Μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, θα έχει συνταχθεί ο νέος εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα βάζει τέλος στην απλή αναλογική αλλά επίσης, με τις διατάξεις του, «θα αλλάζει τη δομή και θα ανασυγκροτεί το κράτος και την
αυτοδιοίκηση, μεταφέροντας περαιτέρω αρμοδιότητες στους Δήμους και στις Περιφέρειες και ξεκαθαρίζοντας πλήρως ποιες είναι οι αρμοδιότητες Δήμων και Περιφερειών και κράτους έτσι ώστε ο πολίτης να μη ταλαιπωρείται μπλέκοντας διαρκώς με διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και μεταφέροντας την εξουσία προς τα κάτω, στους Δήμους και στις Περιφέρειες», όπως είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο για τον εκλογικό νόμο « μια σκέψη που υπάρχει είναι όταν ο Δήμαρχος παίρνει ένα ποσοστό της τάξης του 40% ή του 42% », θα γίνει συζήτηση, να εκλέγεται. Ίσχυε παλαιότερα αυτό. Το βέβαιο είναι ότι θα καταργήσουμε την απλή αναλογική η οποία δημιούργησε τρομακτικά προβλήματα στην
Αυτοδιοίκηση και μας υποχρέωσε το καλοκαίρι, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, να φέρουμε ένα νόμο που αποκατέστησε την κυβερνησιμότητα στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Τέλος η απλή αναλογική στους Δήμους, νέος εκλογικός νόμος. Κάνοντας όλο αυτό νομίζω το πακέτο θα έχει κλείσει πολύ σύντομα και οι όροι του εκλογικού ανταγωνισμού στη χώρα θα έχουν καθοριστεί πάρα πολύ γρήγορα και σε μεγάλη χρονική απόσταση από τις επόμενες εκλογές», είπε ο υπουργός.

Το ακριβές απόσπασμα από την συνομιλία με τον Γιώργο Αυτιά έχει ως εξής :

ΑΥΤΙΑΣ: 40% ο νέος δήμαρχος; Όποιος παίρνει 40% θα εκλέγεται δήμαρχος; Το έχει σήμερα ο Κουρτάκης στα «Παραπολιτικά».ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Πρόκειται μέχρι τέλος Ιουνίου να δημιουργήσουμε έναν κρίσιμο μεταρρυθμιστικό νόμο που θα αλλάζει τη δομή και θα ανασυγκροτεί το κράτος και την αυτοδιοίκηση, μεταφέροντας περαιτέρω αρμοδιότητες στους Δήμους και στις Περιφέρειες και ξεκαθαρίζοντας πλήρως ποιες είναι οι αρμοδιότητες Δήμων και Περιφερειών και κράτους έτσι ώστε ο πολίτης να μη ταλαιπωρείται μπλέκοντας διαρκώς με διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και μεταφέροντας την εξουσία προς τα κάτω, στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Εκεί κ. Αυτιά θα λύσουμε και το θέμα του εκλογικού νόμου για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Όλο αυτό το διάστημα θα συζητήσουμε το θέμα του εκλογικού νόμου. Μια σκέψη που υπάρχει είναι όταν ο Δήμαρχος παίρνει ένα ποσοστό της τάξης του 40% ή του 42%, θα γίνει συζήτηση, να εκλέγεται. Ίσχυε παλαιότερα αυτό. Το βέβαιο είναι ότι θα καταργήσουμε την απλή αναλογική η οποία δημιούργησε τρομακτικά προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση και μας υποχρέωσε το καλοκαίρι, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, να φέρουμε ένα νόμο που αποκατέστησε την κυβερνησιμότητα στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Τέλος η απλή αναλογική στους Δήμους, νέος εκλογικός νόμος. Κάνοντας όλο αυτό νομίζω το πακέτο θα έχει κλείσει πολύ σύντομα και οι όροι του εκλογικού ανταγωνισμού στη χώρα θα έχουν καθοριστεί πάρα πολύ γρήγορα και σε μεγάλη χρονική απόσταση από τις επόμενες εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ