Στην δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος από τις Δημοτικές Αρχές για σημαντικά θέματα των τοπικών κοινωνιών αναφέρεται με σχετική δήλωση του ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ” Η Πόλη που θέλω” , Γαβριήλ Αραμπατζής.

Ζητά την διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα εάν οι Δημότες θέλουν την ανάληψη της καθαριότητας του Δήμου από ιδιώτη ή εάν επιθυμούν να συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς.

Είναι προφανές ότι η πρόταση Αραμπατζή ανοίγει το θέμα της παραχώρησης της καθαριότητας στους ιδιώτες, κάτι που προβλέπεται άλλωστε από τον νέο αναπτυξιακό νόμο που ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες.

Η δήλωση Αραμπατζή έχει ως εξής:

” Τις τελευταίες εβδομάδες με πρωτοβουλία της κυβέρνησης προωθείται προς ψήφιση το άρθρο 179 του αναπτυξιακού νόμου σύμφωνα με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα σύναψης δημοσίων συμβάσεων με ιδιώτες των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου των δήμων. Η δυνατότητα αυτή προβλεπόταν και σε προηγούμενο νομοθέτημα, το οποίο είχε ψηφιστεί προ δεκαετίας, ωστόσο με το συγκεκριμένο άρθρο καθίσταται πιο εύκολη η σύναψη τέτοιων συμβάσεων. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η σχετική απόφαση μπορεί να ληφθεί με απλή πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο – πρακτικά με απόφαση του δημάρχου που θα υποστηρίζεται από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, ενώ πριν απαιτούνταν απόλυτη πλειοψηφία. Επίσης δεν απαιτείται αιτιολογική έκθεση από την πλευρά της δημοτικής αρχής, που μπορεί να προβεί στη σύναψη ιδιωτικών συμβάσεων χωρίς να χρειάζεται επισήμως να αιτιολογήσει για ποιο λόγο προχωρά σε αυτήν την ενέργεια.
Επειδή η ποιότητα ζωής και η υγεία των πολιτών είναι πάνω από μικροπολιτικούς σχεδιασμούς και συμφέροντα εργολάβων
Επειδή οι πολίτες είναι αυτοί που πληρώνουν τις ανταποδοτικές υπηρεσίες μέσα από τα δημοτικά τέλη
Επειδή οι πολίτες πρέπει να έχουν το λόγο σε τόσο σοβαρά θέματα
Ζητάμε τοπικό δημοψήφισμα
Όπως προβλέπεται από την νομοθεσία για την στάση της δημοτικής αρχής σε ένα τόσο σοβαρό θέμα . Η δημοτική αρχή θα πρέπει να εμπιστευθεί τη δύναμη των πολιτών και να ζητήσει μέσω δημοψηφίσματος τη γνώμη τους.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ