – Σταυροπούλου, μιλώντας για μετάβαση της κτηματαγοράς από την πλήρη ακινησία στην περίοδο της έντονης ανοικοδόμησης.

Όπως εξηγεί η κ. Σκούρτη – Σταυροπούλου η ανάγκη των αγοραστών δημιούργησε το φαινόμενο της ανοικοδόμησης και μέχρι πρότινος οι συνθήκες ήταν απόλυτα ευνοϊκές. «Υπάρχει ενδιαφέρον αγοραστών να επενδύσουν ίδια κεφάλαια σε ακίνητα, οι τράπεζες δίνουν δάνεια. Αν δεν ξεσπούσε η ενεργειακή κρίση, ίσως η κατάσταση να ήταν ακόμη καλύτερη. Σήμερα, η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών έχει απλώς οδηγήσει σε πιο αργούς ρυθμούς στην ολοκλήρωση των οικοδομών», σημειώνει.

Μιλώντας για τις ανάγκες που υπάρχουν, η κ. Σκούρτη, επισημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δυσεύρετα στην αγορά οικογενειακά διαμερίσματα, αλλά και μικρά διαμερίσματα που απευθύνονται σε φοιτητές κι επομένως θα έπρεπε να δημιουργηθούν.

Δύο ειδών οικοδομές

Αυτή την περίοδο στο Παλαιό Φάληρο, η ανοικοδόμηση υπακούει σε δύο κανόνες. Στις οικοδομές που αναγείρονται από κατασκευαστές για πώληση των διαμερισμάτων αλλά και σε ιδιόκτητες οικοδομές προς εκμετάλλευση είτε ως Airbnb είτε ως φοιτητικά διαμερίσματα. Για τη δεύτερη κατηγορία δε, μπορεί κανείς να δει να αναγείρεται ολόκληρη οικοδομή αποκλειστικά με γκαρσονιέρες και δυάρια.

«Σε ό,τι αφορά τις οικοδομές για την πώληση διαμερισμάτων, το ενδιαφέρον των αγοραστών είναι μεγάλο. Πολλά διαμερίσματα μάλιστα έχουν πουληθεί από κατασκευής κάτι που δείχνει τη ζήτηση που υπάρχει σε επίπεδο οικογενειακής στέγης», σημειώνει.

Υπάρχει όμως και η κατηγορία των λεγόμενων επενδυτών που επιθυμούν να αξιοποιήσουν ίδια κεφάλαια με την αγορά ενός ακινήτου. «Πρόκειται κυρίως για δημοσίους υπαλλήλους που έχουν το κεφάλαιο και θέλουν να επενδύσουν στην αγορά ενός ακινήτου κυρίως για τα παιδιά τους ή προκειμένου να το εκμεταλλευτούν και επιλέγουν την αγορά ενός νεόδμητου ακινήτου. Ούτως ή άλλως στην αγορά πλέον έχουν εξαντληθεί τα διαθέσιμα παλιά διαμερίσματα, τα οποία μπορούσε κανείς να αγοράσει σε καλή τιμή και να προχωρήσει στην ανακαίνισή τους», αναφέρει η υπεύθυνη του κτηματομεσιτικού γραφείου, υποστηρίζοντας ότι η πιο αποδοτική τοποθέτηση χρημάτων εξακολουθεί να θεωρείται το ακίνητο.

Την ίδια ώρα, η αύξηση του τουρισμού και η άνοδος του Airbnb και ταυτόχρονα ο αριθμός των φοιτητών στην πόλη και η ανάγκη για στέγασή τους, οδήγησαν στη δημιουργία ολόκληρων οικοδομών που αποτελούνται αποκλειστικά από μικρά διαμερίσματα για την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών. «Υπάρχει έτοιμο κοινό για τη συγκεκριμένη κατηγορία διαμερισμάτων για τα οποία η ζήτηση είναι μεγάλη, αλλά η προσφορά μικρή», εξηγεί η ίδια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ