Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ επέμεινε καταρχάς στην πολιτική αυτονομία του κόμματος και στον στόχο για την αλλαγή πολιτικών συσχετισμών στις προσεχείς εθνικές κάλπες, μέσω ενός ισχυρού εκλογικού ποσοστού. Υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός έχει πλέον πλήρη άποψη για το κυβερνητικό στίγμα «των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το οποίο και αποδοκίμασε στις τελευταίες εκλογές» αλλά και «της νέας version της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη». Και πρόβλεψε στη συνέχεια, ότι στις προσεχείς εκλογές ο ελληνικός λαός θα τιμήσει την προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να δώσει ξανά με τις πολιτικές και ρεαλιστικές προτάσεις της προοπτική στη χώρα.

«Από μας δεν θα δει ξανά πρωθυπουργική καρέκλα, ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε ο κ. Τσίπρας», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στα σενάρια περί κυβερνητικών συνεργασιών, είτε με τη ΝΔ, είτε με το ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα αναφερόμενος στις προτάσεις-απαντήσεις στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση έκανε εκ νέου σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας υπονοούμενα για μια ιδιότυπη συμφωνία σχετικά με το πλαφόν την τιμή της ενέργειας. «Με ένα μαγικό τρόπο συμφώνησαν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας από το βήμα του Συνεδρίου για πλαφόν στην χονδρική. Γιατί όχι στην λιανική τιμή, όπως προτείνουμε εμείς; Γιατί πετάτε την μπάλα στις Βρυξέλλες, ενώ ξέρετε εν τω μεταξύ ότι δεν θα υλοποιηθεί αυτή η πρότασή σας λόγω της άρνησης κυρίως της Ολλανδίας και του χρηματιστηρίου; Και γιατί, αφού γνωρίζετε ότι το πλαφόν στη λιανική είναι στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν για το θέμα;».

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θεωρεί αναγκαία την επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας για να περιοριστούν οι συνέπειες των αυξήσεων που υφίστανται οι καταναλωτές σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, καθώς και στη ρύθμιση της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν. Εισηγείται την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας ώστε να μην είναι μόνο το κράτος (μέσω των επιδοτήσεων) και οι πολίτες (μέσω των αυξήσεων) που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης. Όπως περιέγραψε και με την παρέμβασή του από την Κοζάνη ο κ. Ανδρουλάκης το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ τάσσεται σχετικά με τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό υπέρ της ομαλότερης απεξάρτησης από το λιγνίτη– ήτοι μικρότερη μεταβατική περίοδο με το φυσικό αέριο, ώστε να οδηγηθούμε γρηγορότερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σημαντική θέση στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει επίσης η ταχύτερη μετάβαση προς την πράσινη εποχή με ένα καλύτερο δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας, ώστε χιλιάδες Έλληνες να είναι και παραγωγοί και καταναλωτές.

«Να μην περιοριστούμε μόνο στα μεγάλα έργα ΑΠΕ, αλλά να κοινωνικοποιήσουμε την παραγωγή ενέργειας δημιουργώντας ενεργειακές κοινότητες ιδίως στον αγροτικό-κτηνοτροφικό τομέα, στον τομέα της μεταποίησης, αλλά και στα σπίτια μας με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες», τονίζουν στελέχη του ΚΙΝΑΛ προσθέτοντας ότι:

«Είναι αναγκαίες οι επενδύσεις με τη δημιουργία νέων υποσταθμών και αναβάθμισης του δικτύου. Ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να εκπονήσουν συγκεκριμένη μελέτη, η οποία θα επικαιροποιείται κάθε δύο χρόνια και θα απαντά στο ερώτημα πόσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να αντέξει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, τι έργα πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης των ανανεώσιμων που υπάρχει ως στόχος για το 2030».

Στο Προσυνέδριο της Κοζάνης, μίλησε αναλυτικά για τον δρόμο υπέρβασης της ενεργειακής κρίσης ο πρώην υπουργός/βουλευτής και πανεπιστημιακός, Γιάννης Μανιάτης, ενώ έχουν προγραμματιστεί παρεμβάσεις του Γ. Αρβανιτίδη, του Πάρη Κουκουλόπουλου, άλλων στελεχών και ειδικών επιστημόνων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ