«Οι αλλοπρόσαλλες προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη και των στελεχών της κυβέρνησης οδήγησαν τους επιχειρηματίες σε παραγγελίες εμπορευμάτων με στόχο τις πωλήσεις του χειμώνα, τα οποία τελικά τους έμειναν στο ράφι και τώρα έχουν έλλειψη ρευστότητας για την επόμενη σεζόν», τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο Kontra, o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γ. Μπαλάφας.

Αναλυτικότερα, ο Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, τόνισε μιλώντας στο KontraChannel και τoυς δημοσιογράφους Γ. Σιαδήμα και Β. Σκουρή:

Για το άνοιγμα της αγοράς

Είναι θετικό ότι ανοίγει ένα μέρος της αγοράς, αλλά απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Το άνοιγμα αυτό αποδεικνύει περίτρανα την αποτυχία του πολύμηνου lockdownτης κυβέρνησης. Το μόνο που απέδωσε είναι απώλειες 7.5 δισ. ευρώ στο λιανεμπόριο τους πρώτους μήνες του 2021. 

Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν τυχαία. Ήταν πρόβλεψη και «σχεδιασμός» του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τον Ιούνιο του 2020 δήλωνε «μετατρέπουμε το καλοκαίρι σε καιρό σποράς ώστε να ανατείλει μέσα στο χειμώνα ο ζεστός ήλιος της ανάπτυξης». Αυθαίρετη πρόβλεψη, έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού με συνέπειες που τις ζει όλη η κοινωνία και ιδιαίτερα η οικονομία. Είναι απολύτως δικαιολογημένες οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες όλων των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου. Οι αλλοπρόσαλλες προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη και των στελεχών της κυβέρνησης οδήγησαν τους επιχειρηματίες σε παραγγελίες εμπορευμάτων με στόχο τις πωλήσεις του χειμώνα, τα οποία τελικά τους έμειναν στο ράφι και τώρα έχουν έλλειψη ρευστότητας για την επόμενη σεζόν. Το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα, με σωστό σχεδιασμό και μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών και των εργαζομένων.

Για το τι θα κάναμε εμείς αντίθετα με την κυβερνητική πολιτική

Η στάση μας δεν έχει καμία σχέση με την ψηφοθηρική και ευτελή αντιπολίτευση που έκανε τα προηγούμενα χρόνια η ΝΔ. Η ΝΔ πρέπει να καταλάβει ότι οι λάθος προβλέψεις και άρα οι εσφαλμένοι σχεδιασμοί μιας κυβέρνησης σε καιρό πανδημίας κοστίζουν ζωές. Δεν μπορεί να δηλώνεται απλά ότι «πέσαμε έξω». Και το βασικότερο, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο για να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και να περιοριστεί η πανδημία, ώστε να μη φτάνει ο άνθρωπος στο νοσοκομείο. Κανένα μέτρο από όλα όσα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Συγκεκριμένα:σωστός επιδημιολογικός έλεγχος με δωρεάν μαζικά συνταγογραφούμενα μοριακά και rapid τεστ, προσεκτική ιχνηλάτηση στους μαζικούς χώρους, στα εργοστάσια, στα ΜΜΜ, στα σχολεία, στις κλειστές δομές, ενίσχυση του ΕΣΥ, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.  Το μόνο που αποφάσισε η κυβέρνηση χωρίς την γνώμη των ειδικών ένα χρόνο μετά  είναι τα self-test, για τα οποία είναι δεδομένη η χαμηλή αξιοπιστία τους. Τα self-test μπορούν να λειτουργήσουν μόνο συμπληρωματικά και όχι να αντικαταστήσουν τα μοριακά και τα rapid. Από την άποψη αυτήείναιιδιαίτερα προβληματική η εφαρμογή των  selftestστους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Καταλήγοντας, εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα εστιάζαμε σε δύο κατευθύνσεις: πρώτον, σωστή επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα για τον έλεγχο της διασποράς και, δεύτερον, ενίσχυση του ΕΣΥ, ώστε να μην υπάρχουν τα φαινόμενα με διασωληνωμένους συνανθρώπους μας με covid σε κλίνες εκτός ΜΕΘ και θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Και, προφανώς, δεν θα βασίζαμε την πολιτική μας μόνο στην ατομική ευθύνη, όπως βλέπουμε να γίνεται αυτή τη στιγμή και με το άνοιγμα των σχολείων.         

Για την κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας είναι καλύτερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς, αυτό είναι ψευδές. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία και δεδομένα η χώρα μας είναι η πρώτη σε ποσοστό αύξησης κρουσμάτων και θανάτων ανά βδομάδα (+7%, +5 % αντίστοιχα) , ενώ και τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 40η θέση μεταξύ 53ων όσον αφορά την αντοχή του υγειονομικού συστήματος στην πανδημία και στην 17η θέση από 20 ευρωπαϊκές χώρες. Και ο κ. Μητσοτάκης, με μια απίστευτη αλαζονεία, εμφανίζεται στη Βουλή ωραιοποιώντας και επιχειρώντας για την κατάσταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ