Στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου την Δευτέρα 14ης Μαρτίου συζητήθηκε το σημαντικό θέμα που αφορά στην προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ για την εκποίηση του ακινήτου του πρώην ΕΟΜΜΕΧ. Στη ειδική  αυτή συνεδρίαση προσκλήθηκαν, ανταποκρίθηκαν και παρευρέθηκαν οι βουλευτές του Νοτίου Τομέα των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων. Συγκεκριμένα παρευρέθηκαν:  ο βουλευτής της «Νέας Δημοκρατίας» κ. Βασίλης Σπανάκης, ο βουλευτής του «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία» κ. Γιάννης Μπαλάφας, η βουλευτής του «ΚΙΝΑΛ» κ. Τόνια Αντωνίου και ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Χρήστος Κατσώτης. Επίσης, παρευρέθηκαν, ο κ. Κώστας Πηνιώτης εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια, ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία» κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η κ. Νίκη Δημητράκη εκ μέρους του βουλευτή της «Νέας Δημοκρατίας» κ. Χάρη Θεοχάρη, ο κ. Παναγιώτης Μελαχρινός εκ μέρους του βουλευτή του «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία» κ. Νίκου Παππά.

Μετά από εισήγηση του Δημάρχου Ανδρέα Ευθυμίου ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τα εξής:

 1. Την παράσταση με την παρουσία βουλευτών των κομμάτων στον Υπουργό  Οικονομικών ζητώντας την παρέμβασή του για την άμεση ανάκληση της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ για την προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού ακυρώνοντας τη διαδικασία προσφορών της 31 Μαρτίου 2022.
 2. Τη συζήτηση του θέματος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από  μηδενική βάση.
 3. Τη συνεδρίαση του ΚΟΙΣΥΠ για να τροποποιήσει τις αποφάσεις που έλαβε το 2019 με τις οποίες είχε εγκριθεί και επικαιροποιηθεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο είχε ενταχθεί και το ακίνητο του πρώην ΕΟΜΜΕΧ.
 4. Την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ψήφιση ρύθμισης με την οποία θα επανέρχεται η δικαιοδοσία του ακινήτου στο Ελληνικό Δημόσιο δια του Υπουργείου Οικονομικών.
 5. Την  παραχώρηση του κτιρίου στο Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου ώστε να αποτραπεί η επιχειρηματική εκμετάλλευση του και να καλυφθούν  οι αυξανόμενες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανάγκες των κατοίκων και ιδιαίτερα της νεολαίας.
 6. Την ανάρτηση πανώ σε βασικά σημεία της περιοχής του Ταύρου και του Μοσχάτου.
 7. Τη πραγματοποίηση συγκέντρωσης την Δευτέρα 21 Μαρτίου 5.30 έξω από το χώρο του κτιρίου του ΕΟΜΜΕΧ.
 8. Συμβολικό κλείσιμο της οδού Πειραιώς στο ύψος της οδού Θράκης.
 9. Παράσταση στις 31 Μαρτίου  έξω από τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ για την ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
 10. Την αποστολή υπομνήματος  στον Πρωθυπουργό της χώρας ζητώντας την παρέμβασή του για το δίκαιο αίτημά μας.
 11. Την επίδοση επιστολής στους Προέδρους  και στους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής με παράσταση από τον Δήμαρχο και τα μέλη της  διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου  

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου- Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, δήλωσε:

«Η διεκδίκηση του κτιρίου ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα, τόσο του πρώην Δήμου Ταύρου αλλά και του ενιαίου Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.  Τον Ιούλιο του  2021 συμβάλαμε αποφασιστικά στην ιστορική απόφαση του  Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ όπου  χαρακτηρίζει ως νεότερο μνημείο το βασικό κτίριο 1 των πρώην αποθηκών ΕΟΜΜΕΧ στην περιοχή του Ταύρου «…με ιδιαίτερα αξιόλογα χαρακτηριστικά από  αρχιτεκτονική, τυπολογική και μορφολογική άποψη και αποτελεί  φορέα ιστορικής μνήμης και τεκμήριο της εξέλιξης της περιοχής στις αρχές του εικοστού αιώνα από ιστορική, πολιτισμική, πολιτιστική και κοινωνική άποψη».

Το  Νοέμβριο του 2021 το ΤΑΙΠΕΔ, αδιαφορώντας για την ιστορικότητα του χώρου και την αναγνώρισή του ως νεώτερου μνημείου από το Υπουργείο Πολιτισμού, ανακοίνωσε την προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση του ακινήτου του πρώην ΕΟΜΜΕΧ ο οποίος θα διενεργηθεί στις 31 Μαρτίου 2022. Η πάγια θέση μας  είναι ότι οι πρώην αποθήκες του ΕΟΜΜΕΧ αποτελούν κρίσιμο «δημόσιο χώρο» γιατί συγκροτούν ένα εμβληματικό σημείο και σημαντικό τοπόσημο για την πόλη μας λόγω της ιστορικής διαδρομής του κτιρίου από τη δεκαετία του 1920.

Για τη χώρα μας τo 2022 αποτελεί ένα έτος με ιδιαίτερο συμβολικό και συναισθηματικό φορτίο γιατί συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης. Αντίστοιχα, για όλους εμάς στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου το κτίριο ΕΟΜΜΕΧ συγκροτεί  την δική μας εκατονταετή ιστορία  και αποτελεί χρέος των αρμοδίων να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της ιστορικής μας  μνήμης.

Το πολυσήμαντο αυτό κτίριο σηματοδοτεί με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ιστορική συνέχεια από το 1922 μέχρι σήμερα, την δική μας εκατονταετηρίδα Μνήμης του Προσφυγικού Ελληνισμού.  Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το κτίριο με κάθε τρόπο ώστε να παραχωρηθεί και να αξιοποιηθεί από το Δήμο μας καθώς αποτελεί μνημείο ιστορικής μνήμης για την περιοχή.   

Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τα κόμματα και τους βουλευτές που στήριξαν και στηρίζουν την σημαντική διεκδίκησή μας και τους καλώ να συνεχίσουν τη στήριξή τους μέχρι να πετύχουμε την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας.

Καλούμε τους πολίτες του Δήμου μας να δώσουν δυναμικά το παρών στη συγκέντρωση που διοργανώνουμε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στις 5.30μ.μ. στο χώρο Κορυζή και Θράκης. Με τον αγώνα μας θα πετύχουμε το στόχο μας.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ