Τους τελευταίους έξι μήνες, η Τουρκία δημιουργεί προκλήσεις. Προκαλεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, συνυπέγραψε με την Λιβύη το άκυρο μνημόνιο της οριοθέτησης ΑΟΖ ενώ τις και τις τελευταίες μέρες αποφάσισε να χρησιμοποιήσει βασανισμένους ανθρώπους, ως πιόνια, για να καλύψει τις ήττες της στην Συρία.

Όλο αυτό τον καιρό, η απάντηση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σταθερή: «Θα κάνουμε ότι χρειασθεί για να προστατεύσουμε την εθνική μας κυριαρχία», ήταν η απάντηση για τα θέματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ για το μεταναστευτικό η πολιτική της χώρας άλλαξε μετά τις εκλογές και δεν ευνοεί πλέον τις παράνομες μετακινήσεις πληθυσμού.

Όταν λοιπόν ο Ερντογάν αποφάσισε να παίξει το χαρτί του εκβιασμού, δεν είχε ίσως υπολογίσει τη σθεναρή θέση της Ελλάδας. Η Ελλάδα, από την Πέμπτη το βράδυ, αποτρέπει την παράνομη μετακίνηση μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και η Τουρκία λαμβάνει το μήνυμα, ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και κατά συνέπεια η ίδια η Ευρώπη δεν εκβιάζεται.

Η ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας έστειλε όμως ένα μήνυμα και στην Ευρώπη. Η χώρα μας είναι ακριτική, φυλάει τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μόνη της. Η παρουσία των ηγετών των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κροάτη πρωθυπουργού στον Έβρο έστειλε ένα πολιτικό μήνυμα στον Ερντογάν, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε και την ουσιαστική στήριξη για την χώρα μας.

Η Ελλάδα κάνει το καθήκον της και η κυβέρνηση τη δουλειά της. Από εδώ και πέρα, αυτό που αναμένουμε να γίνει είναι η Ευρώπη συνολικά να υιοθετήσει μια διαφορετική στάση για το μεταναστευτικό, ώστε τα βάρη να κατανέμονται ισομερώς σε όλες τις χώρες μέλη της.

Πιστεύω ότι το πρώτο βήμα έγινε. Το μήνυμα στάλθηκε από τον Έβρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ