O Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων (στους δημοσιογράφους Α. Κουλούρη και Λ. Πέγκο), τόνισε, μεταξύ άλλων:

Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τον τουρισμό, η κυβέρνηση ενέταξε ακριτικά μας νησιά στην κατηγορία ιδιαίτερης επικινδυνότητας, διότι δεν έχουν υγειονομικές δομές. Αντί, δηλαδή,  να τα ενισχύσει, τα “θάβει” αποθαρρύνοντας τους τουρίστες.

Θεωρείτε ότι υπάρχει περιθώριο διαλόγου με την Τουρκία;

«Η πάγια θέση μας στα εθνικά ζητήματα και στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής μας βασίζεται στον διάλογο με βάση τις διεθνείς συμβάσεις. Εδώ και αρκετό καιρό βλέπουμε, από την πλευρά της Τουρκίας, αυξημένη επιθετικότητα και πολλές ενέργειες που προκαλούν.

Θεωρούμε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτές φανερώνουν διάθεση κατευνασμού, αντίδραση με την οποία διαφωνούμε. Χρειάζεται φυσικά ψυχραιμία, αλλά και αποφασιστικότητα καθώς και ένα ισχυρό μήνυμα για την ύπαρξη εθνικής στρατηγικής. Γι΄ αυτό έχουμε ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Γιατί αρνείται ο κ. Μητσοτάκης την σύγκληση του συμβουλίου; Την υπεύθυνη στάση μας στα εθνικά ζητήματα έρχεται να επιβεβαιώσει η συναίνεσή μας στη συμφωνία με την Ιταλία για την μεταξύ μας οριοθέτηση της ΑΟΖ.»

Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ;

«Οι θέσεις που υπηρετούσε και υπηρετεί η Αριστερά βασίζονται στη λογική της συσπείρωσης και της συνεννόησης όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων. Πιστεύουμε στην δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου που θα σταθεί απέναντι στη δεξιά και καταστροφική νεοφιλελεύθερη πολιτική, τα αποτελέσματα της οποίας βιώνουμε καθημερινά. Οι όποιες  διαφωνίες και τα όποια ελλείμματα εμπιστοσύνης πρέπει να μπουν σε δεύτερη μοίρα ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Στη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συσπειρώνονται και είναι καλοδεχούμενοι όλοι όσοι αποδέχονται τις βασικές μας αρχές. Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι η εποχή που το σύστημα μας θεωρούσε ένα “ακίνδυνο” κόμμα έχει παρέλθει.»

Στην καθημερινότητά σας διαισθάνεστε το δημοσκοπικό κλίμα που δίνει προβάδισμα στη ΝΔ;

«Το τελευταίο διάστημα, μετά και την άρση των περιοριστικών μέτρων, βρισκόμαστε συνεχώς δίπλα στους πολίτες, εργαζόμενους και καταστηματάρχες προκειμένου να τους ακούσουμε και να συζητήσουμε την εναλλακτική πρότασή μας με το πρόγραμμα “ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΙΙ”. Ομολογώ ότι δεν συναντάμε αυτό το κλίμα. Αντιθέτως, οι καταστηματάρχες δηλώνουν πολύ ανήσυχοι, λόγω του μειωμένου τζίρου. Μάλιστα, δηλώνουν ότι όχι μόνο δεν είναι σε θέση να προσλάβουν νέους  υπαλλήλους, αλλά θα αναγκαστούν να προβούν σε απολύσεις.

Αυτό το κλίμα εμφανίζεται ξεκάθαρα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων. Αν προσέξουμε τις ερωτήσεις που αφορούν τις κυβερνητικές πολιτικές αυτές καταγράφουν  αρνητική αποδοχή. Ως προς την ερώτηση για το ποιο κόμμα θα ψήφιζαν αν γίνονταν σήμερα εκλογές, οι όποιες απαντήσεις έχουν κάποια σχετικότητα διότι σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη οι εκλογές θα γίνουν μετάαπό τρία χρόνια. Ουδείςμπορεί να μαντέψει την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί τότε.»

Γιατί χαρακτηρίσατε φιέστα την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Σαντορίνη;

«Ο κ. Μητσοτάκης θριαμβολογεί τη στιγμή που το 60% των ξενοδοχείων είναι κλειστά και το 50% των εργαζόμενων στον τουρισμό είναι σε ανεργία. Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση στον κλάδο του τουρισμού, όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να την ωραιοποιήσει με ειδυλλιακά τοπία και καμπάνιες.»

Ποια είναι η διαφορά των προτάσεών σας με αυτές της κυβέρνησης;

«Υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην πρότασή μας και σε αυτήν της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι πρέπει να κρατήσει χρήματα για αργότερα και λειτουργεί με παρεμβάσεις “μπαλώματα” και με τη λογική του “βλέποντας και κάνοντας”. Εμείς, από την άλλη, λέμε ότι η οικονομία χρειάζεται τώρα ενίσχυση ώστε να μην μπούμε σε μία υφεσιακή κατάσταση πολύ δύσκολα αναστρέψιμη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα “Συν-εργασία” που δεν λειτούργησε, διότι δεν ανταποκρίθηκαν οι ενδιαφερόμενοι. Η ουσία του προγράμματος είναι ότι εξασθενίζει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων – με τις απολύσεις και τις μειώσεις των μισθών – και κατά συνέπεια μειώνει την ζήτηση και, άρα, την κατανάλωση. Οδηγούν, δηλαδή, την αγορά σε μείωση των τζίρων και, συνεπώς, σε αύξηση της ύφεσης. Αυτόν τον φαύλο κύκλο προσπαθεί να ανατρέψει η πρότασή μας. Η κυβέρνηση μιλάει για διάθεση 24 δις. Άρα, υπάρχουν χρήματα, με τη δική μας πρόταση να είναι κοστολογημένη στα 13,7 δις.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ