Ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου η λειτουργία των πρώτων 4 κουτιών με ασύρματες ψηφιακές κάμερες συνεχούς καταγραφής για τις παραβάσεις εισόδου και κίνησης στις λεωφορειολωρίδες του λεκανοπεδίου.

Οι ψηφιακές κάμερες καταγραφής και φωτογράφισης οχημάτων θα αντικαταστήσουν τις παλιές αναλογικές φωτογραφικές μηχανές της Τροχαίας οι οποίες σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί ή δεν λειτουργούν, καθώς χρειάζονται συνεχή τροφοδοσία με φιλμ και το κόστος λειτουργίας τους κρίθηκε πολύ υψηλό. Κάθε σταθερή βάση ελέγχου θα έχει ψηφιακή κάμερα με λειτουργία ραντάρ και εσωτερικό φλας, μαζί με τη μονάδα επικοινωνίας με κρυπτογραφημένο σήμα. Το υλικό σε κρυπτογραφημένη μορφή θα παραδίδεται ψηφιακά στην Τροχαία σε τακτική βάση, για να προχωρήσουν η επεξεργασία, η έκδοση και η αποστολή των βεβαιώσεων παραβάσεων σε αποκλειστικές λωρίδες λεωφορείων.

Το έργο ανέλαβε η εταιρεία EUROSPEC και το συνολικό ποσό της σύμβασης με ΦΠΑ είναι 454.088 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται η κατασκευή κέντρου ελέγχου στην Τροχαία.

Το ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου ταχύτητας και παραβίασης λεωφορειολωρίδων θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως τοποθετημένο σε στύλο-καμπίνα (θάλαμο) για να ελέγχει την ταχύτητα όλων των διερχόμενων οχημάτων. Το όχημα που παραβιάζει τη λεωφορειολωρίδα θα καταγράφεται και θα αποτυπώνεται σε φωτογραφία στην οποία θα εμφανίζονται η ταχύτητα κίνησης, το σημείο της παράβασης, η κατεύθυνση, η ημερομηνία, η ώρα, καθώς επίσης και όποιο άλλο στοιχείο κρίνεται απαραίτητο για την τεκμηρίωση της παράβασης, όπως ο τύπος του οχήματος, η ταχύτητα και η λωρίδα κυκλοφορίας.

Το δίκτυο των λεωφορειολωρίδων εκτείνεται αυτή τη στιγμή σε περισσότερα από 50 χιλιόμετρα σε κύριους οδικούς άξονες και σημαντικές οδούς, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, και στο μεγαλύτερο μέρος τους παραμένουν χωρίς επιτήρηση.

Θυμίζουμε ότι τις περισσότερες ώρες της ημέρας η κυκλοφορία στις λεωφορειολωρίδες επιτρέπεται μόνο σε… λεωφορεία, σε ασθενοφόρα και σε οχήματα έκτακτης ανάγκης, π.χ. πυροσβεστικά ή οχήματα που μεταφέρουν ασθενείς και περιπολικά της αστυνομίας (μόνο εάν έχουν αναμμένο τον φάρο). Εξαιρέσεις υπάρχουν μόνο τις βραδινές ώρες και τις αργίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ