Ισχύει η εθνική γραμμή για μια και μόνο διαφορά που είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ; Και αν ισχύει, τότε γιατί μιλάνε για μη οριοθετημένη περιοχή εκατέρωθεν διεκδικούμενη; Γιατί μιλάνε για μείζονα διαφορά, που προϋποθέτει και ελάσσονα διαφορά;

Για το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια και του ομολόγου του Μ. Πομπέο

Αυτό που συνέβη χθες με το κοινό ανακοινωθέν δεν έχει προηγούμενο. Ενώ αρχικά υπήρχε στο κείμενο – για τη Συμφωνία των Πρεσπών – αναφορά ως “ιστορική”, μετά από την αποκάλυψη του γεγονότος, η κυβέρνηση με μια ευτελιστική για την χώρα μας ενέργεια, ζήτησε την απαλοιφή του επιθετικού προσδιορισμού “ιστορική” από την ανακοίνωση.

Το γεγονός της αλλαγής στάσης κατά 180° της κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι καταρχήν θετικό. Όμως, θα έπρεπε να είχαν το θάρρος, αυτοί που  ξεσήκωναν τον κόσμο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, να πουν ότι όσα έλεγαν προεκλογικά ήταν λάθος. Αυτό που συνέβη με το ανακοινωθέν, όμως, είναι επιπλέον ντροπή γιατί αφορά έγγραφο του οποίου το περιεχόμενο παρακολούθησαν και χώρες με τις οποίες έχουμε διαφωνίες. Η κυβέρνηση εκπέμπει διεθνώς έλλειψη σοβαρότητας και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Δεν μπορώ, βεβαίως, να μην σχολιάσω ότι τα “καλοπληρωμένα” από τις λίστες Πέτσα ΜΜΕ θεώρησαν το γεγονός αυτό είναι ως μη γενόμενο. Η αποσιώπηση, όμως, ανήκει και αυτή στη σφαίρα των fakenews και της λογοκρισίας. Είναι ντροπή για την κυβέρνηση που ενώ βλέπει ότι κλονίζεται η εμπιστοσύνη του λαού απέναντί της, αντί να κάνει μια αυτοκριτική και να βελτιώσει τα λάθη της και την πολιτική της επιλέγει ξανά να “μπουκώσει” τα πρόθυμα ΜΜΕ – με τα χρήματα του ελληνικού λαού – για να την “λιβανίζει”.

Για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Πομπέο στη χώρα μας

Ο κ. Πομπέο βρίσκεται στην Ελλάδα για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας του. Αυτό που προσπαθεί, λοιπόν,  είναι δύο χώρες του ΝΑΤΟ –δηλαδή, η Ελλάδα και η Τουρκία – να βρουν ένα modusvivendi, να μην υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου και συνεχών προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας.

Όπως εξελίσσονται, όμως, τα πράγματα διαφαίνεται ότι ο κ. Πομπέο αντιλαμβάνεται ότι τα παραπάνω θα επιτευχθούν με υποχωρήσεις σε ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Ελλάδα. Γι’ αυτό στο πιθανό αίτημα από την πλευρά της Τουρκίας, περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας στο Ανατολικό Αιγαίο, ο κ. Πομπέο μιλάει για επανεξέταση του στρατιωτικού αποτυπώματος της Ελλάδας στο Ανατολικό Αιγαίο. Ιδιαίτερα κομψές εκφράσεις αλλά ποια είναι η ουσία; Πρέπει να αναρωτιέται ο ελληνικός λαός και τα ελληνικά κόμματα τι εννοεί ο κ. Πομπέο; Πρέπει συνεχώς να ερμηνεύουμε τις αντιφατικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και να αναρωτιόμαστε τι έχει ήδη συμφωνήσει;

Και εντέλει, ας μας απαντήσουν. Ισχύει η εθνική γραμμή για μια και μόνο διαφορά που είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ; Και αν ισχύει, τότε γιατί μιλάνε για μη οριοθετημένη περιοχή εκατέρωθεν διεκδικούμενη; Γιατί μιλάνε για μείζονα διαφορά, που προϋποθέτει και ελάσσονα διαφορά; Σημαντικά ζητήματα που απαιτούν απαντήσεις. Όμως δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση ούτε του λαού, ούτε της Βουλή, ούτε των πολιτικών κομμάτων. Υπάρχει μόνο  μυστική διπλωματία.

Και ακόμη,  μίλησε ο πρωθυπουργός στον ΟΗΕ και δεν είπε λέξη για την Κύπρο. Σε μία περίοδο που καταπατείται η ΑΟΖ της από την Τουρκία και που βρίσκεται ανυπεράσπιστη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Δυστυχώς, είναι πολλά τα ανησυχητικά σημάδια από πλευράς κυβέρνησης και έντονος ο προβληματισμός μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ