Τη βούληση της διοίκησης της Περιφέρειας να ενθαρρύνει με στοχευμένες ενέργειες τη διαβούλευση με πολίτες Δήμους και φορείς, ως απαραίτητο, ζωτικό συστατικό για το σχεδιασμό ενός τόσο εμβληματικού έργου, όπως είναι η ανάπλαση του Φαληρικού Πάρκου, διαμήνυσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, κατά την έναρξη των τριήμερων workshops (εργαστηρίων διαβούλευσης) που διοργανώνονται από την Περιφέρεια Αττικής, την ειδική υπηρεσία διαχείρισης των προγραμμάτων «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή» του Υπ. Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση από πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 365.4 εκ. ευρώ, για την οριστική υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου και καθοριστικού έργου και ταυτόχρονα την επιστροφή 110 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια για αναπτυξιακά έργα και υποδομές και στους 66 δήμους της Αττικής» τόνισε ο κ. Πατούλης.

Από την πλευρά του ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ Γ. Ζερβός, επισήμανε ότι στόχος είναι το νέο Φαληρικό Πάρκο να γίνει ένας πόλος, ψυχαγωγίας, άθλησης και πολιτισμού και εστίασε στη σημασία να κατατεθούν προτάσεις επί του σχεδιασμού απ΄όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, «με στόχο να φθάσουμε άμεσα στο αποτέλεσμα που επιθυμούμε».

Τις εργασίες άνοιξε ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αλ. Καλογερόπουλος ο οποίος καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, επισήμανε πως τα εργαστήρια διαβούλευσης γίνονται με στόχο την ωρίμανση και τον εμπλουτισμό του υφιστάμενου σχεδιασμού με επιπλέον στοιχεία και προτάσεις, ώστε να οδηγηθούμε σε ένα έργο που θα προάγει την συμπερίληψη και ένα κοινό όραμα για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου.

Στην έναρξη των εργασιών παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος,  ο Δήμαρχος Ν. Σμύρνης Σ. Τζουλάκης, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γ. Φωστηρόπουλος, ο Δήμαρχος Μοσχάτου Ταύρου Α. Ευθυμίου, ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χ. Θεοδωρόπουλος, η περιφερειακή σύμβουλος Δ. Νάνου, η Διευθύντρια του Μητροπολιτικού Πάρκου Α. Τρίτσης Μ. Χατζηαθανασίου και η Πρόεδρος του Σ.Ε.Φ.  Χ. Τσιλιγκίρη.

Γ. Πατούλης: «Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη δημοπράτηση της β’ φάσης του έργου»

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης και αφού αναφέρθηκε στην επιτυχία της διασφάλισης της χρηματοδότησης για την υλοποίηση και των δύο φάσεων του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε μεταξύ άλλων: «Έτσι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη δημοπράτηση η οποία αναμένεται να γίνει στους επόμενους μήνες. Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία της Περιφέρειας Αττικής, η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών και δουλειάς από όλα τα αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας, τα οποία θέλω να ευχαριστήσω θερμά.

Εμείς, με εργώδη διαδικασία, συμμετέχοντας σε όλες τις διαδικασίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα συναρμόδια υπουργεία, τα καταφέραμε και πλέον είμαστε σε θέση να πούμε, ότι αυτό το έργο θα γίνει πραγματικότητα.

«Θέλουμε ένα πάρκο για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της Αττικής»

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης και αναπτύσσοντας το όραμα της διοίκησης για την τελική ταυτότητα και μορφή αυτού του εμβληματικού έργου εστίασε στους εξής άξονες:

  • Ένα Μητροπολιτικό́ Πάρκο, ένας άπλετος δημόσιος χώρος υψηλής αισθητικής, η φυσική και ιστορική επαφή της πόλης με τη θάλασσα και η θέα της πόλης από τη θάλασσα.
  • Ένας μοναδικός φυσικός και πολιτιστικός προορισμός που επανασυνδέει την πόλη με το θαλάσσιο μέτωπό της, ενώνοντας συμβολικά και λειτουργικά την Αθήνα με τον Πειραιά και την Ανατολική με τη Δυτική Αθήνα, με προοπτικές συνέργειας με όμορες μη τροπολιτικές χρήσεις.
  • Ένας ανοιχτός χώρος που (επανα)συνδέει τον άνθρωπο με το φυσικό του περιβάλλον, αναδεικνύοντας την κεντρικότητα της φύσης στον ελληνικό πολιτισμό. Ένας τόπος που ανασυνθέτει την ακτογραμμή της πόλης και το Αττικό Τοπίο, που αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία της φυσιογνωμίας και της ταυτότητας της Αθήνας.
  • Ένας διαπερατός, αειφόρος, συμπεριληπτικός και περιβαλλοντικά οικείος χώρος, ελεύθερα προσβάσιμος από πολίτες και επισκέπτες όλων των ηλικιών.

«Θέλουμε ένα πάρκο για όλους τους πολίτες. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το Μητροπολιτικό Πάρκο θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της Αττικής» τόνισε χαρακτηριστικά κλείνοντας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ