Παρά τις καμπάνιες και την ποσόστωση οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Παλαιού Φαλήρου. Παράλληλα η ανάλυση των αριθμών δείχνει ότι όσο πιο συντηρητικοί οι ψηφοφόροι, τόσο πιο μικρή είναι η εκπροσώπηση γυναικών στο νέο Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα, μόλις 10 γυναίκες εξελέγησαν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.
Οι 3 προέρχονται από τον συνδυασμό του Γιάννη Φωστηρόπουλου (οι κυρίες Ζάγκα, Μιχαλοπούλου και Τρύφων), 3 από τον συνδυασμό του Ανδρέα Δούμα ( οι κυρίες Δούμα – Πηλίδου, Γουλιέλμου και Δουλγεράκη), 2 από τον συνδυασμό της Φωτεινής Κούβελα – ο μοναδικός συνδυασμός με γυναίκα επικεφαλής (οι κυρίες Κούβελα, Δουλγεράκη) , 2 από τον συνδυασμό του Νίκου Γαρδίκη (οι κυρίες Αντωνιάδου και Μαυρομμάτη) και καμία γυναίκα από τον συνδυασμό του Δημήτρη Μητρέλλου.
Όμως, αναλογικά με τις έδρες που εξέλεξε κάθε συνδυασμός φαίνεται ότι η κεντροαριστερά ψηφίζει πιο εύκολα γυναίκες. Οι συντηρητικοί συνδυασμοί έχουν ποσοστιαία με βάση τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που εξέλεξαν και τις γυναίκες που εξελέγησαν σε αυτά, πολύ μικρότερα ποσοστά.
Ο Γιάννης Φωστηρόπουλος έχει μόνο 3 γυναίκες στους 21 εκλεγμένους, ο Ανδρέας Δούμας σαφώς πολύ καλύτερα με 3 γυναίκες στους 6 εκλεγμένους, η Φωτεινή Κούβελα με 2 γυναίκες στους 3 (μαζί με την επικεφαλής) , ο συνδυασμός του Νίκου Γαρδίκη με 2 γυναίκες στους 3 εκλεγμένους και ο συνδυασμός του Δημήτρη Μητρέλλου 0%.
Το ποσοστό των γυναικών στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο είναι μόλις 28,5% (συμπεριλαβανομένης της κυρίας Κούβελα ως επικεφαλής συνδυασμού) και αντικατοπτρίζει τις συντηρητικές στάσεις και αντιλήψεις της Φαληρικής Κοινωνίας, δυστυχώς όπως σαφώς εκφράζεται από τα αποτελέσματα, και μάλιστα αν σκεφθεί κανείς ότι αυτό συμβαίνει ενώ η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος είναι γυναίκες.
Όλα αυτά ενώ η τάση σε Οργανισμούς και επιχειρήσεις, όπως και πανευρωπαϊκά, είναι να φθάσουν το 50%.
Με αφορμή την υποεκπροσώπηση των γυναικών σε κατ ιδίαν συζητήσεις ειπώθηκε ότι οι γυναίκες υποψήφιοι, δεν είχαν προσόντα, αλλά χωρίς καμία τεκμηρίωση. Δηλαδή, οι άνδρες υποψήφιοι είχαν καλύτερα προσόντα και γι αυτό εξελέγησαν; Ή μήπως οι πολίτες αξιολόγησαν τα προσόντα ενός εκάστου υποψηφίου;
Δεν σημαίνει ότι πρέπει να ψηφίσεις μια γυναίκα μόνο επειδή είναι γυναίκα.
Αλλά πρέπει όταν επιλέγεις που θα βάλεις τον σταυρό σου ως πολίτης να μην διακατέχεσαι από στερεότυπα και προκαταλήψεις για τις γυναίκες και κατ’ επέκταση για τον ρόλο τους στην αυτοδιοίκηση. Να τις αξιολογείς και να τις επιλέγεις με βάση την κοινωνική, επιστημονική, επαγγελματική και πολιτική τους δράση.
Όσον αφορά τον συνδυασμό του Γιάννη Φωστηρόπουλου, πέραν της εκπλήξεως της Μαρίνας Ζάγκα από την θέση που κατέλαβε στην πρώτη κάθοδο της σε δημοτικές εκλογές, οι θέσεις των κυρίων Μαρίας Μιχαλοπούλου και Μαίρης Τρύφων – δύο ιδιαίτερα ενεργητικών και εξωστρεφών κυριών, οι οποίες δούλεψαν πάρα πολύ όλη την προηγούμενη τετραετία – αποδεικνύουν ότι τα στερεότυπα δεν έχουν ανατραπεί.
Το θέμα προβληματίζει και την νέα Δημοτική Αρχή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται στην ανάθεση μίας τουλάχιστον Αντιδημαρχίας από τον Ιανουάριο του 2024 σε γυναίκα εκλεγμένη, προκειμένου να περιοριστούν οι αντιδράσεις σχετικά με το θέμα και να σταλεί το σωστό μήνυμα στην Φαληρική Κοινωνία.