«Η Ελλάδα ισχυροποιείται στη Μεσόγειο με σύμμαχο το Ισραήλ, με το οποίο έχουμε αναπτύξει εδώ και τρεις δεκαετίες μια σχέση διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς, όπως η ασφάλεια και η άμυνα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό μετά την πανδημία του κορωνοϊού, θα γίνει στην Ιερουσαλήμ την επόμενη εβδομάδα»
Αυτό δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο LastPoint.gr o βουλευτής της ΝΔ στο Νότιο Τομέα της Β Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για έναν από τους βασικούς στρατηγικούς εταίρους της χώρας και η συνεργασία σε στρατιωτικό και αμυντικό επίπεδο είναι κομβική, με δεδομένο πως υπάρχουν παρόμοιες προκλήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Με αφορμή τις προκλήσεις από την γειτονική Τουρκία ο κ. Κυρανάκης τονίζει πως η Ελλάδα παρατηρεί, προετοιμάζεται και αν χρειαστεί θα ενεργήσει.
Ο βουλευτής της ΝΔ απαντά στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την τουριστική καμπάνια της χώρας και κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι κατασκεύασε μια ψεύτικη είδηση για να κάνει αντιπολίτευση.
Αναλυτικά η συνέντευξή του κ. Κυρανάκη στη δημοσιογράφο Μαρία Χονδρογιάννη
Παρουσιάστηκε πρόσφατα η νέα καμπάνια της χώρας μας για τον τουρισμό. Εγινε η αιτία όμως να δεχθεί σφοδρή κριτική η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση. Τελικά ο στόχος είναι να δεχθούμε τουρίστες αυτό το δύσκολο καλοκαίρι μετά την πανδημία ή όχι;
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατασκεύασε μια ψεύτικη είδηση για να κάνει αντιπολίτευση. Δεν χρειάζεται να διαφωνούμε για απλά πράγματα. Από τις 15 Ιουνίου, η Ελλάδα ξανανοίγει τις πύλες της, έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες της, με κανόνες και πρωτόκολλα ασφάλειας.
Θα έχουμε ένα γενικότερο άνοιγμα σε πολλές χώρες από 1η Ιουλίου, αρκεί τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά να έχουν καθοδική πορεία. Θα δεχόμαστε επισκέπτες από χώρες που παρουσιάζουν βελτίωση και θα είμαστε σε εγρήγορση για πιθανή επιδείνωση σε κάποιες από αυτές.
Οι υγειονομικές υποδομές ενισχύονται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σε σχέση με τον Μάρτιο τo σύστημα υγείας της χώρας μας τώρα είναι πιο θωρακισμένο, οι ΜΕΘ έχουν διπλασιαστεί, ενώ έχει ξεκινήσει και η λειτουργία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια τεστ στα νησιά, προκειμένου να εντοπίσουμε έγκαιρα και να αντιμετωπίσουμε πιθανά κρούσματα.
Είναι δυνατό τελικά να αντιμετωπιστεί η ύφεση που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία με τα 32 δις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους πόρους που διαθέτει η Ελλάδα;
Όταν μια οικονομία κλείνει τη δραστηριότητά της για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, είναι λογικό ότι θα έχει ύφεση. Θέλουμε να κλείσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτό τον κύκλο και να επιστρέψουμε σε πορεία ανάπτυξης, στην οποία βρισκόμασταν πριν την πανδημία του κορωνοϊού.
Η Ελλάδα στο α’ τρίμηνο του 2020 κατέγραψε ρυθμό ύφεσης 0,9%, δηλαδή σημαντικά μικρότερο από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2% σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Κομισιόν. H Γερμανία κατέγραψε στο ίδιο διάστημα ύφεση 2,3%, η Γαλλία 5,4%, η Ιταλία 4,8%.
Το επόμενο διάστημα περιμένουμε τα 32 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και ακόμη 20 δις από το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027. Πρόκειται συνολικά για περισσότερα από 50 δις ευρώ, δηλαδή πάνω από το 25% του ΑΕΠ του 2019. Τα χρήματα αυτα είναι πολλά, και με βάση αυτά θα σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα που θα αλλάξει την Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τη στήριξη της αγοράς.
Τελευταία υπάρχει και πάλι η ένταση με την Τουρκία. Οι γείτονες από τη μια δηλώνουν πως θα κάνουν έρευνες στην περιοχή που σηματοδότησαν με το μνημόνιο τους με τη Λιβύη και την από την άλλη δια στόματος του κ. Ακάρ λένε πως θέλουν και διάλογο με την Ελλάδα αλλά και τα δικαιώματα τους. Τελικά πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η Τουρκία;
Η Ελλάδα παρατηρεί, προετοιμάζεται και αν χρειαστεί θα ενεργήσει. Σε στρατιωτικό επίπεδο είμαστε πλέον πολύ πιο έτοιμοι, έχουμε θωρακιστεί αμυντικά και θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση, όπως συνέβη τον Μάρτιο, όταν αντιμετωπίσαμε την κρίση στον Έβρο χάρη στην αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας.
Έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, αναδεικνύουμε παντού ότι δεν υπάρχει καμία έννομη συνέπεια από παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Ταυτόχρονα έχουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας. Είναι πολύ θετική πρόσφατη δήλωση του StateDepartment, αφού πρόκειται για μια σαφή καταδίκη της Τουρκίας εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και μια πλήρη αναγνώριση των ελληνικών θέσεων.
Επισπεύδονται επίσης οι διαδικασίες για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Είναι η μόνη κίνηση στην οποία μπορεί να προβεί η Ελλάδα για να ακυρώσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο που δίνει δικαιώματα στην γειτονική χώρα;
Υπογράψαμε πριν λίγες μέρες τη συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Είναι μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την Πατρίδα μας και μια μεγάλη επιτυχία γιατί πρόκειται για μια εκκρεμότητα 40 ετών. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να συμφωνήσει με όλους τους γείτονές της και να καθορίσει τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.
Η Ελλάδα ισχυροποιείται στη Μεσόγειο με σύμμαχο το Ισραήλ, με το οποίο έχουμε αναπτύξει εδώ και τρεις δεκαετίες μια σχέση διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς, όπως η ασφάλεια και η άμυνα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό μετά την πανδημία του κορωνοϊού, θα γίνει στην Ιερουσαλήμ την επόμενη εβδομάδα.
Πρόκειται για έναν από τους βασικούς στρατηγικούς μας εταίρους και η συνεργασία μας σε στρατιωτικό και αμυντικό επίπεδο είναι κομβική, με δεδομένο πως αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ενώ η κυβέρνηση εστιάζει την προσπάθεια στην στήριξη όσων έχουν πληγεί από την πανδημία δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για εκλογές. Τι λέτε;
Αυτό θα το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός. Και απ’ όσο γνωρίζω δεν υπάρχει στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη καμία σκέψη για εκλογές. Μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση της κρίσης σε υγειονομικό επίπεδο, προτεραιότητά μας το επόμενο διάστημα είναι να καλύψουμε το χαμένο έδαφος με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στην οικονομία.
Το πρόγραμμα μας περιλαμβάνει παρεμβάσεις ύψους άνω των 24 δισ. ευρώ και βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Στήριξη εργασίας, μείωση φόρων και τόνωση επιχειρηματικότητας. Ενισχύουμε την συνοχή της κοινωνίας προστατεύοντας τις θέσεις απασχόλησης, ανακουφίζουμε τα νοικοκυριά μειώνοντας τα καθημερινά τους έξοδα και διευκολύνουμε τον κόσμο της αγοράς, ώστε να κινητοποιηθεί ξανά.