Κανονικά λειτουργεί από αύριο Τετάρτη το 1ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης

Η σημερινή αυτοψία των μηχανικών εισηγήθηκε την επαναλειτουργία του σχολείου. Προβληματισμός για την ασφάλεια και την κατάσταση των σχολικών υποδομών

Αμέσως μετά το χθεσινό συμβάν πτώσης σοβάδων σε άδεια αίθουσα του 1ου Γυμνασίου Ηλιούπολης, κλιμάκιο του Δήμου, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κώστα Σεφτελή και μηχανικούς της Υπηρεσίας Τεχνικών Υπηρεσιών, επισκέφτηκε το κτίριο και προχώρησε σε έλεγχο όλων των τάξεων για να διαπιστωθεί η ζημιά και άλλος τυχόν κίνδυνος.

Μετά τον έλεγχο, αποφασίστηκε να μη λειτουργήσει το Γυμνάσιο σήμερα, για να γίνουν από τεχνικό συνεργείο οι απαραίτητες προληπτικές επεμβάσεις, όπου κρίνεται σκόπιμο.

Το περιστατικό δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων για την κατάσταση των σχολικών υποδομών της Πόλης και την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών καθώς πλέον είναι οφθαλμοφανές ότι η κατάσταση των σχολικών κτιρίων της Ηλιούπολης χρήζει άμεσων παρεμβάσεων και βελτιώσεων.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ο διαγωνισμός έργου προϋπολογισμού 200.000 ευρώ για την τακτική συντήρηση των σχολείων, που έπρεπε να έχει γίνει από την αρχή του 2019, «ξεχάστηκε» μέσα στην προεκλογική περίοδο.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η σχετική διαδικασία να ξεκινήσει αρκετά αργά από την σημερινή Διοίκηση, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της τον Σεπτέμβριο, με επιτάχυνση των διαδικασιών από πλευράς της με προοπτική να υπογραφεί η σύμβαση αρχές Φεβρουαρίου.

Παράλληλα οι Σχολικές Επιτροπές προχωρούν με ταχείς ρυθμούς σε μικρές επεμβάσεις και συντηρήσεις για να βελτιωθούν οι σχολικές υποδομές.

Πάντως σήμερα, μετά από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο, οι υπεύθυνοι μηχανικοί αποφάσισαν και εισηγήθηκαν, κάτι που έγινε και δεκτό, το σχολείο να λειτουργήσει κανονικά από αύριο Τετάρτη 29/1/2020.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Έκθεση Αυτοψίας :

” Σήμερα Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι μηχανικοί της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηλιούπολης, (ΟΝΟΜΑΤΕΠΏΝΥΜΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ) πήγαμε επί τόπου στο 1ο Γυμνάσιο  και διαπιστώσαμε ότι ολοκληρώθηκαν  οι αποξηλώσεις των σαθρών επιχρισμάτων από τις οροφές των αιθουσών, που είχαν πρόβλημα λόγω υγρασιών και συγκεκριμένα:

Οι αίθουσες Α2,Α3,Α4,Α5,Β2,Β3,Γ1,Γ2,Γ3,Γ4,

το εργαστήριο πληροφορικής,

το Γραφείο της Διευθύντριας,

το Γραφείο των καθηγητών,

η αίθουσα βιβλιοθήκης, καλλιτεχνικών, το εργαστήριο Φυσικής Χημείας και το  γραφείο γυμναστών.

Έπειτα από έλεγχο που έγινε στο δώμα του κτιρίου, διαπιστώθηκε αστοχία της υπάρχουσας υγρομόνωσης σε πολλά σημεία και ιδιαίτερα πλησίον των υδρορροών, που έχει σαν αποτέλεσμα την πρόκληση υγρασιών  πλησίον των σωληνώσεων απορροής των ομβρίων, στην οροφή του ισόγειου, του Α και Β ορόφου.

Έπειτα από την ολοκλήρωση των αποξηλώσεων των σαθρών επιχρισμάτων, κρίνεται δυνατή η επαναλειτουργία  του σχολείου.

Θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν με εργολαβία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, να αποκατασταθούν οι βλάβες στη μόνωση του κτιρίου,  έτσι ώστε να σταματήσει η συνέχιση της διάβρωσης των επιφανειών από την υγρασία.

Μέχρι την αποκατάσταση της μόνωσης, θα γίνεται περιοδικός  επανέλεγχος  σε όλο το κτίριο από κλιμάκιο του Δήμου” .

Από τα παραπάνω, είναι εμφανές ότι παρά την άμεση αντίδραση του αρμοδίου Αντιδημάρχου Κώστα Σεφτελή και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηλιούπολης, οι αστοχίες και οι καθυστερήσεις ετών έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στα σχολικά συγκροτήματα τα οποία καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εντατικοποίησης και επίσπευσης των σχετικών εργασιών ανακαίνισης και επιδιόρθωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ