Ηλιούπολη:Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων

Μία διαφορετική επίσκεψη, στο καταφύγιο για άστεγα και εγκαταλελειμμένα ζώα στην Ηλιούπολη, πραγματοποίησε το Σάββατο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή και τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τα σκυλάκια που φιλοξενούνται στο καταφύγιο, πολλά εκ των οποίων εκπαιδεύονται ώστε να υιοθετηθούν.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε επίσης για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι και οι εθελοντές στο καταφύγιο, το οποίο διαχειρίζεται η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης, και τους συνεχάρη για την αγάπη και τη φροντίδα που παρέχουν στα ζώα.

«Ενόψει και της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων ήθελα να βρεθώ μαζί σας, να σας ευχαριστήσω για τη σπουδαία δουλειά την οποία κάνετε και να συζητήσουμε, βέβαια, και για το καινούργιο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων 10 ημερών. Θα αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τα σχόλιά σας και πιστεύω ότι θα μπορεί να έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Μαΐου», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με την παλαιότερη εθελόντρια της δομής, Έμυ Παπαγιαννοπούλου, και τον Δήμαρχο Ηλιούπολης Γιώργο Χατζηδάκη.

Το προσωπικό του καταφυγίου σημείωσε ότι συντάσσεται με τις πρόνοιες του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου, που αποβλέπει στην επίλυση πολύπλευρων και χρόνιων προβλημάτων. Ζήτησε μάλιστα από τον Πρωθυπουργό να επιμείνει, ειδικά στο θέμα των στειρώσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχει ασχοληθεί προσωπικά με το ζήτημα των ζώων συντροφιάς και ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν εκτενούς προεργασίας, σε συνεννόηση με όλους τους ενδιαφερόμενους, όμως προσβλέπει σε γόνιμη συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση, ειδικά ανθρώπων της «πρώτης γραμμής» στα θέματα φιλοζωίας.

Ο Πρωθυπουργός ένωσε με χαρά τη φωνή του με τους ανθρώπους του καταφυγίου όσον αφορά τις υιοθεσίες, προτρέποντας τους πολίτες να υποδεχτούν με στοργή αδέσποτα ζώα ως μέλη της οικογένειάς τους: «Οι φίλοι δεν αγοράζονται. Ανοίξτε την αγκαλιά σας και σώστε ένα αδέσποτο», είπε, και εξέφρασε επίσης τη στήριξή του για την οργανωμένη υιοθεσία από ανάδοχους στο εξωτερικό.

Ανακοίνωση του δήμου Ηλιούπολης για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων»:

Σταθερά στην κορυφή της ατζέντας του Δήμου Ηλιούπολης βρίσκεται η φροντίδα για τα αδέσποτα, όχι ευκαιριακά και επετειακά αλλά καθημερινά, με εμπνευστή και καταλύτη αυτής της προσπάθειας την «Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης».
Η σημερινή παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και η συνάντησή μας στο δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων τιμά την πόλη, συμβολίζει την προσπάθεια της πολιτείας και του Δήμου μας για την προστασία των αδέσποτων και ταυτόχρονα είναι η κατάλληλη στιγμή για να εκφράσουμε δημόσια την έως τώρα δράση μας, τις θέσεις και τους σχεδιασμούς μας, για το σοβαρό αυτό ζήτημα.


• Προσφερθήκαμε και σύντομα θα υποδεχτούμε σε συνεργασία με την ΖΕΗ, αδέσποτους σκύλους από τον Δήμο Αλμυρού, όπου διαβιούν σε πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω υπερπληθυσμού. Τα αδέσποτα ζώα θα φιλοξενηθούν και θα λάβουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κτηνιατρική μέριμνα με τη φροντίδα της ΖΕΗ, με σκοπό την υιοθεσία τους από συμπολίτες.
• Δημιουργήσαμε και διευρύνουμε το δημοτικό μητρώο φροντιστών, με περισσότερους από 200 πολίτες και εκδώσαμε προσωπική ταυτότητα φροντιστή.
• Καταγράψαμε 240 ενεργές αποικίες με περισσότερες από 3.000 γάτες.
• Χρηματοδοτήσαμε από ίδιους πόρους νέο πρόγραμμα κτηνιατρικών υπηρεσιών και στειρώσεων αδέσποτων ζώων ύψους 50.000 €.
• Πραγματοποιήσαμε περισσότερες από 300 στειρώσεις το 2020, ενώ ήδη μέσα στο 2021 έχουμε πραγματοποιήσει έως τώρα άλλες 300.
• Υλοποιήσαμε έως τώρα 4 διανομές συνολικά 10 τόνων τροφών προς τους φροντιστές και προετοιμάζουμε την επόμενη.
• Ενισχύσαμε με ειδικές τροφές και φάρμακα την Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης.
Για το 2021 προγραμματίζουμε:
• Την εγκατάσταση σκευών σίτισης-πότισης και μικρών σπιτιών για τα αδέσποτα.
• Την απόκτηση πλατφόρμας ψηφιακής διαχείρισης για τα αδέσποτα ζώα.
• Την ίδρυση τμήματος Αστικής Πανίδας.
• Την υλοποίηση επικοινωνιακής εκστρατείας κοινωνικής ευαισθητοποίησης και καλλιέργειας φιλοζωϊκής συνείδησης.
Από την πολιτεία ζητάμε:
• Την θεσμοθέτηση της τακτικής ειδικής χρηματοδότησης για την φροντίδα των αδέσποτων και την πρόσληψη εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού για την υποστήριξη του έργου αυτού.
• Τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης νομοθεσίας για τα καταφύγια δίχως να προβλέπονται ως μόνιμες λύσεις σε απομακρυσμένες δασικές εκτάσεις.
• Την ενεργοποίηση ανταποδοτικών κινήτρων για την στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.
• Την λειτουργία δημόσιων κλινικών ενταγμένων σε εθνικό σύστημα κτηνιατρικής περίθαλψης για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς με κοινωνικά κριτήρια μέσω του ΑΜΚΑ του κηδεμόνα.
Τιμούμε έμπρακτα την 4η Απριλίου, την «Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων», αναγνωρίζουμε την τεράστια προσφορά της «ΖΕΗ» και των εθελοντών δημοτών και όλοι μαζί εργαζόμαστε για την ανάδειξη της Ηλιούπολης ως Δήμο-πρότυπο φιλοζωϊκής κουλτούρας και προστασίας των αδέσποτων ζώων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ