Τα χαμηλά αποθέματα και η αυξημένη ζήτηση σε περιοχές-κλειδιά έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών ανά τον κόσμο και ανεβάζουν ακόμη πιο ψηλά το κόστος διαβίωσης

H τιμή της βενζίνης έχει αρχίσει να αυξάνεται παντού, κάτι το οποίο ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη για περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα futures της βενζίνης αυξήθηκαν σε υψηλό εννέα μηνών στην αγορά της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, οι τιμές στα πρατήρια της Ασίας έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται. Η διεθνής αγορά αντιμετωπίζει ελλείψεις λόγω των απροσδόκητων προβλημάτων σε πολλά διυλιστήρια και των μειωμένων αποθεμάτων σε κύρια αποθεματικά κέντρα όπως αυτά του Κόλπου του Μεξικού και της Σιγκαπούρης.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αγορές ενέργειας, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως αν και τα futures του αργού είναι σχετικά σταθερά σε ετήσιο επίπεδο, τα αμερικανικά ΣΜΕ βενζίνης έχουν καταγράψει ράλι άνω του 20%, σύμφωνα με το Bloomberg. Η ανάκαμψη της τιμής της βενζίνης ενδέχεται να αποτελεί πρόβλημα για τις κεντρικές τράπεζες όπως τη Fed και την ΕΚΤ, δεδομένης της όλης προσπάθειας για μείωσης του πληθωρισμού.

Το αυξημένο κόστος της ενέργειας αποτέλεσε έναν από τους κύριους παράγοντες οι οποίοι αύξησαν τον πληθωρισμό παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ, παράλληλα, η μείωση των τιμών στα πρατήρια θα αποτελέσει και κύριο μέλημα για τον Πρόεδρο Μπάιντεν, δεδομένων των επερχόμενων εκλογών το 2024.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Citigroup, Άντριου Χόλενχορστ, «το υψηλότερο ενεργειακό κόστος ενδέχεται να αυξήσει τις τιμές καταναλωτή και να επιδεινώσει την ύφεση, ιδιαίτερα σε έναν τομέα όπου η αύξηση των τιμών έχει περιοριστεί».

Πηγή : protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ