Κοινή πεποίθηση των πολιτών είναι οτι σε αυτή την περίοδο της πανδημίας έχει συμβεί μια μικρή επανάσταση αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Πράγματα που δεν είχαν γίνει και σχεδιάζοταν να γίνουν σε βάθος μηνών, έγιναν μέσα σε 2-3 εβδομάδες.

Η Νέα Δημοκρατία απο την προεκλογική περίοδο ακόμη είχε θέση ως προτεραιότητα της, τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους. Μεταξύ άλλων, υποστήριζε τον ανασχεδιασμό διαδικασιών προκειμένου οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πολλές συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο, καθώς και τη δημιουργία ενός κεντρικού κόμβου με εφαρμογές για πολίτες, εργαζομένους και επιχειρηματίες που συναλλάσσονται με το κράτος.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη συγκεκριμένη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας έδειξε υψηλό βαθμό ετοιμότητας. Τα αρμόδια υπουργεία κατάφεραν να λειτουργήσουν συντομισμένα και σε σύντομο χρονικό διάστημα ετοιμάστηκαν νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες, όπως οι εφαρμογές που αφορούν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την τηλεργασία, τη ψηφιακή παρακολούθηση των ατόμων που μπαίνουν σε καραντίνα καθώς και οι υπηρεσίες που παρέχει το gov.gr (e-ΕΦΚΑ, άυλη συνταγογράφηση, υπεύθυνη δήλωση, κλπ).

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν τον πρώτο πυρήνα των παρεμβάσεων, οι οποίες δεν σταματούν εδώ αλλά συνεχίζονται με έμφαση την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Το επόμενο διάστημα θα τεθούν σε λειτουργία τα ψηφιακά Κ.Ε.Π. με νέες αναβαθμισμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ενώ αναμένονται να προστεθούν σύντομα νέες υπηρεσίες που αφορούν και άλλα υπουργεία και συνεπώς και άλλους τομείς της καθημερινότητας.

Πράγματι πολλές φορές η κρίση γεννά ευκαιρίες. Η αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μια υπόθεση που θα συνεχίζει να μας απασχολεί μέχρι να ανακαλυφθεί το εμβόλιο. Η ψηφιακή μετεξέλιξη του κράτους όμως ήρθε για να μείνει, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Τελικός στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη είναι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου και λειτουργικού κράτους που θα στηρίζεται στην ψηφιακή τεχνολογία. Η ευκαιρία βρίσκεται μπροστά μας. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και η προσπάθεια συνεχίζεται. Απο αυτή τη διαδικασία κερδισμένη θα βγεί η κοινωνία αλλά και η εθνική οικονομία. Το ψηφιακό μέλλον της πατρίδας μας είναι εδώ και μας αφορά όλους!


*O Tάσος Γαϊτάνης είναι εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ