Ο Δήμος Νέας Σμύρνης, είναι από τους τελευταίους Δήμους που δεν έχουν εφαρμόσει ακόμη τη δίχρονη δημόσια υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση. Το 2018-19 την εφάρμοσαν οι πρώτοι 183 δήμοι, το 2019-20, οι επόμενοι 103 ενώ το 2020-21 απομένουν ακόμη μόνο 40. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης μάλιστα, κινδυνεύει να μείνει …ο τελευταίος των τελευταίων!

Η δικαιολογία γι αυτή την τραγική απραξία είναι το χρόνιο κτιριακό πρόβλημα των σχολείων μας, για το οποίο φέρουν τεράστια ευθύνη όλες οι δημοτικές αρχές των τελευταίων 15 χρόνων. Όμως, αυτή η δύσκολη πραγματικότητα, δεν απαλλάσσει από την ευθύνη της τη «νέα» δημοτική αρχή, η οποία οφείλει να βρει άμεσα λύσεις για να ξεκινήσουν εγκαίρως οι εγγραφές ΟΛΩΝ των νηπίων-προνηπίων 4-6 ετών στη δημόσια εκπαίδευση, εγγραφές που θα γίνουν φέτος το Μάιο.

Λύσεις και προτάσεις υπάρχουν πολλές, για οικόπεδα, για υπάρχοντα κτίρια κλπ. Λείπει όμως η πολιτική βούληση.

Είναι ντροπή για το Δήμο μας, να μην τολμά να συγκρουστεί με τα συμφέροντα της εκκλησίας και να απαλλοτριώσει το κτίριο της ΓΕΧΑ που στέκει έρημο και άχρηστο, ενώ τα παιδιά της πόλης δεν έχουν χώρο για δημόσιο σχολείο.

Είναι ντροπή για το Δήμο μας, να μη μπορεί να πάρει το κτίριο των προσκόπων, που χρησιμοποιείται μόνο τα Σαββατοκύριακα (και αν) την ώρα που μας λείπουν κτίρια για το δημόσιο σχολείο.

Είναι ντροπή για το Δήμο μας, να αποφασίζει ότι θα ξοδέψει τεράστια ποσά για ενοικίαση του κτιρίου της ΜΙΝΕΤΤΑ για νέο Δημαρχείο, ενώ δεν διαθέτει χρήματα και βούληση για να φτιαχτούν οι 12-13 επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας που απαιτούνται για να εφαρμοστεί η δίχρονη.

Γιατί άραγε; Μήπως έχουν μεγαλύτερη σημασία τα συμφέροντα των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων και παιδικών σταθμών; Μήπως η διαρκής τροφοδοσία ιδιωτών σχολαρχών με, η «εκδούλευση» στους δημότες με την παροχή voucher και οι πελατειακές σχέσεις που δημιουργούνται είναι πολύ βολικές;

Όλοι μαζί, εργαζόμενοι και άνεργοι και εκπαιδευτικοί και γονείς θα πρέπει να απαιτήσουμε την εφαρμογή της δίχρονης δημόσιας υποχρεωτικής αγωγής και εκπαίδευσης. Δεν είναι ένα συντεχνιακό αίτημα των εκπαιδευτικών. Είναι παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που αφορά στην ανάπτυξη, εκπαίδευση, διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Είναι επέκταση της καθολικής δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Θα απαλλάξει τους γονείς των προνηπίων από το κυνήγι των κουπονιών (vouchers) που μετατρέπει σε ιδιωτικό και «επί πληρωμή» κάτι που πρέπει να είναι δημόσιο και δωρεάν. Επιπλέον, με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης θα απελευθερωθούν θέσεις για παιδιά έως 4 χρονών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ώστε κάποια στιγμή κάθε παιδί να έχει θέση σε δημόσιες δομές προσχολικής αγωγής. Γι αυτό χρειαζόμαστε και όλους τους παιδικούς σταθμούς και νέα Νηπιαγωγεία.

Η «Μια Πόλη Ανάποδα-Αριστερή Παρέμβαση στους Δρόμους της Νέας Σμύρνης» στηρίζει και υιοθετεί τα αιτήματα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Νέας Σμύρνης για άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής και εκπαίδευσης και στην πόλη μας.

Στα πλαίσια αυτά απαιτούμε μαζί με τους εκπαιδευτικούς:

1. από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση να προχωρήσουν άμεσα στους αναγκαίους μόνιμους διορισμούς Νηπιαγωγών και την εξασφάλιση πιστώσεων για την υλικοτεχνική υποδομή των Νηπιαγωγείων, στην εκπόνηση ενός πανελλαδικού δημόσιου προγράμματος ανέγερσης νέων σύγχρονων κτιρίων για δωρεάν δημόσια νηπιαγωγεία, στην άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που χρειάζονται

2. από τη Δ/νση Π. Ε. Δ΄ Αθήνας να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (ιδρύσεις νέων Νηπιαγωγείων ή αναβάθμιση οργανικότητας Νηπιαγωγείων και συγκρότηση τμημάτων με βάση τις θέσεις του κλάδου για 15 νήπια ανά τμήμα ) ώστε να εγγραφούν στα Δημόσια Νηπιαγωγεία της περιοχής μας όλα τα προνήπια ηλικίας 4 – 5 ετών από το επόμενο σχολικό έτος.

3. από τον Δήμο Νέας Σμύρνης να λύσει άμεσα τα προβλήματα για τις υλικοτεχνικές υποδομές και το κτιριακό (αίθουσες) που χρειάζονται για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Δημόσιας Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης και στο Δήμο Νέας Σμύρνης. Να δοθούν άμεσες λύσεις συνολικά στο κτιριακό με ενοικίαση κατάλληλων χώρων και να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός/προγραμματισμός για εύρεση οικοπέδων και ανέγερση κτιρίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ