Στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στην αγορά κατοικίας της Αττικής, ιδίως όμως στα νότια προάστια προσβλέπουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, λόγω της εμβληματικής επένδυσης για την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Ήδη, πριν καν αρχίσει το έργο, έχουν σημειωθεί σημαντικές μεταβολές στη ζήτηση και τις τιμές πώλησης διαμερισμάτων και μεζονετών στην ευρύτερη περιοχή πέριξ του Ελληνικού.

Από το 2018 και μετά, οι αξίες των ακινήτων που προσφέρουν θέα στο Ελληνικό, ή βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με αυτό (π.χ. 1-2 χιλιόμετρα, έχουν καταγράψει άνοδο της τάξεως του 20%, «προεξοφλώντας» με τον τρόπο αυτό τις υπεραξίες που θα δημιουργήσει η ανάπλαση του ακινήτου. Η δημιουργία του μεγαλύτερου πάρκου της χώρας, επιφάνειας 2.000 στρεμμάτων κι ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη υποδομών υψηλού επιπέδου, η δημιουργία εμπορικών και ψυχαγωγικών αναπτύξεων και η εν γένει αναβάθμιση μιας ήδη προνομιακής περιοχής, όπως τα νότια προάστια, συνιστούν ένα λίαν ευνοϊκό «μίγμα» για την ενίσχυση των τιμών των κατοικιών.

Ωστόσο, σύμφωνα με φορείς του κλάδου των ακινήτων, η πρόσθετη ζήτηση που αναμένεται να δημιουργηθεί λόγω του Ελληνικού, τόσο για ακίνητα εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, όσο και εκτός αυτής, στο πλαίσιο της γενικότερης αναβάθμισης όλης της παραλιακής ακτογραμμής της Αττικής, επονομαζόμενης και ως «Αττική Ριβιέρα», πρόκειται να προσφέρει και νέες υπεραξίες στην αγορά κατοικίας. Οι υπεραξίες αυτές υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να ανέλθουν έως και 20% επιπλέον των σημερινών αξιών σε βάθος χρόνου και καθώς η επένδυση στο Ελληνικό, θα έχει αρχίσει να σχηματοποιείται και να λειτουργούν βασικά τμήματα αυτής, όπως π.χ. το πάρκο και το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Inspire Athens, που θα συνδυάζει και καζίνο.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων στο Ελληνικό και σε γειτονικές περιοχές, ξεκινούν από τα περίπου 3.000 ευρώ/τ.μ. και ανέρχονται μέχρι και σε 5.000 ευρώ/τ.μ. ή και ακόμα περισσότερο. Συγκεκριμένα, στον Άλιμο και την Αργυρούπολη, το κόστος αγοράς κινείται μεταξύ 3.000 και 3.500 ευρώ/τ.μ., ενώ στην Γλυφάδα (π.χ. Γκολφ) το κόστος προσεγγίζει, ή ακόμα και ξεπερνά τα 5.000 ευρώ/τ.μ. Στο ίδιο το Ελληνικό, οι τιμές κινούνται μεταξύ 4.000 και 4.500 ευρώ/τ.μ. Ωστόσο, στις εν λόγω περιοχές, έχουν καταγραφεί και νέες αναπτύξεις, όπου το κόστος είναι ακόμα υψηλότερο.

Ο σχεδιασμός της Lamda Development προβλέπει την ανάπτυξη έως και 10.000 κατοικιών σε βάθος χρόνου και σταδιακά τα επόμενα 15 χρόνια. Η αρχή θα γίνει από τις πολυτελέστερες και ακριβότερες κατασκευές, που έχουν χωροθετηθεί στο νότιο τμήμα του ακινήτου, στον Άγιο Κοσμά και σε άλλα σημεία της ακτογραμμής. Παράλληλα με τις πολυτελείς αυτές βίλες και κατοικίες, όπου το κόστος αναμένεται να κινείται πέριξ των 10.000 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο, έμφαση θα δοθεί και στην κατασκευή του Πύργου Κατοικιών, ένα από τα τοπόσημα της επένδυσης των 8 δισ. ευρώ.

Θα πρόκειται για τον πρώτο ουρανοξύστη κατοικιών της χώρας, που θα προσφέρει ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα και την Ακρόπολη. Για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου ακινήτου, έχουν υποβληθεί μη δεσμευτικές προσφορές ήδη από τον περασμένο Μάρτιο. Μεταξύ των ενδιαφερόμενων, περιλαμβάνονται μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας, όπως η Άβαξ, ξένα γραφεία και ΑΕΕΑΠ, όπως η Prodea Investments. Τις επόμενες ημέρες, αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις, αναφορικά με την πρόταση που έχει προκρίνει η διοίκηση της Lamda Development.

Στη συνέχεια και ιδίως από την δεύτερη φάση του έργου και μετά, δηλαδή μετά τα πρώτα πέντε χρόνια, η Lamda Development θα αρχίσει να αναπτύσσει κι άλλα συγκροτήματα και «γειτονιές» κατοικιών, εντός του ακινήτου, είτε η ίδια, είτε σε συνεργασία με τρίτους ομίλους. Είναι άλλωστε σαφές, ότι το μέγεθος της έκτασης προσφέρεται για καινοτόμα προϊόντα στην κτηματαγορά, όπως για παράδειγμα, η δημιουργία ολόκληρων συνοικιών, με φύλαξη και υπηρεσίες, κατάλληλων για ξένους επενδυτές, π.χ. στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa, ή άλλων συναφών επενδυτικών προγραμμάτων, που αποσκοπούν στην προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό.

ΠΗΓΗ: powergame.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ