Αναμένεται ότι τον επόμενο καιρό θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την οριστική μελέτη και κατασκευή της μόνιμης στέγης που θα προστατεύει τους ευάλωτους Δεσμώτες του Φαλήρου.

Η ομαδική ταφή των 79 ανθρώπινων σκελετών ανασκάφηκε το 2016 από τη δρ. Στέλλα Χρυσουλάκη στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ και η ταυτότητά τους παραμένει ακόμη ένα μυστήριο.

Ο ανάδοχος που θα επιλεγεί θα αναλάβει την οριστική εκτέλεση του έργου, συμπεριλαμβανομένης της προμελέτης που έχει ήδη εγκριθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Η χρήση του συστήματος μελέτης-κατασκευής έχει επιλεγεί για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Αρχικά, το έργο προοριζόταν να χρηματοδοτηθεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά τελικά έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 6,35 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι συντηρητές και οι αρχαιολόγοι αγωνίζονται εναγωνίως για τη διατήρηση των Δεσμώτων σε καλή κατάσταση, καθώς το οστεολογικό υλικό τους επηρεάζεται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί σε προσωρινή θέση, προστατευμένα σε ειδικά κιβώτια με ελεγχόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες. Παρ’ όλα αυτά, είναι επείγον να ολοκληρωθεί η μόνιμη τοποθέτησή τους και η συστηματική συντήρησή τους.

Οι ειδικοί έχουν παρουσιάσει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη φθορά των Δεσμωτών και τις σωστικές επεμβάσεις που έχουν ληφθεί. Το οστεολογικό υλικό έχει υποστεί σοβαρές φθορές λόγω διαλυτών αλάτων που κρυσταλλώνονται πάνω ή μέσα σε αυτό. Προς το παρόν, οι συντηρητές προσπαθούν να περιορίσουν τις διακυμάνσεις των περιβαλλοντικών συνθηκών και να εφαρμόσουν ειδικές μεθόδους για την αναστήλωση και τη διατήρηση του οστεολογικού υλικού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ