Έρχεται παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά στους Δήμους

Ήδη έχει “αποκαλυφθεί” μία… ξεχασμένη κωμόπολη

Σε παράταση προσανατολίζεται το υπουργείο Εσωτερικών για την δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών μέτρων, η προθεσμία για την οποία λήγει στο τέλος του μήνα.

Εξαιτίας της πανδημίας, η δήλωση παρουσίασε σημαντική επιβράδυνση, αν και ξεκίνησε ιδιαίτερα δυναμικά, αφού δίνεται η δυνατότητα να γίνουν διορθώσεις, χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι η παράταση να είναι τριών μηνών, δηλαδή έως το τέλος του Σεπτεμβρίου. Δεν αποκλείεται πάντως η παράταση που θα δοθεί να είναι μόνο ενός μήνα, έως το τέλος Ιουλίου. Εξάλλου ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην προθεσμία προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. 

Να σημειωθεί ότι ήδη στην πλατφόρμα έχουν υποβληθεί πάνω από 450.000 δηλώσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερα από 10,5 εκατομμύρια κρυμμένα τετραγωνικά, όσο δηλαδή και το μέγεθος μίας κωμόπολης.

Μετά τις διορθώσεις – βελτιώσεις που έγιναν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τους βοηθητικούς χώρους των ακινήτων τους όπως αποθήκες και πάρκινγκ σε πολυκατοικίες που ηλεκτροδοτούνται από κοινόχρηστο ρολόι γλιτώνοντας έτσι τις επισκέψεις και την ταλαιπωρία στους δήμους.

Τι προβλέπεται

Έτσι με τις αλλαγές που έχουν γίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, προβλέπονται τα εξής:

  • Δίνεται η δυνατότητα δήλωσης ηλεκτροδοτούμενων τ.μ. από κοινόχρηστο ρολόι. Προστέθηκαν 2 πεδία όπου δηλώνονται ο αριθμός παροχής κοινόχρηστου ρολογιού και τα τ.μ. ηλεκτροδοτούμενων βοηθητικών χώρων κοινόχρηστου ρολογιού. Η αλλαγή αυτή αφορά όσους έχουν στην ιδιοκτησία τους βοηθητικούς χώρους όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστο ρολόι. Μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να επισκεφθούν το δήμο τους για να διορθώσουν την εικόνα των ακινήτων τους.
  • Προστέθηκε η διεύθυνση επικοινωνίας στη δήλωση. 
  • Βελτιώθηκε η εισαγωγή κινητού τηλεφώνου (περισσότερα ψηφία) ώστε η πλατφόρμα να δέχεται και τη συμπλήρωση των αριθμών κινητών τηλεφώνων των κατοίκων του εξωτερικού οι οποίοι διορθώνουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στους Δήμους.
  • Προστέθηκε κωδικός όπου μπορεί να συμπληρωθεί το Οικοδομικό Τετράγωνο. Η συμπλήρωση του κωδικού αυτού δεν είναι υποχρεωτική.
  • Προστέθηκε πεδίο για τον χαρακτηρισμό ενός ακινήτου εντός ή εκτός οικισμού.

Εξαιρέσεις

Ωστόσο, οι αλλαγές που έγιναν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις ακινήτων και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επισκεφθούν το δήμο τους για:

  • Τη δήλωση της αλλαγής χρήσης του ακινήτου, όπως προβλέπει ο νόμος, από επαγγελματική σε κατοικία και αντίστροφα. Σημειώνεται ότι η διόρθωση αυτή επιτρέπεται στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων και άλλων δήμων.
  • Τη μείωση του εμβαδού του ακινήτου, αναφέροντας πώς τεκμηριώνεται αυτή.
  • Τη διόρθωση σε ακίνητα για άλλο είδος δικαιώματος. Η πλατφόρμα καλύπτει τα ακίνητα του Ε9 που εμφανίζονται στη λίστα προς εισαγωγή στη Δήλωση και έχουν τιμές στο πεδίο «Είδος δικαιώματος (15) ή (19)»:1- Πλήρης Κυριότητα ή 3 – Επικαρπία/Οίκηση.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μόλις επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα  έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν εάν η επιφάνεια για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους όπως αποτυπώνεται στο έντυπο Ε9 είναι η ίδια με τα όσα έχουν δηλωθεί στον οικείο δήμο και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Το Ε9 είναι το κλειδί για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών. Οι ιδιοκτήτες που θα διαπιστώσουν διαφορές θα πρέπει να δηλώσουν στους δήμους τα ίδια ακριβώς τετραγωνικά μέτρα για τα ακίνητά τους όπως αυτά εμφανίζονται στο Ε9. Στην περίπτωση που οι πολίτες διαπιστώσουν λάθη ή ελλείψεις στην επιφάνεια των ακινήτων που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9, καλό είναι να διορθώσουν πρώτα τα στοιχεία στο Ε9 και μετά να γίνουν οι διορθώσεις στους δήμους.

Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογουμένου στο σύστημα Taxisnet (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr). Ωστόσο, αν τα τετραγωνικά μέτρα του Περιουσιολογίου (Ε9) είναι λιγότερα από αυτά που είναι δηλωμένα στο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να γίνει διόρθωση μέσω της πλατφόρμας. Η διαφορά θα εμφανίζεται αρνητική.

πηγή: newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ