Τον Μάρτιο του 2022, μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε τον νόμο 4908 , με τον οποίο αυστηροποιήθηκαν οι ποινές με σκοπό την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Καθιερώθηκε μάλιστα ειδικό ποινικό αδίκημα (ιδιώνυμο) για όσους εμφανίζονται στους αγώνες με καλυμμένο πρόσωπο, απαγορεύτηκε η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, οι υποθέσεις οπαδικής βίας εκδικάζονται πλέον κατά προτεραιότητα και ελήφθησε μια σειρά άλλων μέτρων για τις λέσχες φιλάθλων.

Εκείνος ο νόμος -με τον οποίο θα δικαστούν οι νεοναζιστές χούλιγκαν που δολοφόνησαν ακόμη ένα νέο παιδί- υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, ενώ «όχι» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, με την Ελληνική Λύση να επιλέγει το «παρών». Τα «επιχειρήματα» που ακούστηκαν τότε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν τουλάχιστον τραγελαφικά. «Το μοντέλο της συνεχούς αυστηροποίησης των ποινών και της συρρίκνωσης των δικαιωμάτων δεν είναι μια δεξιά και συντηρητική αντίληψη. Είναι μια λάθος αντίληψη, η οποία όπου εφαρμόστηκε απέτυχε», είχε πει ο τότε τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Θάνος Μωραΐτης.

«Η ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ των ποινών δεν προλαμβάνει τη βία, δεν συγκρούεται με τη βία. Το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί μία διάχυση της βίας χωρίς αποτελεσματικότητα», είχε πει από το βήμα της Βουλής η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου. Και όλοι μαζί ζητούσαν να φτιαχτεί άλλη μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, να το συζητήσουμε, να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη και την εκπαίδευση. Φυσικά, όλα αυτά είναι χρήσιμα, αλλά το ζήτημα ήταν αν πρέπει ή όχι να υπάρχουν αυστηρές ποινές. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ φώναζε πως η καταστολή δεν είναι λύση.

Σήμερα, μετά τα δραματικά τελευταία γεγονότα, αποδεικνύεται πως και οι αυστηροί νόμοι χρειάζονται και η καταστολή προλαμβάνει. Αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες και οι ευθύνες των αρμόδιων αστυνομικών αρχών. Υπογραμμίζει, όμως, για άλλη μια φορά την υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 14/8

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ