Φοροδιαφυγή, το ύψος της οποίας ξεπερνά τα 600.000 ευρώ, αποκάλυψε ο έλεγχος σε γνωστό bar restaurant στο κέντρο της Γλυφάδας. 

Η ΑΑΔΕ παρακολουθούσε τη φορολογική «συμπεριφορά» του συγκεκριμένου bar restaurant για πολλούς μήνες, μέσω ειδικού λογισμικού. Όταν έγινε ο έλεγχος, αποκαλύφθηκε φοροδιαφυγή με το κόλπο της ακύρωσης αποδείξεων, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

Στο πλαίσιο του ελέγχου στο bar restaurant, βρέθηκαν αρχεία excel με τις εισπράξεις, τα οποία συγκρίθηκαν με τα δηλωθέντα ποσά. Έτσι, διαπιστώθηκε μη έκδοση 106 φορολογικών στοιχείων, αξίας 600.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 78.000 ευρώ.

Το 2020 για παράδειγμα οι ακυρώσεις ήταν τόσες πολλές, που σε μόνο μία περίπτωση ο έλεγχος καταλόγισε μη έκδοση αποδείξεων συνολικής αξίας 72.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 9.360 ευρώ.

Η επιχείρηση ακολούθησε την ίδια πρακτική και το 2021, χρονιά για την οποία οι ελεγκτές καταλόγισαν μη έκδοση 258.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 33.540 ευρώ. Την ίδια χρονιά διαπιστώθηκε η μη έκδοση 53 αποδείξεων και τιμολογίων αξίας 10.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 1.300 ευρώ.

Πέρυσι το bar restaurant επίσης προχώρησε σε πλήθος ακυρώσεων, με αποτέλεσμα να καταλογιστεί στην επιχείρηση μη έκδoση 250.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 32.500 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη μη έκδοση στοιχείων, βρέθηκε να μην έχει κόψει 50 αποδείξεις, αξίας 8.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 1.040 ευρώ.

Μέχρι στιγμής τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στο bar restaurant ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ. Παράλληλα, συνεχίζεται ο έλεγχος στα βιβλία της επιχείρησης, προκειμένου να διαπιστωθεί η πλήρης έκταση της φοροδιαφυγής και να υπολογιστεί το συνολικό ύψος του προστίμου, που αναλογεί στο σύνολο του μη δηλωθέντος τζίρου και του μη αποδιδόμενου ΦΠΑ. 

Φοροδιαφυγή: Το κόλπο με την ακύρωση αποδείξεων 

Ένα κόλπο που χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να φοροδιαφύγουν, κρύβοντας τον τζίρο και τα κέρδη, είναι εκείνο της ακύρωσης αποδείξεων που έχουν εκδοθεί. 

Αφού εκδώσουν μια απόδειξη και εισπράξουν το ποσό από τον πελάτη, προχωρούν στην ακύρωση του συγκεκριμένου στοιχείου. Έτσι, η απόδειξη φαίνεται ακυρωμένη στο σύστημά τους- και κατά συνέπεια σε όσα δηλώνουν στην εφορία- αλλά τα χρήματα έχουν μπει στο ταμείο της επιχείρησης, μαζί με τον ΦΠΑ που ουδέποτε αποδίδεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ