Μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους, κάτι που σημαίνει ότι στα τέλη του ίδιου μήνα θα καταβληθεί και η πρώτη δόση του φόρου. Δηλαδή με το πού τελειώσει ο ΕΝΦΙΑ του 2021 οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσουν με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, ξεκινώντας αμέσως με την πληρωμή του φόρου, αντί του Σεπτέμβρη που είθισται να καταβάλλεται η πρώτη δόση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείο Οικονομικών η πρώτη δόση του νέου ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί έξι μήνες νωρίτερα σε 10 ή 12 δόσεις.

Μάλιστα στην έκθεση της 12ης αξιολόγησης τονίζεται ότι οι αρχές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες και την ένταξη 3.463 περιοχών στο σύστημα, με πληρωμές που ξεκινούν τον Μάρτιο του 2022.

Βέβαια, μέχρι σήμερα ο ΕΝΦΙΑ πληρωνόταν μετά το φόρο εισοδήματος. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι εάν οι δύο φόροι θα αποσυνδεθούν. Και ο λόγος που μέχρι σήμερα ο ΕΝΦΙΑ ακολουθούσε το φόρο εισοδήματος ήταν ότι η φορολογική διοίκηση περίμενε να συμπληρωθούν όλες οι απαραίτητες αλλαγές στο έντυπο Ε1 και μετά να γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Δεν αποκλείεται πάντως το ίδιο διάστημα να ξεκινήσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος επίσης σε 10 ή 12 δόσεις. Ειδικότερα:

1. ΕΝΦΙΑ. Με στόχο την καταβολή του φόρου επί των ακινήτων σε 10 ή 12 δόσεις η καταβολή της πρώτης δόσης θα πρέπει να γίνει το αργότερο στα τέλη Μαρτίου. Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που εισπράττει ετησίως το ελληνικό δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ θα σπάσει σε 10 δόσεις των 250 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

2. Φόρος εισοδήματος. Ο φόρος που προκύπτει θα μπορεί να αποπληρωθεί έως και 10 δόσεις. Από τον Μάρτιο έως και τα τέλη Δεκεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet θα ανοίγει το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και όλες οι απαραίτητες βεβαιώσεις θα έχουν ήδη αποσταλεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου στην ΑΑΔΕ προκειμένου να συμπεριληφθούν στις φορολογικές δηλώσεις των φορολογούμενων. Βέβαια, η φορολογική διοίκηση θα επιχειρήσει από το επόμενο έτος να έχει σχεδόν όλα τα στοιχεία προσυμπληρωμένα όπως τα εισοδήματα από ενοίκια, αλλά και από άλλες πηγές, με στόχο το σύστημα να λειτουργεί αυτόματα και με όσο το δυνατόν μικρότερες παρεμβάσεις. Στόχος είναι να αντλεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία νωρίτερα από επιχειρήσεις και φορείς. Η εξέλιξη αυτή θα συμπαρασύρει και τις φορολογικές δηλώσεις των νομικών προσώπων.

ΠΗΓΗ: capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ