Εγκρίθηκε η Προγραμματική Σύμβαση για την Ανάπλαση του Πάρκου Ενόπλων Δυνάμεων στον Ταύρο

Συνολικού προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, με πόρους της Περιφέρειας Αττικής

Ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου μετά από συντονισμένες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, διεκδίκησε και πέτυχε να εγκριθεί από την Περιφέρεια Αττικής, χρηματοδότηση ύψους 800.000 ευρώ για την ανάπλαση του Πάρκου Ενόπλων Δυνάμεων στην Δημοτική Ενότητα Ταύρου. Οι ενέργειες του Δήμου μας ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια με τη στήριξη της Περιφέρειας.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τους όρους της Προγραμματικής Σύμβασης που αφορά στην ανάπλαση του πάρκου ενώ πριν λίγες μέρες είχε πραγματοποιηθεί η έγκριση της από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Το πάρκο, το οποίο καταλαμβάνει έκταση πενήντα τριών (53) στρεμμάτων, αλλάζει μορφή: Αναβαθμίζεται ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου για την περιοχή του Ταύρου και συνολικά του Δήμου μας, αλλά και για ολόκληρη την Αττική, διατηρώντας και προάγοντας τα φυσικά του στοιχεία, ενώ παράλληλα δημιουργούνται ήπιες χρήσεις χώρων αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού για καθημερινή χρήση, που θα μπορεί να φιλοξενεί εκατοντάδες συμπολίτες μας αλλά και πολίτες από όλο το λεκανοπέδιο.

Οι εργασίες που προβλέπονται  μεταξύ άλλων είναι:

 • Αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων και τοποθέτηση νέας μεταλλικής περίφραξης επί του υφιστάμενου τοιχίου από μπετό επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως.
 • Διάστρωση της επιφάνειας επέμβασης με κηπιαίο χώμα, σημειακές εκσκαφές-διαμορφώσεις όπου χρειάζεται, προκειμένου να επιτευχθούν οι επιθυμητές στάθμες της τελικής επιφάνειας.
 • Χάραξη των χώρων του πάρκου, μονοπατιών, παρτεριών, με ηλεκτρονικά τοπογραφικά όργανα προς εφαρμογή της αρχιτεκτονικής μελέτης.
 • Υπογειοποίηση του υφιστάμενου δικτύου ηλεκτροφωτισμού.
 • Κατασκευή νέου υπόγειου δικτύου ηλεκτροφωτισμού του πάρκου, κατ’ επέκταση του υπάρχοντος.
 • Διαμόρφωση των χώρων των μονοπατιών με την τοποθέτηση των κρασπέδων εγκιβωτισμού.
 • Διαμόρφωση της υποδομής των χώρων και των μονοπατιών με τη διάστρωση του ασυμπίεστου υλικού όπου απαιτείται και σε συνέχεια των κατασκευαστικών λεπτομερειών και των σχεδίων της αρχιτεκτονικής μελέτης.
 • Χάραξη του εσωτερικού χώρου της παιδικής χαράς.
 • Κατασκευή ελαστικών δαπέδων ασφαλείας στο χώρο της παιδικής χαράς.
 • Τοποθέτηση πέργκολας και τριών διαφορετικών τύπων καθιστικών.
 • Ενίσχυση του υπάρχοντος φωτισμού και τοποθέτηση φωτιστικών ιστών ύψους 3 μέτρων.
 • Διάστρωση των τελικών επιφανειών των χώρων του Πάρκου και των μονοπατιών με πορώδεις μαλακές επιφάνειες από πατημένο επεξεργασμένο χώμα τύπου ‘κουρασάνι’, σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης.
 • Διάστρωση των τελικών επιφανειών των χώρων του Πάρκου με βότσαλο και χαλίκι, γαρμπίλι, σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης.
 • Τοποθέτηση σύγχρονων οργάνων στο χώρο της παιδικής χαράς σε συνέχεια τη μελέτης.
 • Διαμόρφωση των παρτεριών φύτευσης και κατασκευή ξύλινων κρασπέδων.
 • Τοποθέτηση μεταλλικών ταμπελών περιήγησης και ξενάγησης στο χώρο.

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί μια ακόμη διεκδίκηση μας, για ένα έργο ουσίας στην πόλη μας, πήρε το δρόμο της υλοποίησης της. Πρόκειται για ένα έργο σημαντικό, για το οποίο παρουσιάσαμε τεκμηριωμένη και κοστολογημένη μελέτη και η Περιφέρεια Αττικής το χρηματοδότησε. Η ανάπλαση του Πάρκου Ενόπλων Δυνάμεων στον Ταύρο αποτελεί συνέχεια μιας σειράς έργων της Δημοτικής μας Αρχής με σκοπό όλοι οι δημόσιοι χώροι να έχουν λειτουργική, αισθητική και βιοκλιματική αναβάθμιση.  Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας για την εκπόνηση της μελέτης, όπως και τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γεώργιο Πατούλη, την Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα, κ. Δήμητρα Νάνου και το Περιφερειακό Συμβούλιο για την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο της υλοποίησης του έργου αυτού. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω την πρώην Περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου καθώς και τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστο Καπάταη, γιατί είχαν συμπεριλάβει το έργο αυτό στο πρόγραμμα της Περιφέρειας.  Συνεχίζουμε να τιμούμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, τηρώντας τις δεσμεύσεις μας, υλοποιώντας έργα που αλλάζουν την πόλη και συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου μας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ