Έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του Βασίλη Σπανάκη

Το Μ. Σάββατο η νεκρώσιμος ακολουθία.

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Σπανακης, πατέρας του βουλευτή της ΝΔ, Βασίλη Σπανάκη.

Τον θάνατο του πάτερα του, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Βασίλης Σπανάκης με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου συγκινημένος αναφέρει:

“Πατέρα μου σήμερα Μεγάλη Τετάρτη επέλεξες να μας αφήσεις….Μία φράση μου βγαίνει μόνο «Σε ευχαριστώ που με έμαθες να αγωνίζομαι με πάθος, ξέρεις ότι σου χρωστάω πολλά. Καλό σου ταξίδι!».

Ο Νικόλαος Σπανάκης γεννήθηκε το 1932 και μεγάλωσε στο Μοσχάτο.

Γιός του εμπόρου Εμμανουήλ Σπανάκη από την Κρήτη και της Ζωής Κοκολάκη από τους Μολάους Λακωνίας.

Πήγε σχολείο στο Μοσχάτο, αποφοίτησε από το Φυσικομαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και ήταν πτυχιούχος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών στην Ευρωπαϊκή και Βυζαντινή Μουσική.

Παντρεύτηκε την εκπαιδευτικό Παρασκευή Παπαδόγκωνα, με την οποία απέκτησαν τρία τέκνα: Τη Ζωή Σπανάκη- δικηγόρο, τον Εμμανουήλ Σπανάκη- γιατρό και τον Βασίλη – Πέτρο Σπανάκη- οικονομολόγο και Βουλευτή της Εκλογικής μας Περιφέρειας.

Ο Νικόλαος Σπανάκης αγάπησε το Μοσχάτο, τους μαθητές του και τη Βυζαντινή Μουσική που υπηρέτησε μέχρι και την συνταξιοδότηση του ως ιεροψάλτης.

Στη διαδρομή του αυτή δημιούργησαν με τη σύζυγό του την δεκαετία του 1960 ένα πρότυπο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, το «Εκπαιδευτήριο Παπαδόγκωνα – Σπανάκη», από το οποίο αποφοίτησαν χιλιάδες παιδιά και διακεκριμένοι επιστήμονες.

Το εκπαιδευτήριο λειτούργησε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Η πολύπλευρη διαδρομή του όμως, δεν περιορίστηκε εκεί. Αντιθέτως, υπηρέτησε επί σειρά ετών τα κοινά, την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας από την ίδρυση της.

Τη δεκαετία του 1970, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, διορίστηκε από την τότε Κυβέρνηση Πρόεδρος του Εθνικού Σταδίου Μοσχάτου, μια περίοδο που ταυτίστηκε και με την άνοδο του Α.Ο. Μοσχάτου στην  Β’ Εθνική.

Στις Δημοτικές Εκλογές του 1977 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Μοσχάτου με τον υπερκομματικό συνδυασμό του Διονύση Θεοφιλάτου.

Διορίζεται Πρόεδρος και μετέπειτα εκλέγεται Πρόεδρος επί σειρά ετών της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας Μοσχάτου.

Επί Προεδρίας Ευάγγελου Αβέρωφ και στη συνέχεια Κωνσταντίνου Μητσοτάκη διετέλεσε Πρόεδρος της Β1 Νομαρχιακής της Νέας Δημοκρατίας. Στη θητεία του αυτή και σε εποχές δύσκολες για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, με τους καλούς του συνεργάτες και Προέδρους Τοπικών Οργανώσεων άλλων Δήμων των Νοτίων Προαστίων, ιδρύουν νέες Τοπικές Οργανώσεις και παραρτήματα Οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας και ταυτόχρονα στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις την ΟΝΝΕΔ της Πρωτοπορίας.

Υπήρξε εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Η δραστηριότητα του Νικολάου Σπανάκη δεν περιορίστηκε εκεί. Ως μέλος της Βυζαντινής Χορωδίας του αείμνηστου Ευάγγελου Τζελά, συμμετείχε σε συναυλίες Βυζαντινής Μουσικής σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στο Βατικανό, όπου η χορωδία του Ευάγγελου Τζελά συνόδευσε την Ειρήνη Παππά.

Ο Νικόλαος Σπανάκης το 1992 είχε την ατυχία να χάσει τη σύζυγο του, δασκάλα και τότε Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μοσχάτου Παρασκευή Παπαδόγκωνα – Σπανάκη και να στηρίξει τα τρία του παιδιά μόνος του.

Ο Θεός τον αξίωσε να δει και πολλές ευχάριστες στιγμές, μεγαλώνοντας η οικογένεια του με νέα μέλη, τις νύφες του Δήμητρα Μιχαηλίδου – οδοντίατρο και Σμαράγδα Μαλακατέ – αρχιτέκτονα και τρία εγγόνια, τον Νικόλαο, τον Κυριάκο και τον Αλέξανδρο.

Απεβίωσε την Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου 2021 και η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί το Μεγάλο Σάββατο 1 Μαϊου 2021 στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μοσχάτου στις 12:30 μ.μ.., όπου επί σειρά ετών διετέλεσε ιεροψάλτης.

Η οικογένεια, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, θα τελέσει την νεκρώσιμη ακολουθία σε στενό οικογενειακό κύκλο. Θα υπάρχει όμως βιβλίο συλλυπητηρίων έμπροσθεν του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μοσχάτου.

Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου..

Θερμή παράκληση, αντί στεφάνων, τα χρήματα να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών της Κοινωνικής Μέριμνας Μοσχάτου «Διονύσιος Θεοφιλάτος», Κοραή 40, Μοσχάτο, τηλ. 2109418193 και 2109415663.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ