Η Αθήνα είναι δεδομένο ότι θα απαντά σε όλες τις προκλήσεις που έρχονται από την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, σημείωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών       Νίκος Δένδιας, μετά τις ενημερωτικές συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία και στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου κατοικούν περίπου 120.000 Ελληνες ομογενείς. Σημείωσε ότι «η ελληνική κοινότητα στην περιοχή εκείνη αντιμετωπίζει, εκτός από τα ζητήματα ασφαλείας, και σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τις συνθήκες περίθαλψης και διαβίωσης. Το ελληνικό κράτος θα βοηθήσει όσο μπορεί στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων». Ο υπουργός αναφέρθηκε στην επικοινωνία του με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον οποίο και διαβεβαίωσε για τη στάση αρχής της Ελλάδας υπέρ της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, αλλά και σε εκείνη που είχε λίγες ημέρες νωρίτερα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα πιστεύει πως η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τη βούληση της Ελλάδας για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, εξέφρασε την ικανοποίηση για τη χρηματοδότηση του Euro-Asia Interconnector από την Κομισιόν και σημείωσε και τη στήριξη των ΗΠΑ στο έργο.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Κατρούγκαλος επέκρινε την επιλογή της κυβέρνησης να μη συγκαλεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τα εθνικά θέματα.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος στηλίτευσε την επιλογή της κυβέρνησης να μη συγκαλεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τα εθνικά θέματα. Και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για «πολιτική εξωραϊσμού της πραγματικότητας και σε ορισμένες περιπτώσεις διαστρέβλωσής της». Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, «το αφήγημα της κυβέρνησης στο πλαίσιο του γενικότερου εξωραϊσμού είναι ότι η Τουρκία είναι πλήρως απομονωμένη λόγω των πρωτοβουλιών που έχει πάρει η κυβέρνηση», ωστόσο, όπως είπε, δυστυχώς, αποδεικνύεται το αντίθετο. Και επανέλαβε την ανάγκη επιστροφής στην «ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική». Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε ότι συζήτησε με τον κ. Δένδια όλα τα θέματα και δήλωσε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε κοντά στην ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία. Ο κ. Δένδιας είχε επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ 25 και της Ελληνικής Λύσης.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ