Τον προβληματισμό του για την ρύθμιση  που εγκρίθηκε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και η οποία αναφέρεται στην διαχείριση των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων του Ελληνικού, εξέφρασε με δηλώσεις του στην Καθημερινή ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης.

Με τη ρύθμιση, οι χώροι που έχουν επιλεγεί από το πολεοδομικό σχέδιο ως κοινόχρηστοι και κοινωφελείς παραμένουν στον έλεγχο της «Ελληνικό Α.Ε.» και στη συνέχεια του ιδιώτη, ενώ η παράδοσή τους στους δήμους παραπέμπεται ασαφώς στο μέλλον. Μάλιστα η κοινή απόφαση, με την οποία θα πολεοδομηθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του Ελληνικού, υπεγράφη και αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, κατά κανόνα στις ιδιωτικές πολεοδομήσεις, μόλις εγκριθεί η πολεοδομική μελέτη από το κράτος, οι χώροι που έχουν οριστεί ως κοινόχρηστοι περιέρχονται σε κοινή χρήση, περνώντας στην ευθύνη του δήμου.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση όμως που εγκρίθηκε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 145Α), οι χώροι αυτοί «παραμένουν στη διοίκηση, διαχείριση και λειτουργία της “Ελληνικό Α.Ε.”, έως την παράδοσή τους στον Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων, οπότε και περιέρχονται σε κοινή χρήση». Ομοίως για τους κοινωφελείς χώρους (λ.χ. για σχολεία, πολιτιστικά κέντρα) παραμένουν υπό την ευθύνη της «Ελληνικό Α.Ε.» «έως την κατά περίπτωση παράδοσή τους». 

Ανάλογοι προβληματισμοί εκφράστηκαν στο ίδιο άρθρο και από τον Κώστα Σερράο, καθηγητής πολεοδομίας στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά : «Η ρύθμιση μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Οι κοινόχρηστοι χώροι είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος, εκεί όπου ο πολίτης κυκλοφορεί ελεύθερα. Η έγνοια μας λοιπόν είναι μήπως η ρύθμιση αυτή αμφισβητεί στην πράξη τον δημόσιο χαρακτήρα των κοινόχρηστων χώρων ή υποκρύπτει κάποιον περιορισμό. Όπως είναι διατυπωμένη η ρύθμιση, τίποτα δεν εμποδίζει τον επενδυτή να τους κρατήσει όσο θέλει και να τους αποδώσει αν και όποτε θέλει, κερδίζοντας τον περιορισμό της πρόσβασης στο εσωτερικό του ακινήτου. Άλλωστε, η αποτροπή των διαμπερών κινήσεων, που προβλέπεται στα σχέδια, ήδη δημιουργεί την αίσθηση μιας “gated community”, μιας περίκλειστης πόλης».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, εμφανίζεται καθησυχαστικός και δηλώνει στο ρεπορτάζ:  «Οι χώροι θα μας αποδοθούν, δεν υπάρχει περίπτωση. Ο δήμος έχει εκκενώσει 100 στρέμματα κοινωφελών εγκαταστάσεων, θα χτίσει δημαρχείο, σχολείο, θα στεγάσει πολιτιστικούς συλλόγους. Είμαστε σε ανοιχτή συζήτηση με την κυβέρνηση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ